Pět událostí finále play off: Zlatý střelec Hudáček, vyrovnaný rekord i rychlý gól žolíka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pět událostí finále play off: Zlatý střelec Hudáček, vyrovnaný rekord i rychlý gól žolíka

Libor Hudáček se v šestém finále raduje z vítězného gólu.
Libor Hudáček se v šestém finále raduje z vítězného gólu.Profimedia
Extraligová sezona skončila, ale má staronového mistra. Finálovou sérii ovládl Třinec, který porazil Hradec Králové 4:2 na zápasy a získal pátý titul v klubové historii. Dynastie Ocelářů se raduje počtvrté za sebou a navazuje na počínání Vsetína, který na konci devadesátých let ovládl dokonce pět po sobě jdoucích ročníků. Za finálovou sérii jsme se ohlédli v posledním díle pravidelné rubriky s výběrem pěti klíčových událostí.

Zlatý gól Libora Hudáčka

Šestý zápas finálové série nabídl stejně jako pět předchozích střetnutí vyrovnanou partii. Třinec v sedmé minutě třetí třetiny přišel o těsný náskok 1:0 a Hradec se dostal do tlaku. Nevyužil ale několik zajímavých příležitostí a Oceláři v závěru trestali. Čtvrtý titul v řadě Ocelářům v čase 56:43 vystřelil Libor Hudáček

Rozdílová trefa byla ukázkou toho, proč Třinec popáté kraluje. Oceláři vyhráli dva souboje za brankou Matěje Machovského, Daniel Voženílek našel volného Hudáčka a slovenský forvard odšpuntoval další třinecké oslavy. 

Nebyla to žádná hokejová lahůdka, ale poctivá práce při napadání a precizní zakončení. Přesně takovým způsobem se Oceláři prezentovali v celém průběhu vyřazovacích bojů a právě proto slaví další titul. "Když to tam pak Hudy šoupnul, tak jsem už věřil, že to nemá kam uhnout," líčil po zápase Voženílek, jenž připravil úvodní dvě třinecké trefy.

Na Hudáčkův zásah v závěrečných minutách navázali Andrej Nestrašil s Markem Daňem, kteří trefili prázdnou Hradeckou branku a pečetili Třineckou výhru 4:1. 

"Byla to dřina jako sviňa," ulevil si trenér Zdeněk Moták. "Teď se vedle krásného pocitu dostavila i obrovská úleva. Neměli jsme v sezoně samé slunečné dny, ale mužstvo ukázalo skvělý charakter. Sláva patří hráčům, já jim jen dával návrhy, co by měli udělat a oni to na ledě vzorně plnili," uvedl kouč v rozhovoru pro Českou televizi. 

Kacetl vyrovnal Málka

"Myslím si, že Ondřej Kacetl může můj rekord v počtu čistých kont vyrovnat hned v prvních třech zápasech," řekl Livesport Zprávám před startem finálové série bývalý skvělý gólman Roman Málek. Jeho tip se do puntíku vyplnil. Kacetl před střetem s hradeckým Mountfieldem ztrácel na bývalého brankáře Slavie, Plzně nebo Vítkovic jednu nulu a té se dočkal právě ve třetím finálovém duelu

Třinecký specialista na vyřazovací boje v něm zlikvidoval 30 střeleckých pokusů a třináctým čistým kontem v play off vyrovnal Málkův rekordní počin. "Káca nás podržel. Za stavu 1:0 měl spoustu velkých zákroků a dotáhl nás k výhře," chválil dvaatřicetiletého gólmana kapitán Petr Vrána

Kacetl vládl posledním třem ročníkům bojů o Masarykův pohár. V základní části většinou nevyčnívá a pravidelně v ní plní roli týmové dvojky. Jakmile se ročník přehoupne do play off, přichází jeho čas. Jako by celý rok šetřil síly na klíčovou fázi sezony.

Svými výkony dotáhl Třinec ke třetímu titulu a rekordem se zapsal do extraligové historie. Dvanáct ze třinácti čistých kont vychytal právě v posledních třech sezonách, v nichž hned dvakrát zakončil play off s úspěšností zákroků nad 95%. "Moc mu to přeju. Zaslouží si to. Drží nás v každém zápase," smekl před znojemským rodákem obránce Milan Doudera.

A vyrovnaný Málek? Ten z Kacetlových výkonů nemá těžkou hlavu. "Je to věc, kterou sleduju jen kvůli tomu, že se mě na ni lidi občas ptají. Pro mě to je uzavřená kapitola a Ondřejovi to přeju," podotkl.

Rychlá trefa hradeckého žolíka

Hradec v play off našel nečekaného střelce důležitých gólů. Odložený odchovanec Patrik Miškář se do sestavy Mountfieldu dostal až ve druhém semifinále po zranění elitního centra Jakuba Lva a ve 12 zápasech vstřelil čtyři branky. Třemi góly v semifinále pomohl k postupu přes Vítkovice a ve finálové sérii své snové play off vylepšil o další trefu. 

