Krajánci v Evropě: Färjestad s rozjetým Tomáškem i devítigólová přestřelka pro Špačka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Färjestad s rozjetým Tomáškem i devítigólová přestřelka pro Špačka

Färjestad Davida Tomáška vedl po uplynulém týdnu švédskou SHL.
Färjestad Davida Tomáška vedl po uplynulém týdnu švédskou SHL.x.com/farjestad_bk
V uplynulém týdnu pokračovali v předních evropských hokejových ligách i týmy s českými zástupci. Z jejich řad se dařilo například Davidu Tomáškovi (27), jenž je nejproduktivnějším hráčem švédského Färjestadu, se kterým navíc vede tabulku SHL. Své řekl i útočník Michael Špaček (26), jenž se gólem a asistencí zapojil zkraje týdne do přestřelky 5:4 mezi jeho Ambri-Piottou a Lausanne. Lehce se v DEL zadrhl Kolín nad Rýnem s Andrejem Šustrem (32), český obránce si i tak připsal další asistenci.

Finsko

Těsnou prohrou otevřel týden ve finské Liize Ilves. V závěru první třetiny vstřelil z přesilovky jeho jediný gól v utkání proti KalPě (1:2) Šimon Stránský, asistoval mu při tom Petr Kodýtek. V bráně pak dostal před 21letým Jakub Málkem přednost zkušený Jonas Gunnarsson

Český gólman se ale do brány celku z Tampere vrátil proti Tappaře, a byl tak přítomen výhře 5:3. Slušnou formu v zápase navíc potvrdil Stránský, jenž na své konto přidal po jedné trefě i asistenci. V závěru nezaspal ani Kodýtek a 12 vteřin před koncem se prosadil do prázdné brány.

Svůj um pak bývalý hráč Plzně prokázal i proti IFK Helsinki, když se ve třetí třetině postaral o vyrovnání. Ilves nakonec zvítězil 3:2 po samostatných nájezdech. Stránský při nich svůj pokus neproměnil.

I bratři Kovařčíkové z Jukuritu v uplynulém týdnu opět přepisovali statistické údaje. Mladší Michal totiž do sbírky přidal dvě asistence a starší Ondřej jednu branku. Premiérovou asistenci pak zaznamenal v dresu Kärpät obránce Martin Jandus a poprvé v sezoně se prosadil Radek Koblížek z KooKoo.

Švédsko

Vydařený týden má za sebou ve švédské SHL Timra. Ze dvou venkovních zápasů si nakonec připsala pět bodů po výhře 5:2 a 3:2 po prodloužení. V prvním případě to bylo v úterý proti Oskarshamnu, v tom druhém v sobotu proti Växjö. 

O dvě asistence se v daných zápasech zasloužil 34letý Robin Hanzl. V brance prvního soupeře, jenž se krčí na posledním místě tabulky s pouhými dvěma body, proti němu přitom stanul Marek Langhamer. Ten v aktuálním ročníku dosud odchytal plnou porci minut. V jeho řadách se zatím dobře jeví jiný Čech Lukáš Jašek, který má v žebříčku kanadského bodování bilanci 3+2.

První místo v SHL držel po uplynulém týdnu Färjestad, v jehož dresu řádí David Tomášek. Bývalý hráč Sparty nebo Pardubic se prosadil jak při výhře proti Linköpingu (3:1), tak při demolici Leksandu 5:0. Za šest odehraných zápasů tak má už čtyři góly a dvě asistence.

Švýcarsko

Hned úterní program švýcarské National League nabídl přestřelku s českou stopou mezi Ambri-Piottou a Lausanne. V duelu, jenž nakonec skončil lépe pro domácí tým (5:4), byl z krajánků nejvíce vidět Michael Špaček. Sedmý hráč kanadského bodování švýcarské ligy v zápase zaznamenal 1+1. Z jeho protivníků si asistenci připsal 31letý Jiří Sekáč.

Jako dobře promazaný stroj šlapal v utkání se Servette domácí Davos. Kanonády 7:2 se z Čechů účastnil Matěj Stránský. Ten si v přesilovkové formaci přišel na jeden gól a jednu asistenci. Rodák z Ostravy navíc skóroval i v dalším zápase do sítě Ambri-Piotty, která s Davosem v sobotu prohrála 2:4. Nic na tom nezměnila ani další Špačkova trefa. 

Německo

Skvělou formu postupně ztrácí Kolín nad Rýnem. Obránce Andrej Šustr v jeho dresu ale nepolevuje v dobrých výkonech, v uplynulém týdnu si ke svému jméno připsal další asistenci, a to na branku Andrease Thuressona v utkání s Mannheimem. To bohužel pro navrátilce z USA skončilo prohrou 3:4.

Kanadský bod zaznamenal také další český obránce v německé nejvyšší soutěži Vladimír Eminger, a to když jeho Bremerhaven převálcoval v neděli Schwenninger 6:0.

Druhou branku ligové sezony si připsal 22letý útočník Marcel Barinka. Rodák z Prahy díky ní vyrovnal na 1:1 v zápase Iserlohn – Wolfsburg, když jeho tým dostal výhodu přesilové hry. Kohouti si nakonec připsali dva body, neboť utkání na svou stranu převrátili až v prodloužení (3:2).