Pohled: Potvrzeno, základní část NHL je zbytečná. Až play off ukáže pravdu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pohled: Potvrzeno, základní část NHL je zbytečná. Až play off ukáže pravdu

Aleksander Barkov pomohl Floridě do 2. kola.
Aleksander Barkov pomohl Floridě do 2. kola.Profimedia
Začněme klidně klasickým úsměvným klišé, které ale stále platí, což teď už jistě na 100 % ví každý příznivec Bostonu. Play off je jiná soutěž. Je úplně jedno, jaké rekordy klub tvořil v základní části, nebo kolik kdo dal gólů. To, co se děje mezi říjnem a dubnem, má s vítězstvím pramálo společného, pravý hokej se hraje až později a Bruins bohužel selhali.

Titulek je možná lehce zavádějící, ale nechte mě ho lehce objasnit. Pamatuji si naprosto přesně, když jsem zhruba před dvaceti lety, ještě jako teenager, pročítal jeden z časopisů o NHL a hltal názor pravidelné zámořské korespondentky, který měl takřka stejný titulek: Základní část je zbytečná.

Pěkně jsem se čertil, nechápal jsem, jak si někdo může o mém milovaném a tak zábavném produktu něco podobného myslet. V průběhu let jsem samozřejmě myšlenku pochopil. Vůbec nejde o to, že by se měla zrušit. Že by hokej v nejlepší lize světa nebyl zábavný, nebo že by se formát měl změnit.

Naopak, základní část oddělí zrno od plev, ukáže, kdo na to v daném roce má a kdo prostě ne. Ale tím to končí. Pravda se ukazuje až ve vyřazovací části, nerozhoduje totiž žádná banalita nebo jeden špatný odraz. Až čtyři vyhrané bitvy jasně určí, kdo je lepší.

Ani blamáž Boston Bruins nemá jeden jediný důvod, bylo jich několik dohromady. Opory Patrice Bergeron, David Krejčí a hlavně David Pastrňák hrály zraněné a soupeř byl zkrátka až příliš odhodlaný a houževnatý.

Asi nejlepší brankářské duo sezony Linus UllmarkJeremy Swayman si proti Panthers vybralo zbytečně moc slabých chvilek, obrana trestuhodně a mnohdy nepochopitelně chybovala a tradiční klub několikrát v závěru ztratil slušně rozehraný zápas. Se startem bojů o Stanley Cup bylo prostě všechno jinak.

A teď se na situaci podívejme opačným pohledem. Florida v sezoně 2021/22 dominantně opanovala základní část, jenže pak ve 2. kole hladce 0:4 na zápasy vypadla s Tampou Bay. Letošní ročník byl oproti tomu předchozímu tragický.

Panthers do poslední chvíle nevěděli, zda-li se vůbec do bojů o Stanley Cup dostanou. Navíc proti nim stál klub, který odehrál nejlepší 82 zápasů dlouhou pasáž v historii NHL. A v sérii vedl 3:1 na zápasy. Stačily necelé dva týdny a ročník - ať už skončí jakkoliv - je na Floridě rázem považován za úspěšný. Loňská základní část, kde klub získal o 30 bodů a 16 výher víc, je zapomenuta úplně.

Bostonská několikaměsíční snaha je teď k ničemu. V základní části se klubu povedlo něco výjimečného, v konečném důsledku se mu to bohužel nevyplatilo. A pro mnoho českých fanoušků (včetně mě) je největší lákadlo letošních bojů o cennou trofej pryč.