Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Němci v Ostravě deklasovali Lotyše 8:1 a připravili jim první prohru na šampionátu

Němci v Ostravě rozmetali Lotyše 7:4.
Němci v Ostravě rozmetali Lotyše 7:4.Profimedia
Německo ve svém čtvrtém utkání na mistrovství světa v Ostravě deklasovalo Lotyšsko 8:1 a připsalo si druhou výhru, Lotyši naopak poprvé prohráli. V souboji druhého a třetího týmu z loňského šampionátu definitivně rozhodli obhájci stříbrných medailí ve druhé třetině, ve které se prosadili pětkrát. Dvě branky vstřelil John Peterka. Ani v dalších utkáních nezaváhali favorité – Slováci porazili Poláky a Švýcaři Velkou Británii.

Německo – Lotyšsko 8:1

Němci, za něž podruhé na turnaji nastoupily další dvě posily ze zámoří Sturm a Szuber, byli od začátku aktivnější. Lotyšský brankář Gudlevskis, jenž v úterý proti Kazachstánu udržel čisté konto, poprvé kapituloval v šesté minutě, kdy jej po pohotové dorážce překonal Kahun.

Gudlevskis poté zlikvidoval samostatný nájezd Sturma, v první německé přesilovce jej ale po individuální akci překonal obránce Wissmann. Na začátku druhé třetiny se po ukázkovém přečíslení tři na dva prosadil Pföderl, a když ve 23. minutě po další pohledné kombinaci přidal čtvrtý gól Tuomie, bylo o osudu utkání rozhodnuto.

Lotyšský trenér se pokusil uklidnit svůj tým oddechovým časem, do hry místo Gudlevskise poslal jedničku Merzlikinse, německé střelecké představení však nezastavil. Gólmana Columbusu hned překonal v přesilové hře Peterka.

Následně Německo nevyužilo přesilovku pět na tři, ještě než se ale stihl první vyloučený hráč zapojit do bránění, přidal šestý gól Michaelis. Lotyšský zmar podtrhl Ansons, který Peterkovu přihrávku před branku neomylně tečoval za Merzlikinsova záda. Až v závěru druhé třetiny potěšil početnou skupinu lotyšských fanoušků v aréně Komuls, který prostřelil Grubauera.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

V závěrečné třetině se gólově prosadil po Merzlikinsově zaváhání už jej Sturm. Tralmaksovi vzala radost z možné branky kontrola u videa a ofsajd na začátku akce.

Slovensko – Polsko 4:0

Slováci vstoupili do utkání ve velkém stylu a okamžitě dostali soupeře pod tlak. Český rodák v polské brance Fučík si v první minutě poradil s šancí Cehlárika, ve 3. minutě již ale kapituloval. Šanci Tatara ještě stihl zlikvidovat, na dorážku Cingela ale už zareagovat nestihl.

Fučík byl i nadále ústřední postavou utkání, ze slibných pozic jej nepřekonali Tatar ani Pospíšil, slovenský kapitán ale ve 12. minutě přece jen přidal druhý gól. Nemec našel Tatara přesnou křížnou přihrávkou a Fučík neměl šanci zasáhnout.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Od druhé třetiny se obraz hry srovnal. Slovenská převaha již nebyla tak výrazná. Přesto mohl ve 26. minutě přidat třetí gól aktivní Tatar, Fučík byl ale proti. Později si poradil i s tvrdou střelou Čerešňáka. Hlavaje ve slovenské brance prověřil Komorski, snížit ale nedokázal. Ke kontaktní brance Polsku nepomohly ani dvě přesilové hry.

V 51. minutě utkání skončilo pro Fučíka, jenž zlikvidoval Cingelovu dorážku v přesilové hře, avšak zároveň se zranil. Zabolotnému, který jej nahradil, hned pomohla po Grmanově střele tyč. Nakonec Slováci své vítězství zvýraznili, v 58. minutě se prosadili Celharik a Cingel.

Sestřih utkání Slovensko – Polsko.
Livesport CZ + SK

Švýcarsko – Velká Británie 3:0

V sestavě Britů nastoupil poprvé na šampionátu útočník Norris, jehož matka je Češka. Švýcaři před 15.239 diváky v O2 areně rozhodli o triumfu už v první třetině. Další útočník s českými kořeny Fiala sice po 93 sekundách hry neproměnil trestné střílení a nenavázal tak na úspěšný nájezd z pondělního duelu s Čechy, po necelých čtyřech minutách ale favorit utkání udeřil po spolupráci tria hráčů z NHL.

Kapitán Josi po Fialově nahrávce napálil z úhlu břevno, ale Hischier už odražený puk dostal do sítě. Na turnaji si připsal šestý bod, zazářil především v nedělním souboji s Rakouskem, v němž čtyřmi body (3+1) zařídil triumf 6:5.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

V sedmé minutě málem po teči vyrovnal Lake, jenže těsně minul branku. Místo toho země helvétského kříže ve 14. minutě zvýšila na 2:0, poté co britský gólman Whistle propustil Kukanovu střelu.

V polovině utkání Švýcar Senteler nastřelil z nájezdu tyč. Na konci druhého dějství opět udeřili Fischerovi svěřenci, tentokrát z přesilové hry, když Niederreiter prostřelil britského gólmana. Asistence si opět připsali Fiala s Josim.

Poslední dvacetiminutovka se už jen dohrávala a skóre se nezměnilo. Švýcaři porazili Brity i ve druhém utkání na MS, před třemi lety v Rize je zdolali 6:3.

Více o mistrovství světa