Impulz pro reprezentaci z Norska. Házenkářky povede Dahl, nahradí Bašného

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Impulz pro reprezentaci z Norska. Házenkářky povede Dahl, nahradí Bašného
Bent Dahl pomáhal v Norsku nastavit koncepci výchovy mládeže a jako analytik se zúčastnil 10 světových a evropských šampionátů.
Bent Dahl pomáhal v Norsku nastavit koncepci výchovy mládeže a jako analytik se zúčastnil 10 světových a evropských šampionátů.
Profimedia
Novým trenérem českých házenkářek se stal Nor Bent Dahl (52). Zkušený kouč nahradil u reprezentačního celku Jana Bašného (59), který byl před měsícem po dvanáctiletém působení u národního týmu odvolán. Svazové vedení s Dahlem podepsalo smlouvu do 30. června 2024.

Svaz podle prezidenta Ondřeje Zdráhaly vybíral z několika variant. Na zahraničního kouče vsadilo vedení stejně jako u mužské reprezentace, kterou od konce února trénuje Španěl Xavier Sabaté. "Adeptů jsme měli několik, Bent Dahl nás zaujal nejvíce, ať už pohledem na házenou i na trénování ženského reprezentačního týmu," uvedl v tiskové zprávě Zdráhala.

Dahl podobně jako předchůdce Bašný pracuje i na klubové úrovni a v současnosti vede rumunský ženský celek Ramnicu Valcea. V Norsku pomáhal nastavit koncepci výchovy mládeže, jako analytik se zúčastnil 10 světových a evropských šampionátů a ve stejné roli působil v letech 2013 a 2014 u mužské ruské reprezentace. V roce 2019 vyhrál se Siófokem Pohár EHF. Aktuálně je také lektorem Evropské házenkářské federace (EHF).

Dahl u reprezentace nahradil Bašného, který u národního celku působil od léta 2010. "Nároďák" se pod jeho vedením zúčastnil čtyř evropských a tří světových šampionátů. V roce 2017 došel Bašný s reprezentací až do čtvrtfinále mistrovství světa a osmým místem se postaral o nejlepší výsledek národního celku v samostatné historii. Na loňském šampionátu ale obsadily Češky až 19. příčku a na jaře se jim nepovedlo postoupit na listopadové Euro.

Výsledky kvalifikace na mistrovství Evropy

"Tým ještě nedosáhl svého výkonnostního stropu. Hráčky navenek neukázaly vše, co mají v sobě. Je to pro mě velká příležitost, jak pracovat s hráčkami, které mají před sebou velkou budoucnost. Rozhodování bylo jednoduché," prohlásil Dahl.

"Když máte v kádru hráčky jako Markétu Jeřábkovou, která patřila k nejlepším ve Final Four Ligy mistryň, víte, že potenciál v kolektivu je. A ani náhodou není jediná. V Evropě se dostává na nejvyšší úroveň řada dalších holek. Těším se na práci a jsem velmi motivovaný společně s holkami něco dokázat. Věřím, že jsem na správném místě v pravý čas, abych dělal správná rozhodnutí," dodal Dahl, jehož asistentem bude krajan Tor Odvar Moen.

Svazové vedení si od norského odborníka hodně slibuje. "Hráčský potenciál v ženské reprezentaci máme obrovský. Je potřeba, aby holky dostaly impulz a trochu posílily sebevědomí. Věřím, že trenér dá týmu novou tvář a budeme se pravidelně umisťovat na předních příčkách," řekl Zdráhala.

Dahl se bude podílet na celkové koncepci všech reprezentací tak, aby "áčko" bylo propojeno s mládežnickými národními celky. "Do budoucna je potřeba tým budovat průřezově, nechceme vychovat jen jednu kvalitní generaci. Je potřeba, aby se každý rok až dva zapojovaly do týmu nové talentované hráčky. Jedině tak bude kádr složený správně a můžeme dlouhodobě dosahovat úspěchů," podotkl Zdráhala.

"Není to tak, že bych přenesl norskou filosofii do české házené, chci přinést svou filosofii. Mám rád házenou ve vysoké rychlosti. Kdybyste se zaměřili na mé předchozí roky na klubové úrovni, viděli byste hodně fyzické připravenosti a rychlosti. I kvůli tomu bych řekl, že jsem moderní kouč. Chci být velmi ofenzivní a také hrát házenou, kterou lidé chtějí vidět," popsal Dahl.

S novými svěřenkyněmi se poprvé sejde na konci září na tréninkovém kempu. O měsíc později nastoupí Češky ke dvěma přípravným zápasům ve Švédsku. "Je dobře, že budeme mít čas se připravit na ostré kvalifikační zápasy (o MS), které nás čekají v nadcházejícím roce. Taky bude příležitost se poznat, dostanu se blíž k hráčkám a ony zase ke mně. Zjistíme, co společně očekáváme," dodal nový reprezentační kouč.