Finále extraligy Třinec –⁠ Hradec. Oceláři hrají s Mountfieldem, získají čtvrtý titul v řadě?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Třinec –⁠ Hradec 1:2. Finále se vrací na východ Čech, v prodloužení rozhodl Pavlík
Aktualizováno
Hradečtí se v Třinci poprvé v série ujali v zápase vedení a dočkali se i historicky první finálové výhry.
Hradečtí se v Třinci poprvé v série ujali v zápase vedení a dočkali se i historicky první finálové výhry.Profimedia
Hradec Králové zvládl na třineckém ledě odvrátit první ze tří mečbolů a po vítězství 2:1, o němž v úvodu prodloužení rozhodl Filip Pavlík, se série vrací do východních Čech. Hosté se poprvé ve finále dostali v zápase do vedení, v první třetině se prosadil Bohumil Jank (30). Ve druhé části srovnal Marián Adámek (25), hráči Moutnfieldu se ale přece jen dočkali historicky první finálové výhry.

Třinec –⁠ Mountfield HK 1:2p

Domácím vypadl ze sestavy Jeřábek, jehož nahradil Kaňák, po odpykání disciplinárního trestu se naopak vrátil do hry útočník Libor Hudáček. Hostující kouč Tomáš Martinec na rozdíl od třetího duelu vsadil na kapitána Radka Smoleňáka.

Hned v úvodních sekundách měl šanci Tomáš Marcinko, jeho zakončení ale k Matějovi Machovskému neprošlo. Pak už začala další opatrná šachová partie s oboustrannou snahou o minimum chyb. V polovině třetiny pálil z dobré pozice Miloš Roman, chvíli nato zakončoval akci tři na dva z prostoru mezi kruhy Petr Vrána, v obou případech zakročil pozorný Machovský.

Vybrané statistiky zápasu Třinec –⁠ Mountfield HK
Vybrané statistiky zápasu Třinec –⁠ Mountfield HKLivesport

Na konci 13. minuty se po pěkné kombinační akci dostal do první vážnější příležitosti hostů Smoleňák a při zakončení těsně minul branku Ondřeje Kacetla. Třinec si pak po vyloučení Marka Zachara zahrál první přesilovku zápasu. Východočeši se ubránili a 113 sekund před přestávkou zničehonic otevřeli skóre - Aleš Jergl se dostal k puku po buly v útočném pásmu, nabil Jankovi a jeho pokus od modré čáry skončil za Kacetlovými zády.

Na začátku druhého dějství minul zblízka Marcinko. Ve 25. minutě se už Slezané dočkali, poté co Hudáček výbornou nahrávkou otevřel prostor Adámkovi. Machovský při jeho pokusu neviděl kotouč přes clonícího Voženílka a bylo vyrovnáno.

Královéhradečtí měli o chvilku později k dispozici 21 sekund přesilovku čtyři na tři, ale vůbec se nestihli usadit v útočném pásmu. Výrazně nebezpečnější byli během následné minutové početní výhody pět na čtyři, kdy si vytvořili dvě velmi slibné příležitosti, hlavně dorážka Jordanna Perreta byla nebezpečná, ale skončila tečovaná nad. Pak sehrál dobrou přesilovku Třinec, ale bez gólové tečky. Na konci 36. minuty neuspěl před brankovištěm dotírající Jan Eberle.

Ve třetí části se hrálo dlouho bez náznaků nějakého většího většího vzruchu, ale na konci 47. minuty ujel hostům Hudáček, Machovský však jeho úmysly o zakončení dokonale přečetl. Následoval chvilkový tlak týmu Mountfieldu, ale Třinečtí odpověděli stejnou mincí a měli několik šancí rozhodnout. Marko Daňo, Milan Doudera a ani kanonýr Martin Růžička ale titul nevystřelili. Tři minuty před vypršením základní hrací doby neuspěl znovu Daňo.

Radek Smoleňák proti třinecké přesile
Radek Smoleňák proti třinecké přesile@MountfieldHK

Následovalo prodloužení a velmi rychle také skončilo. Jankův dalekonosný pokus ještě skončil na Kacetlově levé tyčce, ale Pavlík pohotově zametl kotouč do branky. Na radosti hostů už pak nic nezměnila ani trenérská výzva domácích.