Boston rozhodl s Carolinou v první třetině. Pastrňák dal vítězný gól, Zacha dvakrát asistoval

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Boston rozhodl s Carolinou v první třetině. Pastrňák dal vítězný gól, Zacha dvakrát asistoval
David Pastrňák vstřelil v PNC Areně vítězný gól.
David Pastrňák vstřelil v PNC Areně vítězný gól.Profimedia
Hned třemi góly rozhodl Boston večerní duel NHL na ledě Caroliny. Bruins nakonec v PNC Areně zvítězili 4:1 a výraznou měrou se pod to podepsali David Pastrňák (27) a Pavel Zacha (26). První jmenovaný vstřelil, jenž byl vyhlášen první hvězdou utkání, po přihrávce toho druhého vítězný gól, přičemž podpis obou v podobě asistence nesla i trefa Dantona Heinena na 3:0. Nejlepším hráčem utkání čtvrtečního programu se stal i David Rittich (31). Po téměř třech měsících nastoupil v soutěži David Jiříček (20), který s Columbusem podlehl doma New Yorku Islanders 2:4.

Carolina – Boston 1:4

Boston vedl už v jedenácté minutě 3:0. Skóre otevřel Brad Marchand svým čtyřstým gólem v NHL a další dvě branky padly po akcích českých hráčů. Po Zachově přihrávce zvýšil Pastrňák, který si vybruslil z rohu kluziště a poslal puk pod horní tyč.

"Dostal jsem puk k mantinelu a hledal nějaké volné místo. Rozjel jsem se k bráně a všiml si, že se přede mnou otevřela dráha. Pak jsem si zkusil rychle přehodit puk na forhend, aby se (gólman) Andersen posunul více ke vzdálenější tyči (a vystřelil k bližší). Fungovalo to perfektně," popsal Pastrňák vítěznou branku a svou 47. trefu sezony.

Při třetím gólu uvolnil havířovský rodák přihrávkou z pravého kruhu do levého Dantona Heinena, který pohotovou střelou zvýšil. Druhou asistenci si připsal Zacha, který bodoval v pátém utkání v řadě (2+6) a zároveň vyrovnal své maximum v počtu přihrávek v celé základní části (36).

Útočník Caroliny Jake Guentzel ve 36. minutě snížil, ale domácí zápas víc nezdramatizovali. Neprosadil se ani Martin Nečas, který vyslal v utkání tři střely na branku. Výhru Bostonu zpečetil Hampus Lindholm při hře Hurricanes bez gólmana. "Nechali jsme jejich nejlepším hráčům hodně volného místa. Už nám potom toho moc nedovolili," řekl trenér Caroliny Rod Brind´Amour. "Špatně jsme začali, nestíhali jsme," doplnil kouč.

San Jose – Los Angeles 1:2

Rittich měl na dosah čtvrtou nulu z posledních dvanácti startů. O čisté konto jej připravil až v předposlední minutě Klim Kostin při hře San Jose bez gólmana. Domácí hráč sice netrefil puk ideálně, ale kotouč si našel cestu do branky po odrazu od tyčky a betonu Ritticha. Jihlavský rodák se vytáhl za stavu 2:0, když zneškodnil únik a bekhendové zakončení Filipa Zadiny.

Hokejisté Los Angeles vstřelili oba góly v úvodní třetině. Během osmnácti sekund se prosadili Adrian Kempe a Akil Thomas. "Ucpali jsme velmi dobře střední pásmo a moc jsme jim nedovolili. A když jsme udělali nějakou chybu, tak nás Rittich podržel," uvedl útočník Los Angeles Pierre-Luc Dubois.

Columbus – NY Islanders 2:4

Jiříček nastupoval v NHL do začátku ledna pravidelně a nasbíral v 36 zápasech devět bodů (1+8), než jej Columbus poslal na farmu do Clevelandu. Trenér Blue Jackets Pascal Vincent tehdy vysvětlil, že pro herní rozvoj dvacetiletého obránce bude nejlepší, aby nastupoval v záložním týmu. Kde bude vytíženější, dostane prostor v klíčových fázích zápasu a bude hrát přesilovky i oslabení.

Jiříček se proti rozhodnutí veřejně ohradil a podotkl, že by měl hrát v NHL. Prozradil, že se neshodli v hodnocení jeho výkonu v posledním zápase, po němž vypadl ze sestavy. Následně jej klub poslal do Clevelandu, kde se blýskl začátkem února hattrickem. Celkově si připsal na farmě v této sezoně 17 bodů (7+10) ve 26 utkáních.

K návratu mu pomohl i nejistý stav Adama Boqvista. Dvacetiletý obránce strávil na ledě skoro třináct minut, jednou vystřelil a jednu střelu zblokoval. Nešťastně také zasáhl při zákroku svého spoluhráče Daniila Tarasova, který poté z utkání odstoupil.

Columbus v úvodní třetině dvakrát smazal jednogólové manko a o výhře Islanders rozhodl ve 44. minutě Noah Dobson. Tým z New Yorku se vyhoupl ve Východní konferenci na poslední postupovou příčku do play off. O bod přeskočil Detroit a Washington, který doma podlehl Pittsburghu 1:4.

Další výsledky NHL

Florida roznesla Ottawu 6:0 a její trenér Paul Maurice se v historické tabulce posunul na čtvrté místo v počtu vítězných zápasů (865). Na straně poražených si připsal Dominik Kubalík dva záporné body a Jiří Smejkal jeden. Sergej Bobrovskij chytil všech třicet střel a Matthew Tkachuk měl prsty v polovině branek (1+2).

Gabriel Vilardi řídil svým prvním hattrickem v NHL výhru Winnipegu 5:2 nad Calgary. Tampa Bay zvítězila v Montrealu 7:4 i díky třem bodům Nikity Kučerova (1+2). Ruský útočník si udržel stejný odstup v čele produktivity soutěže před Nathanem MacKinnonem, který dosáhl totožné bilance 1+2 při vítězství Colorada 5:2 na ledě Minnesoty.

Tabulka NHL