Posily pro MS z NHL: Vejmelka či Kubalík ve hře, Hertl nedorazí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Zámořské posily pro mistrovství světa: Kdo dorazí z NHL? Ve hře jsou i mladíci

Karli Jalonen se minulý rok mohl spolehnout na Filipa Hronka, Tomáše Hertla či Davida Pastrňáka.
Karli Jalonen se minulý rok mohl spolehnout na Filipa Hronka, Tomáše Hertla či Davida Pastrňáka.Profimedia
Hokejisté české reprezentace mají za sebou první přípravná utkání na MS proti Německu, nicméně je jisté, že kádr před finální nominací ještě dozná řady změn. Dá se předpokládat, že trenér národního týmu Kari Jalonen (63) se bude upínat především k hráčům z NHL, kde právě začalo play off. Kteří hráči z nejlepší soutěže světa by mohli posílit český tým na MS?

"Skoro všichni, s kterými jsem mluvil, jsou pozitivní. Nikdo vyloženě neřekl, že by z nějakého důvodu nejel. Uvidíme, jaká bude situace po základní části. Ještě se ale může stát spousta věcí," řekl generální manažer národního týmu Martin Havlát v on-line rozhovoru s novináři na konci března.

Nyní je však situace v některých případech o poznání jasnější. Například s Filipem Hronkem už Jalonen počítat nemůže. Český obránce, který během trade deadline zamířil z Detroitu do Vancouveru, sezonu nedokončil vinou zranění ramene, což znamená, že se na MS určitě neukáže. 

Další hráč, který na světový šampionát určitě nepřijede, je Tomáš Hertl. Jedna z hlavních postav San Jose neprožila zrovna nejpovedenější ročník. Přestože během sezony posbíral solidních 63 bodů (22+41), připsal si také 36 záporných bodů ve statistice +/-. Sharks se příčkám zajišťující play off ani nepřiblížili. Hertlovi se navíc v únoru rozrostla rodina o druhého syna Thea, je tedy pochopitelné, že s ním chce strávit co nejvíc času.

Útočníci

Jedno z největších jmen, které by mohlo posílit českou reprezentaci, je Dominik Kubalík. Bývalý hráč Chicaga odehrál první sezonu v Detroitu a nevedl si vůbec špatně, když zaznamenal 45 bodů za 20 branek a 25 asistencí. Jalonen by mu mohl svěřit důležitou roli koncového hráče v přesilovce. V týmu Red Wings působí i Filip Zadina, jenž však i vinou zdravotních problémů odehrál pouze 30 utkání a připsal si sedm bodů (3+4). "Jsme v kontaktu s oběma. Určitě bychom je rádi viděli," řekl Havlát.

Dominik Kubalík prožil v Detroitu dobrou sezonu.
Dominik Kubalík prožil v Detroitu dobrou sezonu.Livesport

Podle slov Martina Havláta stojí finský trenér navzdory náročnému období i o bývalého Kubalíkova spoluhráče Jakuba Vránu. Ten valnou část sezony vynechal a po návratu z asistenčního programu byl vytrejdován do St. Louis, kde si ovšem počínal skvěle. V 19 duelech nasbíral 14 bodů (10+4) a potvrdil, že se s ním musí i nadále počítat. "Jsem rád, že se mu daří, je zpátky v NHL a zase dává góly," prohlásil Havlát.

Vedle těchto osvědčených jmen by se o závěrečnou nominaci na MS mohli poprat i hráči z AHL. Skvělými výkony na sebe upozornili například produktivní Jiří Kulich (23+22) nebo Lukáš Rousek, jenž nedávno absolvoval snovou premiéru v NHL, když při debutu v dresu Sabres zaznamenal dva body (1+1). Ze hry rozhodně není ani Martin Frk, jenž patří mezi nejlepší střelce letošního ročníku AHL (30 branek).

