Český týden v NHL: Gudas a jeho vousy, Vaněčkův návrat

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Český týden v NHL: Gudasovy vousy se vymykají kontrole, Vaněčkův vítězný návrat

Radko Gudas je známý svým porostem.
Radko Gudas je známý svým porostem.twitter.com/JamesonCoop
Třetí týden bojů o Stanley Cup je za námi, jak v něm obstáli Češi? Po vyřazení Bostonu se jejich počet výrazně snížil, do hry se jich dostalo pouze 7 a bodově nejúspěšnější byl veterán Ondřej Palát (32) z New Jersey. Do klece Devils se znovu vrátil Vítek Vaněček (27) a nedělní výhra znamená, že se v ní pro další utkání udrží. Blízko postupu mezi nejlepší čtveřici je Radko Gudas (32) a jeho Florida.

ÚTOČNÍCI

Radek Faksa (Dallas)

Spolu s týmem Stars stojí proti překvapení ze Seattlu, které po třech zápasech v sérii vede 2:1. Faksa ani v jednom utkání nebodoval, v každé bitvě jednou vystřelil, celkem přidal dva záporné body a průměrně hrál 13 minut a 22 vteřin.

Filip Chytil (NY Rangers)

Sedmý zápas proti New Jersey týmu Rangers absolutně nesedl, prohrál 0:4 a vypadl hned v 1. kole. V poslední bitvě sezony Chytil hrál 11 minut a 36 vteřin, dvakrát ohrozil branku soupeře a jednou byl na ledě ve chvíli, kdy domácí skórovali. V sedmi zápasech série nasbíral čtyři body (1+3) a zůstal ve vyřazovací části čtvrtým nejproduktivnějším mužem týmu. Přitom víc času na ledě trávilo hned šest útočníku Rangers. Střídačku mužstva po vyřazení opustil trenér Gerard Gallant, Chytil se naopak vydal reprezentovat Česko na MS.

David Kämpf (Toronto)

Po oslavovaném postupu přes Tampu Bay jsou Leafs jen krůček od vyřazení, s Floridou prohrávají 0:3 na zápasy. Nedělní třetí bitva se odchovanci Chomutova hodně vydařila, nejprve připravil vůbec první gól v play off pro Sama Laffertyho a byl na ledě také u zásahu obránce Erika Gustafssona. Bohužel také zblízka sledoval vítěznou branku Sama Reinharta z Floridy. Celkově hrál ve třech utkáních lehce přes 12 a půl minuty, třikrát vypálil a bilance +2 je nejlepší ze všech Čechů.

Martin Nečas (Carolina)

Ve druhém utkání série zvyšoval na 4:0 a podpořil výhru 6:1. Ale ačkoliv Hurricanes vedou v sérii nad New Jersey 2:1 na zápasy a vstřelili celkem 15 gólů, Nečas byl bodově pouze u jednoho jediného. V prvních dvou zápasech přidal tři kladné body, během nedělní prohry 4:8 to zase byly tři záporné. Vystřelil devětkrát, to je z Čechů nejlepší výkon, průměrně hrál 16 minut a 43 vteřin.

Ondřej Palát (New Jersey)

V sedmém zápase proti NY Rangers parádně připravil vítězný gól ve vlastním oslabení pro Michaela McLeoda a celkově se pod výhru 4:0 podepsal dvěma nahrávkami. Následně byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu a jasně ukázal, proč si ho Devils pořizovali. Start série 2. kola proti Carolině mu nesedl a v prvních dvou utkáních přidal nehezkých šest záporných bodů, pod vyhranou nedělní bitvu se ale podepsal gólem a asistencí. Jako čtvrtý Čech v historii přeskočil hranici 100 bodů v play off, před ním jsou pouze Jaromír Jágr (201), David Krejčí (128) a Patrik Eliáš (125). Průměrný čas 16 minut a 58 vteřin byl ze všech českých hráčů nejlepší.

OBRÁNCI

Radko Gudas (Florida)

Panthers chybí jediné utkání k postupu do 3. kola, v nedělním zápase číslo tři Gudasovu střelu tečoval útočník Carter Verhaeghe a bek tak přidal druhý bod v play off. Ve třech zápasech proti Torontu jednou vypálil a průměrně hrál 14 minut a 44 vteřin. Pochlubil se také tradičně hustými vousy.

BRANKÁŘI

Vítek Vaněček (New Jersey)

Švýcarský parťák Akira Schmid, který ho zastínil v sérii 1. kola proti New York Rangers, musel v obou úvodních zápasech proti Carolině střídat a do třetí bitvy už od začátku naskočila jednička základní části. Devils se s Vaněčkem v brance zmátořili a důležité třetí utkání vyhráli 8:4. Vaněček sice hodně netradičně třikrát inkasoval ve vlastním oslabení (jeden ze zásahů přišel z trestného střílení), ale také nahrál na branku Milese Wooda. Carolina je prvním klubem po čtyřiceti letech, který dal v utkání play off tři góly ve vlastním oslabení, Devils jsou teprve třetím mužstvem historie, které vyhrálo zápas, ve kterém tímto způsobem třikrát inkasovalo. Vaněček jinak během 117 odehraných minut v minulém týdnu dostal sedm branek z 51 střel.