Třinec –⁠ Hradec. Máme nůž na krku a podle toho to musí vypadat, burcuje Lev

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Třinec –⁠ Hradec. Máme nůž na krku a podle toho to musí vypadat, burcuje Lev
Jakub Lev se proti Třinci neprosadil ani z této šance.
Jakub Lev se proti Třinci neprosadil ani z této šance.Profimedia
Ani návrat ofenzivního tahouna Jakuba Lva (32), který kvůli zranění zasáhl do finálové série proti Třinci až ve třetím utkání, nepřinesl Hradci Králové kýžený efekt v podobě lepší produktivity. Paradoxně přišel opak, Východočeši neskórovali a čelí stavu 0:3 na zápasy, který v extraligovém play off dosud nikdo nedokázal otočit. Jak ale Lev zdůraznil, jeho tým nesmí ztratit víru.

Mimořádně účelný hokej v podání Ocelářů přinesl Slezanům úspěch i po přestěhování série do jejich arény. "Do finále postoupili z předkola a teď vedou 3:0, takže asi je to tak a jejich účelný hokej funguje. Je to s nimi furt dokola, my musíme být silní v hlavě a hrát pořád stejně, jak máme. Dostáváme instrukce, jak hrát, ale dnes nula gólů, takže je patrně plníme špatně," konstatoval Lev.

Co a jak udělat jinak, co změnit, podobné otázky se k Východočechům vracejí pořád dokola. Tím spíš, když herně rozhodně nepropadají. Jenže efektivita v zakončení chybí.

Co změnit? Jen detaily

"Ptají se všichni a všech, pořád se to opakuje. Říkáme si to neustále, mít tlak do brány, střílet a proměňovat šance. Bohužel se nám to nedaří. V neděli hrajeme s nožem na krku, musí to podle toho vypadat a doufám, že to zvládneme. Vedli jsme 3:0 s Vítkovicemi, ty to pak také dokázaly zdramatizovat," připomněl semifinálovou sérii, v níž nechybělo mnoho, aby právě tým Mountfieldu byl prvním v extraligových bitvách o titul, kdo náskok tří zápasů promarní.

Hradečtí v sobotu na Ondřeje Kacetla recept nenašli.
Hradečtí v sobotu na Ondřeje Kacetla recept nenašli.@MountfieldHK

Zkusí teď jít Královéhradečtí ve stopách Ostravanů? "Že bychom se zatáhli, nastoupili na červenou a čekali na jednu přesilovku?" nadhodil Lev s úsměvem. "To ne. Máme nějaký styl a nemůžeme ho měnit po 65 nebo 70 zápasech v sezoně. Něco nás dovedlo do finále a i v něm musíme produkovat hokej, který umíme. Nemůžeme nic extra měnit, jedině detaily. Podíváme se na třinecké chybičky na videu, protože oni je taky dělají. Už jsme si je i ukazovali. Ale ano, přichází model Vítkovic. Zkusit teď dostat sérii domů a pak jít krůček za krůčkem."

Jak přiznal na pozápasové tiskové konferenci i kouč Tomáš Martinec, do jeho týmu se už místy vkrádá frustrace, když se proti defenzivně na jedničku vyladěnému Třinci nedokáže prosadit. "Třinec takhle hraje i v sezoně, teď je to ale ještě urputnější. Čekají na jednu chybu a my jim ji zatím pokaždé dali. Podle mě jsme přesto dost silní v hlavě, nebo bychom aspoň měli být. Těch situací je tisíc úplně stejných a my musíme počkat na jednu, dvě, tři v zápase, kdy Třinec udělá chybičku nebo přijde šťastný odraz, což se nám zatím nedaří."

Sobotní zápas číslo tři toho byl nejlepší názornou ukázkou. Strojově a velmi trpělivě hrající obhájci titulu dokonale potrestali jediné výraznější zaváhání hostů, když jim v úvodu druhého dějství pláchl Marko Daňo a dal jediný gól zápasu.

"Jeden gól ale dostanete skoro vždycky. Kolikrát se vám podaří hrát na nulu? Chybou je, že góly nedáváme," namítl Lev. "Navíc i když nám třeba hráči Vítkovic ujížděli a určitě mají kvalitní hráče, tak Třinec je ještě o stupínek dál. Dnes měli jednu obrovskou šanci, z ní dali gól a zavřeli to. Máme optický tlak, šance, ale chybí ten poslední krůček," mrzelo plzeňského rodáka.

Chytit tempo a přizpůsobit se

Lev hrál bez přerušení 659 zápasů a stal se "železným mužem" extraligy. V úvodu semifinále však jeho unikátní šňůra skončila. Kvůli zranění tak přišel i o úvodní dva souboje finálové série. Dnes se do sestavy vrátil. "Bylo to rozhodnutí doktorů. Byli jsme domluveni na tom, co musím splnit a jak musím vypadat a následně mi dali zelenou. Když mi dali zelenou, chtěl jsem hrát," řekl Lev.

Momentka ze třetího finále mezi Třincem a Hradcem
Momentka ze třetího finále mezi Třincem a Hradcem@MountfieldHK

Zpočátku se však do zápasového tempa potřeboval nejprve trochu dostat. "Ale o mě asi úplně nejde, chtěl jsem hlavně pomoci týmu a dělal jsem, co jsem mohl. Bohužel, byl to podobný zápas, jaké byly ty dva u nás. Nedáme gól, těžko pak můžeme vyhrát."

Obraz hry v boji o zlato vstřebával z tribuny. "Nehrál jsem dlouho, asi dva, tři týdny. Z tribuny je to samozřejmě trochu jiné. Potřeboval jsem hlavně chytit tempo a snažil se hře co nejrychleji přizpůsobit. Bohužel, přišla stejně další prohra," dodal Lev.