Vydřené vítězství na start MS, české hokejistky porazily Japonky až v prodloužení

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Vydřené vítězství na start MS, české hokejistky porazily Japonky až v prodloužení
České hokejistky slaví první výhru. (archivní foto)
České hokejistky slaví první výhru. (archivní foto)Profimedia
České hokejistky porazily v úvodním utkání na mistrovství světa ve skupině A v kanadském Bramptonu Japonsko 2:1 v prodloužení. O úspěšné vykročení za obhajobou historického bronzu se postaraly gólově Daniela Pejšová (20) a Kateřina Mrázová (30), která v čase 63:16 zápas rozhodla. V brance předvedla výborný výkon Blanka Škodová (25).

Vyrovnaná první třetina příliš velkých šancí nenabídla. Svěřenkyně trenérky Carly MacLeodové však měly po jejím skončení navrch. S blížící se přestávkou zazvonila nejprve Tejralová na brankovou konstrukci, 37 sekund před sirénou pak otevřela skóre Pejšová, když si i díky zdařilé kličce sjela od modré čáry mezi kruhy a povedenou akci ozdobila přesnou střelou.

Utkání Japonsko – Česko 1:2p

Od druhého dějství měly navrch Češky a na střely na branku vyhrály druhou dvacetiminutovku jasně 9:2, jenže skóre se nezměnilo. Český tým nevyužil svou jedinou přesilovku v utkání, ve 34. minutě měla naopak štěstí Škodová, když její spoluhráčky propadly a Akane Šigaová nastřelila horní tyčku. Na druhé straně neuspěla Šapovalivová a takřka totožnou akci jako při prvním gólu nedotáhla do úspěšné koncovky Pejšová.

Další výsledky

V úvodu třetí části nerozehrála ve vlastním obranném pásmu dobře Pátková. Kotouče se zmocnila Tokoová, protlačila se až na střed mezi kruhy k bekhendovému zakončení, Škodová sice ještě stihla zasáhnout, ale Ukitaová už byla z dorážky úspěšná. Češky se pak ubránily v oslabení. V polovině 58. minuty mohla rozhodnout Křížová, jenže nezamířila přesně.

Tabulka skupiny A.
Tabulka skupiny A.Livesport

Muselo tak rozhodnout prodloužení. Japonky měly v jeho úvodu dobré šance, ale Škodová zachránila svůj tým, vzápětí neuspěla v úniku Tejralová, ale pak se v signalizované výhodě prosadila Mrázová a rozhodla o cenném druhém bodu navíc.