Čtvrtfinále MS v hokeji: Koho potkají Češi ve vyřazovací fázi turnaje?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Koho potkají Češi ve čtvrtfinále MS? Tři možní soupeři a varianty, co mohou nastat

Svěřenci kouče Kariho Jalonena mohou ve čtvrtfinále narazit na Finy, Švédy či Američany.
Svěřenci kouče Kariho Jalonena mohou ve čtvrtfinále narazit na Finy, Švédy či Američany.Profimedia
Hokejové mistrovství světa pomalu míří do rozhodující fáze. Český tým se v posledním zápase základní části střetne v úterý s Kanadou (15:20), ve čtvrtek ale přijde daleko důležitější utkání. Na koho může národní tým ve čtvrtfinále narazit?

O nasazení českého týmu do čtvrtfinále bude rozhodovat umístění v základní skupině. Je zřejmé, že Češi už nemohou skončit na první příčce a tak jejich čtvrtečním soupeřem bude jeden z trojice USA, Švédsko nebo Finsko, které aktuálně figurují na 1. – 3. místě skupiny A. O umístění Čechů rozhodne výsledek utkání s Kanadou a v případě prohry i následné utkání Švýcarska s Lotyšskem.

Situace ve skupině B je zamotaná.
Situace ve skupině B je zamotaná.Livesport

Česko skončí ve skupině na 2. místě: Pokud vyhraje jakýmkoliv způsobem nad Kanadou. I v případě prohry Čechů v prodloužení či na nájezdy by se tým javorového listu dostal na druhé místo, neboť rozhodujícím faktorem by při shodném počtu bodů byl vzájemný zápas.

Česko skončí ve skupině na 3. místě: Pokud prohraje s Kanadou v základní hrací době a zároveň Lotyšsko nevyhraje nad Švýcarskem. V případě, že Češi získají v duelu s Kanadou bod, nesmí Lotyšsko porazit Švýcary v základní hrací době.

Česko skončí ve skupině na 4. místě: Pokud prohraje s Kanadou a Lotyšsko zároveň zvítězí jakýmkoliv způsobem nad Švýcarskem. 

Varianty čtvrtfinále

Česko – Finsko

V případě, že Češi skončí ve skupině na druhém místě, tedy porazí Kanadu.

Česko – USA

V případě, že Česko skončí ve skupině na 3. místě a tým USA prohraje odpolední zápas se Švédy. Také v případě, že Češi skončí ve skupině čtvrtí a USA utkání se Švédskem vyhraje.

Česko – Švédsko

V případě, že Česko skončí ve skupině na 3. místě a Švédové podlehnou v odpoledním zápase Američanům. Také v případě, že Češi skončí ve skupině čtvrtí a Švédsko zápas s USA vyhraje.

Stěhování do Tampere?

Vzhledem k vývoji turnaje už je vyloučena varianta, že by český celek potkal ve čtvrtfinále soupeře ze stejné skupiny. Důvodem je to, že se Finsko, které ve skupině A jistě skončí na třetím místě, už nemůže potkat s Lotyšskem. Domácí tým totiž už ani za souhry jakýchkoliv výsledků nemůže skončit ve skupině druhý. Zároveň to znamená, že pokud Češi porazí Kanadu, tak se už pro čtvrtfinálové utkání budou stěhovat do Tampere, kde celý šampionát o víkendu vyvrcholí.

Do play off se ještě může probojovat i Slovensko, pokud se mu podaří porazit tým Norska a zároveň Lotyšsko nezíská ze souboje se Švýcarskem ani bod. Slováci by pak skončili ve skupině na čtvrtém místě a čekal by je souboj s vítězem skupiny A (vítěz duelu USA – Švédsko).

Co rozhoduje o konečném pořadí ve skupině?

Dle reglementu IIHF rozhoduje o umístění v základní skupině v případě shodného počtu bodů vzájemný zápas. Pokud získá stejný počet bodů více týmů, vytvoří se minitabulka ze vzájemných zápasů a následně je rozhodující počet získaných bodů, poté rozdíl skóre a nakonec vyšší počet vstřelených branek.

Právě ve skupině B může nastat situace, že Česko, Kanada a Lotyšsko získají 14 bodů. V následné minitabulce by pak byla nejlepším týmem Kanada (5 bodů a skóre +7, druhé Česko, 2 body a skóre -2 a třetí Lotyšsko 2 body a skóre -5).

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi