Historický Třinec. V čem všem byl jeho pátý titul rekordní? Například i v počtu porážek

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Historický Třinec. V čem všem byl jeho pátý titul rekordní? Například i v počtu porážek

Jeden z rekordů Třince si připsal i Martin Růžička.
Jeden z rekordů Třince si připsal i Martin Růžička.Profimedia
Popáté si sáhli na mistrovský pohár pro vítěze extraligy, tentokrát však k němu měli třinečtí hokejisté nejtrnitější cestu. A to nejen z vlastního pohledu, nýbrž i v rámci historie celé ligy. Růžička a spol. museli překonat řadu milníků, aby se mohli v pátek večer oddávat oslavám. Které to byly?

Počet zápasů

Nikdo dosud v Česku nedošel ke zlatu z předkola play off. Oceláři skončili v základní části až šestí (při předchozích třech titulech druzí, v roce 2011 základní část vyhráli), o účast v elitní osmičce museli bojovat proti Litvínovu. Jejich pouť trvala 53 dní, během nichž odehráli 22 zápasů. Dosud bylo maximem 20 utkání, které potřebovala k triumfu Plzeň v roce 2013.

Zblokované střely 

V Třinci dobře vědí, co je třeba v play off. Pravidelně ovládají statistiku zblokovaných střel, v tomto play off jeho hráči zamezili v cestě na vlastní branku celkem 422 ranám, což je téměř dvojnásobek předchozího rekordu, jenž drželi také Slezané. Obránci Jakub Jeřábek a Martin Marinčin zastavili shodně po 50 pucích, víc také nikdo před nimi v play off nedokázal.

Čas na ledě

Třinci zabralo rekordních 1345 minut a 38 vteřin, než se probil k poháru. A plných 490:45 minuty u toho byl slovenský zadák Marinčin. Autor první trefy v rozhodujícím duelu tím překonal dosavadní rekord libereckého maratonce Ladislava Šmída, jenž v roce 2019 strávil na ledě 489:01 minut. Ovšem v součtu odehrál o pět utkání méně…

Zlatý hattrick

Že je Martin Růžička fantomem play off, to je roky známá věc. Třinecký snajpr však letos dotáhl svou dominanci k dokonalosti a jako první hráč v historii ovládl vedle bodování vyřazovacích bojů také produktivitu základní části a k oběma prvenstvím přidal i titul pro šampiona extraligy. Dát dohromady takovou kombinaci se dosud nikomu nepovedlo.

Střely proti

Šampioni během play off čelili celkem 670 ranám na svou branku. Žádný tým nevyhrál titul, aby pojmul takový objem střel. Dosud nejvíc měla Plzeň v roce 2013 (657). V průměru na zápas (počítá se od sezony 2018/19) to činilo 29,87 střely mířící mezi tři tyčky, což je také nejvyšší počet. Loni přitom Třinec uspěl s naopak nejnižším standardem (23,06).

Střely na branku

V útoku se naproti tomu novopečení králové extraligy činili nejméně ze všech mistrů od roku 2019, kdy se začaly počítat střely na utkání. Růžička a spol. trefili branku v průměru jen 25,33 ranami, což je v tomto play off druhá nejslabší aktivita po Olomouci (23,72). Celkem nasbírali téměř o 100 střel méně než Hradec, který přitom odehrál o čtyři zápasy méně.

Porážky v sezoně

Třinec v základní části prohrál plnou polovinu zápasů (19 v základní hrací době, sedm v prodloužení). V play off jich přidal dalších sedm, žádnou však v předkole. To je při modelu 52 kol v základní části a čtyřfázového systému vyřazovacích bojů nejvíc v historii. Dosud držely tento rekord Pardubice, které v sezoně 2011/12 nasbíraly při cestě za titulem 31 proher.

Vyprodané zápasy

Až na předkolo proti Litvínovu bylo všech zbylých devět domácích utkání Třince v play off vyprodaných. Slezský klub tak přispěl k celkovému rekordu letošního play off, v němž pokladníci zaznamenali dohromady 29 zápasů, v nichž fanoušci vykoupili všechny vstupenky. Dosud bylo maximem 28 utkání s naplněnou kapacitou stadionů.