Obránci

V tomto případě je situace o poznání komplikovanější, jelikož českých obránců je v NHL jako šafránu. Po Hronkově zranění v úvahu připadá například Radim Šimek, jenž nastupuje za San Jose. Ačkoliv se nejedná o ofenzivní mašinu, rozhodně by byl pro tým velice platným členem, což jasně ukázal i na loňském šampionátu, kde pomohl k zisku bronzových medailí.

Zajímavým přírůstkem pro obranné řady by mohl být i Jan Rutta, který v dresu Pittsburgh Penguins odehrál 56 zápasů a připsal si devět bodů (3+6). Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Tampou naposledy oblékl reprezentační dres v roce 2019 na MS na Slovensku, jenže v závěru ročníku ho také trápily zdravotní problémy.

Kdo by mohl dostat šanci zabojovat o místo v sestavě, jsou i mladí obránci hrající nižší zámořské soutěže. Konkrétně se jedná o Davida Jiříčka, který dokonce nakoukl i do čtyř zápasů NHL za Columbus. Bodově fantastickou sezonu za sebou má v juniorské WHL Stanislav Svozil, jenž po boku útočného supertalentu Connora Bedarda nastřádal v 56 zápasech 78 bodů a dalších 13 přidal v play off. Columbus ho pak za skvělé výkony povolal k premiérovým zápasům v NHL, v nichž vždy odehrál kolem 20 minut a připsal si jednu asistenci.

Bez šance není ani David Špaček, jenž si v juniorské QMJHL v barvách Sherbrooku udržel průměr téměř bodu na zápas. "Uvidíme, jestli to bude možné podle toho, jak dlouho budou hrát jejich týmy v play off. Zasloužili by si, aby se na ně Kari podíval v kempu," podotkl generální manažer Havlát.

Brankáři

Místo, kde trenéry tlačí bota nejméně. Přestože kvalitní české gólmany lze najít i v Evropě, nabízí se realizačnímu týmu Kariho Jalonena povolat například Karla Vejmelku, který během celé sezony předváděl skvělé výkony za chatrnou obranou Arizony. Kouč navíc gólmana zná už z loňského šampionátu, kde naskočil hned do osmi zápasů a přispěl k úspěchu národního týmu.

Letošní statistiky Karla Vejmelky v NHL.
Letošní statistiky Karla Vejmelky v NHL.Livesport

Nabízí se také varianta s Petrem Mrázkem, jehož Chicago patřilo celou sezonu mezi nejhorší celky celé soutěže. Stále víc příležitostí mezi třemi tyčemi Anaheimu si svými výkony vysloužil talentovaný Lukáš Dostál, který nakonec zasáhl do 19 utkání a zřejmě by mu nevadilo (stejně jako loni) plnit roli trojky. Komplikací by však mohl být fakt, že mu po sezoně vyprší kontrakt. "U brankářů máme spoustu možností a mohlo by jich přijet dost. Co jsem se s nimi bavil, všichni mi dali pozitivní odpověď. Na této pozici je teď jmen víc než na ostatních postech," uvedl Havlát.

Čekání na vyřazené hráče

Je pochopitelné, že Jalonen si nechá v záloze i několik míst pro případné posily, které by ztroskotaly hned v prvním kole play off. Nepřekvapí, že největší pozornost bude věnovat sérii mezi Bostonem a Floridou, kde v případě nečekaného krachu Bruins může přicestovat například největší česká hvězda David Pastrňák nebo jeho jmenovec Krejčí či stále produktivnější Pavel Zacha.

A ve Východní konferenci to není pouze o Bostonu. Nachází se tam řada zajímavých tváří, například Martin Nečas, Filip Chytil, Ondřej Palát nebo Radko Gudas, o které by měl realizační tým velký zájem. "Určitě bychom rádi na někoho čekali z prvního kola. Ve většině týmů na východě, které play off udělají, máme spoustu skvělých hráčů," řekl jasně Havlát.