Havlas a Beneš řídili triumf nad Lotyšskem, Češi začali na mistrovství světa vítězně

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Havlas a Beneš řídili triumf nad Lotyšskem, Češi začali na mistrovství světa vítězně

Marek Beneš proměňuje trestné střílení v zápase s Lotyšskem.
Marek Beneš proměňuje trestné střílení v zápase s Lotyšskem. Barbora Reichová / Český florbal
Čeští florbalisté zvítězili v úvodním utkání na mistrovství světa v Curychu nad Lotyšskem 6:3. Shodně dvěma góly a asistencí k tomu pomohli útočníci Marek Beneš a Matěj Havlas. Další duel v základní skupině B čeká svěřence trenéra Jaroslava Berky v neděli od 15:00 ve Winterthuru proti Německu, které dnes podlehlo úřadujícím šampionům Švédům 4:19.

Vystoupení českého týmu v nové SwissLife Areně, která zahájila provoz teprve v polovině října, si nenechal mezi téměř 7000 diváků ujít český hokejový reprezentační gólman Šimon Hrubec, který právě v této moderní hale hájí barvy Curych Lions.

Češi otevřeli skóre už po 53 sekundách, kdy kombinaci Filipa Langera a Havlase zakončil před brankou osamocený Beneš. Člen All Star týmu z prosincového MS v Helsinkách mohl ve 4. minutě po přihrávce Ondřeje Němečka zvýšit, ale gólman Janis Salcevičs zasáhl.

Na druhé straně musel ukázat své kvality i brankář Lukáš Bauer, také člen nejlepší šestice minulého šampionátu. Ve 12. minutě výhoz lotyšského gólmana zachytil kapitán Němeček, našel Havlase a ten zvýšil na 2:0. V čase 16:56 se znovu prosadil Havlas, který u pravé tyče proměnil Benešovu přihrávku.

Ve druhé třetině byli Lotyši daleko nebezpečnější a Berkův výběr podržel gólman Bauer. V polovině utkání ale při Němečkově vyloučení nestačil na dorážku Klavse Jansonse. V 35. minutě Lotyši potrestali i faul Josefa Rýpara díky trefě Peterise Trekšeho. V čase 36:54 poslal český výběr do dvoubrankového vedení z trestného střílení forhendovým blafákem Beneš.

Po 53 vteřinách závěrečné části se Lotyši vrátili na kontakt. Morics Kruminš zpoza branky zasunul balonek k pravé tyči. Za 39 sekund ale odpověděl Rýpar, který se opřel do křížného pasu Adama Delonga. Výhru pojistil 108 sekund před koncem při power play do prázdné branky Mikuláš Krbec.