MS v hokeji: Finové hrají na úvod proti USA, Češi proti Slovensku

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

MS v hokeji, 1. den: Obhájci trofeje Finové na úvod šampionátu nestačili na USA

Aktualizováno
Američané na úvod turnaje dosáhli překvapivého úspěchu.
Američané na úvod turnaje dosáhli překvapivého úspěchu.Profimedia
V pořadí 87. mistrovství světa v hokeji dnes odpoledne začalo v Rize a v Tampere. Domácí tým, který obhajuje zlato z loňského roku, překvapivě nestačil na ambiciózní výběr USA 1:4. Silného soupeře měl na úvod i český celek, jenž v lotyšské metropoli hrál se Slovenskem. Z utkání na rozdíl od Finů vyšel vítězně a mohl oslavit těsnou výhru 3:2. Kanaďané si pak poradili s Lotyšskem snadno 6:0, zato Švédové se trápili s Německem.

23:20 – "Myslím, že to byl z naší strany povedený zápas," pochvaloval si útočník vítězů Joe Veleno. "V obraně je ale pár věcí, které potřebujeme doladit, myslím, že jsme dopřáli soupeři až příliš mnoho vyložených šancí ke skórování. Celkově vzato jsme však odvedli dobrou práci, fungovala nám hra v přesilovce i v oslabení. Pár věcí k vylepšení ale ještě určitě je," dodal forvard Detroitu.

23:05 – Švédský útočník Alexander Nylander po vydřené výhře nad Němci věděl, že příště musí jeho tým hrát lépe. "Musíme být připraveni na týmy, jako bylo dnes Německo. Chce to hrát jednoduchý a rychlý hokej. Když budeme pomalí, budeme mít problém," uvědomoval si hráč Pittsburghu. Další duel čeká Švédsko v neděli, kdy se utká s Rakouskem.

Lotyšsko – Kanada 0:6

21:50 – Ve druhém utkání "lotyšské" základní skupiny prohrála domácí reprezentace s Kanadou vysoko 0:6. Obhájci stříbra vedli v páté minutě už 2:0. Tři body za gól a dvě nahrávky zaznamenal obránce Calgary MacKenzie Weegar. Nulu vychytal Samuel Montembeault, potřeboval na ni 23 úspěšných zákroků.

Švédsko – Německo 1:0

21:46 – Švédové porazili Německo nejtěsnějším rozdílem. Utkání skupiny A rozhodla branka Oscara Lindberga v přesilové hře ve 42. minutě. Čisté konto udržel brankář Lars Johansson. Favorizovaní Švédové měli v sestavě osm posil z NHL, za celý zápas ovšem vyslali na branku jen 23 střel.

19:16 – "Drželi jsme se našeho herního plánu," pochvaloval si po výhře nad Finy dvougólový střelec Američanů Alex Tuch. "Máme v týmu spoustu mladých kluků, kteří nejsou známí, ale jsou hodně šikovní a myslím, že to na tomto turnaji dokáží. Finové z nás byli trošku frustrovaní," uvedl hráč Buffala, který byl v sezoně třetím nejproduktivnějším hráčem Sabres v NHL.

Finsko – USA 1:4

17:54 – Američané porazili na úvod šampionátu v Tampere domácí obhájce titulu 4:1. Finové v zápase skupiny A vedli 1:0, ale zámořský tým ve druhé třetině vyrovnal a třemi góly v závěrečné části duel otočil. Oplatil tak soupeři porážku ze semifinále loňského šampionátu. Dvěma góly se pod výhru zámořského výběru podepsal útočník Alex Tuch, branku a dvě asistence si připsal Drew O'Connor. Finsku k úspěchu nepomohlo ani 34 zákroků brankáře Emila Larmiho.

Slovensko – Česko 2:3

17:49 – Češi vstoupili do turnaje výhrou nad Slovenskem 3:2. Dvěma trefami ji zařídil útočník Lukáš Sedlák. Všech pět branek padlo v úvodní třetině a obhájci bronzu na startu šampionátu dvakrát prohrávali. Na úvodní přesilovkovou branku Martina Chromiaka odpověděl český kapitán Roman Červenka. Po nahození Mislava Rosandiče si nešťastně poslal puk hokejkou do vlastní branky brankář Šimon Hrubec, ale výsledek otočil Sedlák, který se nejdříve prosadil ve vlastním oslabení a potom i v početní výhodě.

15:43 – V den zahájení turnaje výrazně stoupl zájem o sázky. Lidé už vsadili na výsledky šampionátu desítky milionů korun. K nárůstu výrazně přispěl úvodní zápas MS, ve kterém dnes odpoledne hraje Česko se Slovenskem. U Tipsportu klienti k dnešnímu ránu vsadili přes 20 milionů korun, z toho na zápas se Slovenskem 6,5 milionu Kč. Jen o něco nižší objem vkladů přijala Fortuna.