Hokejová podpora na florbalovém MS. Čechům fandil v Curychu Hrubec, přeje jim medaili

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Hokejová podpora na florbalovém MS. Čechům fandil v Curychu Hrubec, přeje jim medaili
Hokejová podpora na florbalovém MS. Čechům fandil v Curychu Hrubec, přeje jim medaili
Hokejová podpora na florbalovém MS. Čechům fandil v Curychu Hrubec, přeje jim medailiProfimedia
Brankář Šimon Hrubec (31) si nenechal ujít sobotní vstup českých florbalistů do mistrovství světa v Curychu a doufá, že národní tým bude v moderní Swiss Life Areně příští víkend slavit zisk medaile. Účastník dvou světových šampionátů a letošních olympijských her v Pekingu působí od letoška v týmu Curych Lions, v jehož barvách po příchodu z KHL z Omsku vládne statistikám ligy.

"Když jsem zjistil, že tady bude mistrovství světa, byl by hřích, kdybych se na Čechy nepřišel podívat. Vím, že dlouhodobě český florbal patří mezi světovou špičku. Chtěl jsem to vidět na vlastní oči. Pevně doufám, že získají medaili. Strašně jim věřím a fandím," svěřil se Hrubec, který se na zápas s Lotyšskem (6:3) vydal s celou rodinou – manželkou Michaelou, synem Adamem (4) a dcerou Valentýnou (5 měs.).

S florbalisty se potkal už v pátek, kdy mu skončil trénink v komplexu Swiss Life Areny. "Prohodili jsme pár slov, že ten míček opravdu lítá rychle, že může i lámat prsty. Bavil jsem se s trenérem brankářů, protože gólmani byli v brankách," prohlásil Hrubec, jehož samotného to ve florbale táhne už od školy do útoku.

"Ale když vidím, jak ti kluci ten míček zvláštně táhnou a pak vystřelí, to by mi nešlo. Já bych asi střílel normálně hokejově. Ve škole jsem hrával v útoku. A právě paní učitelka se mě snažila rvát do brány. Že když chytám, tak bych měl chytat i ve florbale. Já jsem říkal, že to je přesně důvod, proč jdu do útoku, že chytám celý život. Že bych si chtěl dát taky nějaké gólíky," smál se.

Z Třince se zná s nejproduktivnějším hráčem a nejlepším střelcem superligové historie Jiřím Curneym. "Karas tady ale není. Teď hraje za Spartu, předtím byl dlouho v Boleslavi," popsal Hrubec, jak sleduje jeho cestu. Na elitní florbalový zápas ale zavítal poprvé. "Byl jsem maximálně na turnaji na mladším bráchovi Tobiášovi. Myslím, že to bylo v Milevsku. Je to trochu rozdíl. Ale třeba se jednou půjdu podívat na něj."

Syn Adam se také začíná věnovat i florbalu. "Chtěl jsem mu to ukázat, ať se podívá. Teď ho přihlašujeme, aby tady hrál florbal, fotbal i hokej. Ať si vyzkouší všechno a pak ať si vybere, co by chtěl dělat," podotkl Hrubec.

V nové Swiss Life Areně hraje s Lions od 18. října, kdy se hala slavnostně otevřela duelem s Fribourgem. "Je krásná. Jsou na ni moc pyšní, protože není žádná sranda něco ve Švýcarsku postavit. Tady si fotbalový klub snad 25 let přeje postavit svůj stánek, pořád jsou obstrukce s papíry. Takže se to postavilo, je to velikánská sláva. Je to krásná aréna."

Nad ledem nabízí zážitek divákům unikátní obrovská kostka. "Stoprocentně je asi největší v Evropě. Ono to takhle nevypadá, ale já jsem posílal fotku našemu prostřednímu bráchovi, když byla na ledě. On na to: 'No co, kostka..." A já: 'Tak se podívej, od modré k modré...' On říkal, že to na fotce vůbec nevypadá. Málokdo si uvědomí, že ta kostka je opravdu tak obrovská," upozornil Hrubec.

S Curychem si užívá podporu fanoušků. "Všichni se moc těšili na tu arenu, je skoro pokaždé vyprodáno, nebo chybí třeba tisícovka. Atmosféra je skvělá a musím zaťukat, ještě jsme doma neprohráli. Vždy byl důvod k radosti a fanoušci nás hnali," prohlásil gólman, který má v lize nejnižší průměr 2,03 obdržené branky na zápas a nejvyšší úspěšnost zákroků 93,02 procenta.

"Jsem spokojený. Začátek jsme měli slabý, tam bylo štěstí, že jsme urvali body, které jsme popravdě neměli vyhrát. Teď cítím, že se začínáme rozjíždět a začíná se nám dařit i ta sehranost a začínáme naplňovat potenciál týmu," pochvaluje si Hrubec, který se vydal na florbal v sobotu i díky tomu, že dostal místo duelu v Bernu volno kvůli naplněné kvótě šesti cizinců na zápas. "Odpadl nám útočník, tak to potřebovali doplnit dalším. Takový je úděl, když je navíc cizinec. Nehledám v tom nic závažného, tak jsem toho využil a zašel na florbal."

Angažmá ve Švýcarsku si s rodinou maximálně užívá. "Nedá se srovnat s tím, kde jsme byli předtím. Čína, Rusko, ani doma v Česku. Protože nejlepší na tom je cestování. Nejdelší cesta je asi do Ženevy tři hodiny. To se jezdí v den zápasu. Takže já trávím s rodinou zatím nejvíc času v kariéře, protože když jsem hrál v Třinci, jezdili jsme den dopředu. Tady jsem nejpozději ve tři v noci doma. Jsme všichni spokojeni, že konečně můžeme trávit čas spolu," konstatoval bývalý hráč Českých Budějovic, Třince či Kunlunu.

V reprezentační pauze si chce užít další čas s rodinou, protože kouč Kari Jalonen mu pro turnaj Karjala dal volno a počítá s ním až později v sezoně. Využije možnost vydat se na lyže. "Ale jdu spíš učit malého lyžovat, ne že bych tam nějak jezdil. Budu rád, když najdeme nějakou sjezdovku, myslím, že na Matterhornu je sníh snad celoročně, tak doufám, že se to potvrdí," dodal Hrubec.