Komplikace pro Washington, Bäckström kvůli zdravotním problémům přerušuje kariéru

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Komplikace pro Washington, Bäckström kvůli zdravotním problémům přerušuje kariéru
Bäckströma čeká vynucená pauza. Bude to definitivní konec v NHL?
Bäckströma čeká vynucená pauza. Bude to definitivní konec v NHL?Profimedia
Útočník Nicklas Bäckström (35) zmizí na neurčitou dobu ze sestavy Washingtonu Capitals v NHL. Zkušený švédský hokejista, který loni v červnu podstoupil kvůli chronickým potížím operaci kyčle, oznámil, že se hodlá soustředit na vyřešení svého zdravotního stavu. Klub o tom ve středu informoval na svém oficiálním webu.

Po operaci odehrál Bäckström v minulé sezoně jen 39 zápasů, do týmu se vrátil v lednu. Méně utkání za jeden ročník během dlouhé kariéry v NHL nikdy dříve neodehrál. Stihl v nich 21 bodů za sedm branek a 14 asistencí. Vše se zdálo být na dobré cestě, také do přípravného kempu se hlásil s ujištěním, že je zdravý a připravený. Dosud odehrál všech osm utkání Capitals v nové sezoně a připsal si jednu asistenci.

"Teď nějaký čas hrát nebudu. Bylo to těžké rozhodnutí, ale s ohledem na mé zdraví a přetrvávající potíže se zraněním cítím, že správné," uvedl hráč v prohlášení. "Rád bych poděkoval spoluhráčům, klubu i fanouškům za jejich neutuchající podporu během celého procesu. Chci jen poprosit o soukromí v tomto období, přemítám nad dalšími kroky a možnostmi, které mě posunou vpřed," dodal Bäckström.

"Stojíme za Nicklasem a po celou dobu ho budeme i dál podporovat. Velmi dobře víme, jak tvrdě pracoval a jak odhodlaný je, aby se zcela uzdravil, máme to z první ruky. Naše organizace za ním plně stojí ohledně jeho rozhodnutí opustit teď tým a vzít si nějaký čas na vyhodnocení jeho současného zdravotního stavu," prohlásil generální manažer klubu z metropole USA Brian MacLellan.

Bäckström, který byl čtyřkou draftu v roce 2006, kdy si ho vybrali právě Capitals, odehrál za Washington celou dosavadní kariéru v nejlepší lize světa. Už dlouho je také jedním ze zástupců kapitána Alexandra Ovečkina. V roce 2018 byl Švéd jednou z klíčových postav týmu na jeho cestě ke Stanley Cupu, prvnímu v klubové historii.

Bäckström a jeho statistiky v NHL.
Bäckström a jeho statistiky v NHL.Livesport

Celkem má Bäckström v základní části NHL na kontě 1105 odehraných utkání a 1033 bodů za 271 gólů a 762 asistencí. Je nejlepším nahrávačem klubové historie, v nasbíraných bodech je druhý, stejně tak i v počtu odehraných utkání. V play off nastoupil do 139 duelů a zaznamenal 114 bodů (38+76).