MS v hokeji: Finové se pokusí odčinit zaváhání s USA, do akce jdou i Maďaři

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

MS v hokeji, 2. den: Slováci porazili Lotyše a mají první body, Kazachstán udolal Norsko

Aktualizováno
Slováci si poradili s Lotyšskem.
Slováci si poradili s Lotyšskem.AFP
V Rize a v Tampere pokračovalo druhým dnem 87. mistrovství světa v hokeji. Sobotní program odstartovaly zápasy Francie s Rakouskem (2:1p) a Švýcarska se Slovinskem, které schytalo debakl 0:7. Odpoledne prohráli Maďaři s Dánskem 1:3 a Norové ztratili duel s Kazachstánem v nájezdech. Finové večer složili reparát a udolali Německo 4:3, první výhru mají i Slováci, kteří zvládli 2:1 duel s Lotyšskem.

23:06 – Finové už krátce po úspěšném zápase s Němci mysleli na další utkání, v pondělí je totiž na jejich programu prestižní derby se Švédy. "Čeká nás lepší tým než Německo. Dnes jsme ukázali, že při hře pět na pět hrajeme dobře. Nesmíme se ale nechat vylučovat a odstranit pár chyb," řekl útočník Mikko Rantanen.

23:01 – K prvním bodům nasměroval Slováky vedoucí brankou už po 44 sekundách útočník Peter Cehlárik "Oproti včerejšku to byl odlišný zápas. Dali jsme hodně rychle první gól, což nám dodalo spoustu energie. První dvě třetiny jsme byli lepším týmem, ale i přesto měl soupeř své šance po našich ztrátách. Je to sice jen jeden zápas a před námi je ještě takřka celý turnaj, ale zároveň je to pro nás hodně důležité vítězství," uvedl Cehlárik.

Slovensko – Lotyšsko 2:1

22:16 – Slováci si po úvodní porážce s českým týmem (2:3) připsali proti domácím Lotyšům v základní skupině B první bodový zisk. Tým pořadatelské země vyšel podruhé naprázdno, v pátek prohráli Lotyši v úvodním hracím dnu šampionátu s Kanadou 0:6. O dnešním úspěchu Slováků rozhodl vítězným gólem v čase 50:04 útočník Marek Hrivík.

Německo – Finsko 3:4

21:52 – Finové porazili ve svém druhém zápase ve skupině A v Tampere Německo a připsali si první výhru. Utkání rozhodl v 54. minutě obránce Mikko Lehtonen, dva góly úřadujících šampionů vstřelil Sakari Manninen. Německu k první výhře na turnaji nepomohl ani gól a asistence Marcela Noebelse.

19:47 – V táboře příštího českého soupeře se rozlila radost. "Pro nás je to ohromně důležitá výhra. Turnaj začíná a my potřebujeme nějaké body. Všechny zápasy jsou velmi důležité, bylo pro nás zásadní dobře odstartovat. Chceme vyhrát co nejvíc utkání a udržet se mezi elitou, takový je náš hlavní cíl," řekl obránce vítězů Samat Danijar.

19:12 – Dánové vynášeli do nebes svého střelce Nikolaje Ehlerse. "Když se mu daří, znamená to, že máme vždy šanci vyhrát. Přišel, dal dva góly a měl šance i na třetí. Myslím si, že to dokazuje, co pro náš tým znamená a jaký je to hráč," uvedl na adresu útočníka Winnipegu jiný matador s letitými zkušenostmi z NHL Mikkel Boedker.

Norsko – Kazachstán 3:4sn

18:45 – Norové v prvním vystoupení obou týmů na turnaji promarnili v Rize dvoubrankový náskok. S přispěním dvou gólů útočníka Michaela Hagy vedli 2:0 a 3:1, ale na výhru jim to přesto nestačilo. Soupeř se dotáhl dvěěma využitými přesilovkami. Obrat dokonal dal v šesté sérii nájezdů kapitán Kazachů Roman Starčenko.

Maďarsko – Dánsko 1:3

17:47 – Dánové porazili na úvod šampionátu nováčka elitní skupiny. Dvěma góly v přesilových hrách se na tom podílel útočník z NHL Nikolaj Ehlers z Winnipegu. Poraženému týmu k úspěchu nepomohl ani velmi dobrý výkon brankáře Bence Bálizse, který si připsal 41 zákroků. Maďaři se mezi elitou představili po sedmi letech, poprvé od roku 2016.

15:16 – Autor francouzského vítězného zásahu Sacha Treille měl důvod ke spokojenosti. "Je to perfektní začátek turnaje," radoval se někdejší útočník Kladna a Sparty. "V kabině jsme si říkali, že první zápas je hodně důležitý. Známe to z minulosti. Myslím si, že jsme začali dobře, ve druhé třetině to bylo náročné, ale pořád jsme bojovali. Na konci se nám podařilo dát vítězný gól, takže je to skvělé," radoval se.

15:04 – Švýcarský gólman Leonardo Genoni se stal už třetím gólmanem na turnaji, který uhájil čisté konto. Stačilo mu na to pouhých 17 zásahů. Vepředu se jeho spoluhráči činili hlavně v přesilovkách, v nichž dosáhli čtyř tref. "Hráli jsme je dnes dobře. Máme na to skvělé hráče a snažili jsme se dávat si rychle kotouč. I tak myslím, že by to mohlo být ještě o něco lepší. Stále se ale sehráváme a poznáváme jeden druhého," uvedl dvougólový Denis Malgin.

Švýcarsko – Slovinsko 7:0

14:27 – Pro Slovince, kteří se na MS objevují po sedmileté pauze, byl úvodní duel se Švýcary krutým vystřízlivěním. Hráči s helvétským křížem na hrudi byli od začátku zápasu jasně lepším týmem, což se projevilo i na konečném skóre. Nejvýrazněji se do osudu tohoto utkání zapsal útočník Colorada Avalanche Denis Malgin, jenž se v zápase dvakrát gólově prosadil a k tomu přidal jednu asitenci.

Francie – Rakousko 2:1p

14:13 – Utkání skupiny A rozhodl v čase 60:39 v přesilové hře Sacha Treille, který v minulosti působil i v české extralize. Dva kanadské body si připsali Tim Bozon a Florian Chakiachvili, jehož střelu Treille tečoval ve vítězný zásah. Za hosty se prosadil pouze Thomas Raffl.

08:00 – V pátečních zápasech se našli i dva hráči, kterým se podařilo nasbírat tři kanadské body. Velmi povedené utkání odehrál kanadský obránce Mackenzie Weegar, jenž vstřelil přesilovkový gól a k tomu přidal dvě asistence a velkou měrou se podílel na výhře svého týmu 6:0. Stejnou bilancí se v pátek mohl pochlubit i americký útočník Drew O'Connor, který se mimo jiné postaral o vítěznou branku zápasu.

07:20 – Brankář české reprezentace Šimon Hrubec se 24 úspěšnými zákroky proti Slovensku podílel na úspěšném vstupu českých hokejistů do mistrovství světa v Rize. Po zápase byl rád, že nerozhodl okamžik z poloviny úvodní třetiny, kdy si po nahození Mislava Rosandiče zametl puk hokejkou do vlastní branky. "Byla to smolná situace, moc bych nad tím nepřemýšlel. Tohle se fakt stane jednou z milionů případů. Místo toho, aby puk byl na placku, tak se zvednul. Já ho plácnul hokejkou seshora, když stál," prohlásila opora Curychu.