Startuje florbalové MS: Devět zlatých má Švédsko, čtyři Finsko, nyní cítí šanci i Češi

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Startuje florbalové MS: Devět zlatých má Švédsko, čtyři Finsko, nyní cítí šanci i Češi

Startuje florbalové MS: Devět zlatých má Švédsko, čtyři Finsko, nyní cítí šanci i Češi
Startuje florbalové MS: Devět zlatých má Švédsko, čtyři Finsko, nyní cítí šanci i ČešiBarbora Reichová / Český florbal
Počtrnácté, a potřetí ve Švýcarsku, se sejde světová florbalová elita. Ve hře bude trůn mistrů světa, na který loni v Helsinkách znovu usedli Švédové. Mezi favority šampionátu patří i český tým, který letos poprvé vede trenér Jaroslav Berka. Cesta k medaili vede přes šest zápasů, které jednotlivé reprezentace absolvují během devíti dnů.

Češi obhajují bronzové medaile, ale s pokorou mluví i o vyšších cílech. Loni v Helsinkách byli blízko postupu do finále, rozhodující gól na 3:2 dali domácí Finové pouhých 49 sekund před koncem zápasu. Konečné třetí místo pak zařídil proti Švýcarsku svým gólem v prodloužení Filip Langer. 

Jen 11 měsíců od bronzu

Od konce posledního světového šampionátu k tomu letošnímu uteklo jen 11 měsíců, loňský turnaj byl totiž o rok odložen a letos se seriál mistrovství světa opět vrací do tradičního sudého letopočtu. V českém týmu se ale narozdíl od konkurenčních týmů vyměnil realizační tým. Fina Petriho Kettunena vystřídal Jaroslav Berka, v nominaci oproti poslednímu turnaji ale udělal jen tři změny. Do reprezentace se vrátil její dlouholetý lídr Matěj Jendrišák a také útočník Martin Tokoš. Nováčkem je střešovický forvard Jonáš Kreysa.

Prověrkou připravenosti byl i poslední turnaj Euro Floorball Tour, který se českému týmu podařilo vyhrát. "Věřím, že jsme se připravili dobře. V týmu je zdravé sebevědomí. Chceme uspět, takže teď to bude o tom, abychom přenesli věci, co jsme udělali v tréninku, do skutečného výkonu," říká asistent trenéra Pavel Brus.

Na úvod nebezpečné Lotyšsko

Češi začnou základní skupinu zápasem proti Lotyšsku (sobota 5. listopadu, 13:30), které v posledních letech zaznamenalo velký progres, a v nedávné historii turnajů mistrovství světa také dvakrát český tým dokázalo porazit. Prohra 4:5 z roku 2012 dokonce stála národní tým postup do bojů o medaile. "Lotyši hrají takový finský styl, hodně jejich hráčů hraje ve Finsku. Právě z nich dokáží postavit dvě silné formace a uvidíme, jestli vsadí vše na jednu kartu a zkusí hrát tento zápas třeba jen na dvě lajny," naznačuje možnou taktiku prvního soupeře trenér týmu Berka. Za největší osobnosti lotyšského týmu platí Peteris Trekse, forvard celku TPS Turku, vedoucího týmu F-Liigy, nebo obránce Morics Krumins, z Nokianu, který patří mezi nejlepší zadáky finské nejvyšší soutěže.

Německo jako povinnost

Hned v neděli od 15:00 se Česko střetne s Německem a v utkání bude jasným favoritem. Němci sice nominovali i několik hráčů ze švédských soutěží – Jakoba Heinse z Pixba, Michela Wöckeho z Dalenu nebo Juliana Nihléna z Höllvikenu, přesto je převážná část jejich týmu tvořena florbalisty z domácí soutěže. Poslední vzájemný souboj skončil jasným vítězstvím Česka v poměru 11:0.

Program MS

Se Švédy na MS po šesti letech

Poslední zápas v základní skupině sehrají Češi v pondělí s úřadujícími mistry světa ze Švédska, se kterými v posledních třech zápasech hned dvakrát uspěli. Na mistrovství světa došlo ke vzájemnému souboji naposledy v roce 2016, kde Seveřané vyhráli 8:4. Tre Kronor sází na elitní formaci z IBF Falun, kde prim hraje střelec Alex Galante Carlström. Oporou je i Kim Nilsson, spoluhráč Filipa Langera z Kalmarsundu.

Hraje i Austrálie nebo Kanada

Šampionát je opět rozdělen na dvě výkonnostní skupiny. Ze skupin A, kde se představí domácí Švýcarsko, Finsko, Norsko a Slovensko, a B postoupí vždy dva nejlepší přímo do čtvrtfinále. Zbývající týmy čeká kvalifikace play off s úspěšnými celky ze skupin C (Singapur, Estonsko, Thajsko, Kanada) a D (Austrálie, Dánsko, Filipíny, Polsko).

Vyřazovací boje začnou ve středu, čtvrtfinále se budou hrát ve čtvrtek a pátek, semifinále jsou na programu v sobotu 12. listopadu. O den později se bude od 12:00 hrát o bronz a finále začne v 15:45. Základní skupiny se hrají v Cuyrchu a Winterthuru, celé play off se odehraje v Curychu. Finále se uskuteční ve zbrusu nové Swiss Life Areně, která byla otevřena teprve 18. října při utkání hokejových ZSC Lions s Fribourgem.