Veterán Jelínek míří do Plzně. Chceme jeho zkušenosti přenést na náš tým, říká Straka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Veterán Jelínek míří do Plzně. Chceme jeho zkušenosti přenést na náš tým, říká Straka

Petr Jelínek dělal dlouho v Liberci kapitána.
Petr Jelínek dělal dlouho v Liberci kapitána.HC Škoda Plzeň
Hokejový útočník Petr Jelínek (38) se po konci angažmá v Liberci stal posilou Plzně. Odchovanec pražské Slavie podepsal na západě Čech dvouletou smlouvu. Jelínek, který vedl Bílé Tygry v posledních pěti sezonách s krátkou pauzou jako kapitán, si vyzkouší třetí extraligové angažmá. Se Slavií a Libercem získal celkem sedm medailí a v roce 2016 slavil na severu Čech mistrovský titul.

Generální manažer a jednatel Plzně Martin Straka je z nové posily nadšený. "Moc jsem o něj stál. Je to velice zkušený hráč, který dlouho dělal v Liberci kapitána. S Tygry se pohyboval vždycky kolem semifinále, či dokonce finále, a tyto zkušenosti chceme přenést na náš tým. Aby se pak neopakovaly zápasy jako pátý v letošním předkole, kdy jsme ztratili tříbrankové vedení. Borci, jako je Petr, v takových situacích umějí chodit a zvládnou je. Dokážou uklidnit kabinu a vedou ostatní na základě svého příkladu," řekl klubovému webu.

Jelínek po skončení smlouvy opustil Liberec po devíti letech. Po čtyřech sezonách s kapitánským "céčkem" jej předal útočníkovi Michalu Bulířovi, po jeho zranění jej ale převzal zpět a zůstalo mu až do konce ročníku. V něm si Jelínek ve 49 zápasech připsal 13 bodů za čtyři branky a devět asistencí. V 10 duelech play off nasbíral pět bodů za čtyři trefy a jednu asistencí.

"Petr je komplexním hokejistou. Je to hráč do oslabení i přesilovek, výborně si to odehraje před bránou, umí hrát do těla a je jeden z nejlepších vůbec na vhazování. Jak jsem už říkal, tady jsme měli problémy, a proto na Petra, ale i na Kubu Lva spoléháme, že se díky nim zlepšíme," uvedl Straka.

"A co je pochopitelně pro naši organizaci obrovsky důležité: Petr je skvělý do kabiny. Má v sobě zažité věci, které chceme, aby od něj mladí kluci odkoukali. Zblokuje hrozně moc střel, hraje do těla a celkově prostě na ledě pracuje poctivě. Má zkušenosti, díky nim počítáme s tím, že nám pomůže s výchovou mladých kluků. Je to skvělý chlap s vynikajícím charakterem. Pro nás nesmírně důležitý podpis," doplnil Straka.

Jelínek v extralize sehrál 922 utkání a zaznamenal 366 bodů za 164 tref a 202 asistencí. Před titulem s Libercem získal se Slavii stříbro (2009) a dva bronzy (2010 a 2013) a s Bílými Tygry se stal ještě třikrát vicemistrem (2017, 2019 a 2021). "Plzeň byla jedním z prvních týmů, se kterým jsem jednal. Dlouhodobě se v organizaci odvádí výborná práce a hraje se kvalitní hokej. Je to pro mě nová výzva," podotkl.

Jeho otec Tomáš dres Plzně také oblékal. Bývalý reprezentant přišel v sezoně 1995/96 a působil tam i další dva ročníky. "Táta, který tu odehrál skvělé roky, mě za mou volbu také pochválil," dodal útočník.

Přestupy v české extralize