Tři střely, tři góly. Mrázek proti St. Louis nestihl ani zákrok a po pěti minutách střídal

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Tři střely, tři góly. Mrázek proti St. Louis nestihl ani zákrok a po pěti minutách střídal
Petr Mrázek něco podobného asi nezažil.
Petr Mrázek něco podobného asi nezažil.Profimedia
Na tohle utkání bude chtít rychle zapomenout. Petr Mrázek (32) zažil v noci jeden z nejhorších zápasů ve své bohaté kariéře v NHL. Český brankář nestihl za čtyři minuty a 37 vteřin na ledové ploše Enterprise Center v St. Louis jediný zákrok a jeho Chicago prohrávalo 0:3. Ostravský rodák se tak po úvodních třech střeleckých pokusech domácího týmu poroučel na střídačku, z níž přihlížel druhé porážce Blackhawks v řadě (2:5). Tomáš Hertl (30) podlehl s Vegas v Edmontonu 1:5 a připsal si záporný bod u prvních dvou inkasovaných branek.

Filip Hronek mohl rozhodnout v prodloužení o výhře Vancouveru. Český zadák vystihl v oslabení přihrávku a z obranné modré čáry vyrazil do úniku, ve kterém jej zahákoval Nick Schmaltz. Rozhodčí nařídili trestné střílení, které ale Hronek neproměnil: při nájezdu naznačil v mezikruží střelu a šel do kličky, kterou přečetl Connor Ingram. O půl minuty později rozhodl Logan Cooley o vítězství Arizony 4:3.

St. Louis – Chicago 5:2

Mrázka, který zastavil v předchozím zápase 44 ze 46 střel, překonal ve třetí minutě dvakrát Jordan Kyrou v rozmezi 42 sekund. Na českého gólmana vyzrál z úniku střelou z mezikruží a otevřel skóre. Při druhé brance vzal v přečíslení dva na jednoho zodpovědnost na sebe, nepřihrával a prosadil se z levého kruhu k bližší tyči.

"Celou dobu jsem chtěl přihrát. Rozhodnutí jsem změnil až v poslední sekundě," uvedl Kyrou. Na 3:0 zvýšil v čase 4:37 obránce Krug střelou od modré čáry.

Blues dali gól z první střely i Arvidu Söderblomovi jako první tým v této sezoně NHL nasázeli v úvodních sedmi minutách čtyři branky. St. Louis výhrou snížilo v Západní konferenci manko na poslední postupové místo do play off na tři body.

"Nebyli jsme připraveni bojovat a jejich nasazení odpovídalo umístění v tabulce. Petrovi jsme moc nepomohli," pronesl trenér Chicaga Luke Richardson. "Myslím si, že není potřeba slov. V první třetině jsme byli trapní. Jen jednou jsme vystřelili, měli jsme asi celkem tři střelecké pokusy a prohrávali jsme 0:4. To hovoří za vše," doplnil útočník Jason Dickinson.

Edmonton – Vegas 5:1

Edmonton nastoupil bez svého lídra Connora McDavida, který by měl týmu chybět pár dní kvůli zranění v dolní části těla. Kapitán Oilers potřebuje ještě jednu přihrávku, aby se stal čtvrtým hráčem v historii soutěže, který asistoval u sta branek. V zápase s Vegas jej zastoupili Zach Hyman a Leon Draisaitl, oba si připsali gól a přihrávku. Čestný úspěch obhájce Stanleyova poháru vstřelil Keegan Kolesar ve 48. minutě v oslabení za stavu 0:4.

"Když vám chybí nejlepší hráč světa, nesnažíte se jej nahradit někým jiným. Každý musí hrát lépe a z týmového hlediska jsme podali jeden z nejlepších výkonů v sezoně. Každý byl na stejné vlně. Je úžasné, čeho jste schopni a jak rychlí jste, když fungujete jako tým," konstatoval útočník Edmontonu Zach Hyman, který svým 53. gólem v sezoně zvýšil v polovině zápasu na 3:0.

Hertl strávil na ledě při druhém startu za Vegas téměř sedmnáct minut a nebál se hrát do těla. Připsal si šest srážek a v této činnosti patřil k nejaktivnějším hráčům v utkání. Český centr byl i úspěšný na vhazování, vyhrál jich 11 z 15.

Vancouver – Arizona 3:4p

Vancouver ani jednou nevedl a v závěrečných deseti minutách vyrovnal z 1:3. U všech tří branek asistoval obránce Quinn Hughes, který má na kontě už 91 bodů. Na druhé straně nechyběl u žádného gólu Dylan Guenther (1+3). Brankář vítězů Karel Vejmelka plnil roli náhradníka, zatímco jeho spoluhráč Jan Jeník naskočil do třetího utkání v sezoně a připsal si během necelých osmi minut jeden záporný bod.

Tabulka NHL