Hradec do pátého finále vstupoval s vědomím, že musí vyhrát. Východočeši před utkáním prohrávali v sérii 1:3 na zápasy a zaváhání by znamenalo konec šancí na titul. Vydařený vstup do utkání jim však zajistil pokračování série. 

Miškář po 27 sekundách hry získal puk v rohu hřiště, vybruslil před Ondřeje Kacetla a uklidil ho mezi nohy třineckého gólmana. Hokejista, který celou sezonu strávil v prvoligové Jihlavě, dal jeden z nejrychlejších gólů finálových sérii. Rychleji se prosadili pouze Libor Pivko, jenž v roce 2014 otevřel skóre duelu se Zlínem v 15 sekundě, čímž stanovil dosud platný rekord a Radim Zohorna, který v roce 2018 skóroval po 25 vteřinách. 

"Viděl jsem, že Kacetl vystrkuje hokejku. Když gólman nemá hokejku, tak má místo mezi nohama, takže jsem se to tam snažil dát. V první chvíli jsem ani nevěděl, že to byl gól. Až když začal burácet stadion, tak jsem to zjistil," popsal Miškář svou rychlou trefu.

"Je to fantazie. Vůbec jsem nemohl myslet na to, že bych hrál semifinále a finále, vždyť jsem celou sezonu strávil ve druhé lize. A že dám čtyři góly? Tak na to je jako sen," řekl Miškář ke svému poutavému příběhu.

Ten však happyendem neskončil. Třinec v šestém zápase rozhodl o zisku pátého titulu v klubové historii. Hradec si bude muset počkat minimálně do příští sezony. 

Voženílkův gól v prodloužení druhého zápasu

Finálová série patřila Danielu Voženílkovi. Třinecký lídr hned v prvním zápase vstřelil dvě branky a gólový apetit mu vydržel i ve druhém duelu. Na hradeckém ledě se za stavu 1:1 prodlužovalo a první desetiminutovka nastavení rozhodující branku nepřinesla. V 71. minutě vzal osud nejdelšího zápasu finálových bojů do svých rukou Voženílek a rozhodl o druhé výhře Ocelářů.

Bojovník, který do Třince přišel před sezonou z Českých Budějovic, si našel místo na hranici brankoviště a zametl odražený puk za Machovského. 

"Je to jako sen. V první třetině jsem sám sobě huboval, protože jsem měl před sebou prázdnou bránu a trefil tyčku. Velká šance pak přišla i v prodloužení. Moje chyba, že z toho nebyly góly, v tom se musím zlepšit. Nakonec jsem však rád, jak to celé dopadlo. Zaplaťpánbůh za další šanci, kterou jsem už dokázal využít," sypal ze sebe po druhé finálové výhře. 

Vítěznou branku pardubický odchovanec vstřelil poté, co Třinec přežil nápor soupeře. Hradec v nastavení přestřílel Oceláře 6:3, na Kacetla si ale nepřišel a Voženílek nevyužité příležitosti potrestal. 

"Marin (Martin Marinčin) nám říkal, že trpělivost růže přináší. A měl pravdu. Na šanci jsme si počkali, věřili jsme, že může přijít. A opravdu přišla," řekl Voženílek a trefně tak vystihl třinecké působení v celém průběhu play off. Slezané se nikam nehnali, ale když jim soupeř nabídl příležitost, dokázali bleskurychle udeřit. 

Prodloužení druhého zápasu udalo směr, kterým se zbytek série ubíral. Oceláři vyhráli i třetí duel a dostali Hradec do téměř neřešitelné situace. Pak sice dvakrát zaváhali, v šestém střetnutí ale vyhráli 4:1 a počtvrté za sebou zvedli nad hlavu trofej pro mistra extraligy. 

První hradecká výhra ve finále

Také hradečtí hokejisté zvládli ve finále s Třincem jedno prodloužení. Narozdíl od Ocelářů ale na jeho rozhodnutí příliš dlouho nečekali. V nastavení čtvrtého duelu čelili rychlému konci série pouze 34 sekund. Bleskovým ítězným gólem vystřelil Mountfieldu první finálovou výhru v historii Radovan Pavlík.

Pětadvacetiletý útočník si bruslí přikopl puk odražený od tyčky a bekhendem ho uklidil do odkryté části třinecké branky. "Málem jsem byl za kopyto, který si to ukoplo do rohu. Zaplaťpánbůh, že to tam padlo," smál se šťastný střelec po své první finálové brance v kariéře. 

Rodák z Hradce Králové svou trefou oddálil třineckou korunovaci. Hradec díky němu vyhrál první finálové utkání v klubové historii a nezařadil se po bok Zlína, Vítkovic a Liberce mezi týmy, které finále odevzdaly bez jediné výhry. 

"Smoly říkal, ať jim překazíme radost. Jsem rád, že se nám to dnes povedlo,” radoval se po čtvrtém duelu Pavlík. Mountfield na výhru navázal i v domácím prostředí, podruhé už ale třineckou domácí oslavu nenarušil. V šestém zápase prohrál 1:4 a skončil těsně pod extraligovým vrcholem.