MS v hokeji: Nejlepší mladíci na turnaji

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

TOP 5 nejlepších mladíků na MS: Raymond jako lídr Švédska, v akci i vyzyvatel Bedarda

Bude Raymond největším tahounem švédské ofenzivy?
Bude Raymond největším tahounem švédské ofenzivy?Profimedia
První zápasy na mistrovství světa v Rize a Tampere jsou již odehrány a fanoušci opět mohou sledovat celou řadu mladých hráčů, z nichž jsme vybrali pět největších jmen.

Lucas Raymond (Švédsko, 21 let)

Na konci března 2002 se v Göteborgu narodil Lucas Raymond a zhruba o měsíc a půl později ve stejném městě slavila slovenská hokejová reprezentace titul mistrů světa. Nikdo tehdy netušil, že o 22 let později bude mít tento malý chlapec šanci stát se sám mistrem světa. Švédové, kteří se od zlata v roce 2018 ani jednou nedostali přes čtvrtfinále a jednou dokonce vypadli ve skupinové fázi, mají jen ty nejvyšší ambice.

Talentovaný útočník se v roce 2020 stal čtyřkou draftu. Detroit mu přesto dal rok ve Frölundě, poslední dvě sezony však už odehrál v NHL. V nováčkovském ročníku se mu dařilo, vstřelil 23 gólů a přidal 34 asistencí. Ten poslední byl jen o něco málo horší - 17 gólů a 28 asistencí. Raymond by měl být jedním z největších tahounů Tre Kronor na šampionátu. V prvním utkání proti Německu se bodově neprosadil, třikrát však ohrozil bránu soupeře a strávil na ledě přes 16 minut.

JJ Peterka (Německo, 21)

V Německu roste velmi silná generace hráčů. Kromě dvaadvacetiletého obránce Seidera se v týmu západních sousedů nachází také o rok mladší ofenzivněji laděný spoluhráč Peterka, který má potenciál na to, aby se stal týmovým lídrem produktivity. Svoje umění naplno předvedl v letošním ročníku NHL, když v dresu Buffala Sabres dokázal nasázet 12 gólů a přidal 20 asistencí.

Bude to už jeho druhé mistrovství světa, to první zažil v roce 2021. Kromě toho, že Peterka dokáže být velmi produktivní, je také velkým bojovníkem, pro kterého není žádný puk ztracený a obráncům dokáže nadělat spoustu starostí. Sabres ho draftovali ve druhém kole, což se nyní jeví jako skvělý tah. V úvodním utkání šampionátu proti Švédsku dosáhl jeho ice time 21 minut a 38 sekund, což jen dokládá jeho klíčovou úlohu v týmu.

Devon Levi (Kanada, 21)

Další mladík, který patří do Buffala. To se o svou budoucnost opravdu bát nemusí, vyhlídky má skvělé. Stejně tak Kanada, protože Levi patří mezi brankáře, o kterých se říká, že mají potenciál být mezi nejlepšími na světě.

Je dost možné, že na Floridě budou bušit hlavou do zdi, protože to byli právě Panthers, kdo ho v roce 2020 draftoval, přitom až v sedmém kole. Následující sezonu NCAA kvůli koronaviru zcela vynechal, ale na MS juniorů byl jedničkou a ke zlatu přispěl neuvěřitelným průměrem 0,95 inkasované branky na zápas.

Následně mu vyšly i další dvě sezony v NCAA, díky čemuž posbíral obrovské množství individuálních ocenění. Na konci základní části dostal šanci i v sedmi zápasech NHL. Při svém debutu vyhrál a inkasoval pouze jednou, celkově zaznamenal pět výher.

V nominaci Kanady byl už dokonce na ZOH 2022, kde plnil roli trojky. Nyní má konkurenci v podobě Hofera a Montembeaulta, který odchytal úvodní duel proti Německu a udržel čisté konto.

Adam Fantilli (Kanada, 18)

Connor Bedard sice na mistrovství světa nepojede, ale předpokládáná dvojka nadcházejícího draftu ano. Fantilli se v této sezoně stal nejproduktivnějším hráčem univerzitní NCAA, když v 36 zápasech zaznamenal 65 bodů za 30 branek a 35 asistencí. Získal také Hobey Baker Award pro nejlepšího hráče ligy.

Osmnáctiletý centr přispěl také k triumfu Kanady na posledním MSJ, kde ke dvěma gólům přidal tři asistence. Nyní ho však poprvé čeká konfrontace s mužským hokejem a skauti NHL budou bedlivě sledovat, jak si povede. Zejména ti z Anaheimu, který si vybírá hned za Chicagem. Fantilli si v první utkání proti Lotyšsku připsal asistenci u šestého gólu Kanady.

Leo Carlsson (Švédsko, 18)

Švédský útočník by se měl na draftu poprat o třetí místo s Rusem Mičkovem. Carlsson hraje v SHL od svých 16 let. V předchozích dvou sezonách odehrál většinu zápasů za Örebro, konkrétně šlo o 92 utkání. Vstřelil v nich 14 gólů a přidal 29 asistencí, takže má se seniorským hokejem bohaté zkušenosti.

Carlsson má zlato z mistrovství světa hráčů do 18 let, zahrál si také na posledním mistrovství světa juniorů a letos získal cenu pro nejlepšího švédského juniora. Pokud se na světovém šampionátu předvede v dobrém světle, určitě si třetí pozici, ze které bude vybírat Columbus, udrží. Carlsson nastoupil do zápasu proti Německu jako centr prvního útoku, přičemž na křídlech měl hvězdné duo Raymond - Nylander.

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi