Inter – AC Milán: Scudetto je daleko, AC o sobě musí dát vědět v boji o LM, říká Helveg

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Inter – AC Milán: Scudetto je daleko, AC o sobě musí dát vědět v boji o LM, říká Helveg
Thomas Helveg (vpravo) hrál za oba milánské kluby.
Thomas Helveg (vpravo) hrál za oba milánské kluby.Profimedia
Thomas Helveg (51) oblékal dres AC Milán i Interu a za oba celky ze San Sira zasáhl i do několika derby. Dánský obránce nabídl Livesport Zprávám svůj pohled na očekávaný duel, který je na programu v neděli ve 20:45.

Thomas Helveg opustil Itálii nadobro v létě 2004, kdy odešel z Appiano Gentile do Norwiche. Bývalý obránce Udinese, AC Milán a Interu Milán, který je asistentem trenéra dánské reprezentace do 19 let, italskou ligu pravidelně sleduje. V neděli se v Serii A odehraje zápas, který Helveg zažil na vlastní kůži, protože ho několikrát odehrál v dresu AC i Interu: "Derby della Madonnina".

Souboj AC Milán – Inter býval svého času třaskavým zápasem plným energie.

"Když se hrálo tohle derby, vždycky to byla skvělá podívaná. V Římě a Miláně se žije jinak. A derby jsem zažil hodně, zejména v Miláně. Je to zvláštní zápas a vše vychází z dynamiky sezony. Stejné to bylo, když jsem hrál já. V tom se nic nezměnilo."

Nedělní zápas je výzvou, AC Milán se potřebuje vyhrabat z krize. V Serii A už totiž čtyři utkání nevyhrál.

"Myslím, že Milán zařadil po mistrovství světa trochu zpátečku. Někteří hráči se nedokázali vzpamatovat z únavy z velkého turnaje, který vás vždycky vyčerpá. Současný Milán se opravdu trápí, ten jejich náhlý kolaps je až zvláštní."

Po mistrovství světa se nedaří Theu Hernándezovi a Giroudovi, který až do gólu proti Sassuolu čtyři zápasy neskóroval. A zdá se, že ani Leao se ještě nevrátil na svou úroveň?

"Nemám o jednotlivých situacích přehled, ale pokud jde o Leaa, myslím, že někdy může mít návrat z takového turnaje negativní vliv na vaši výkonnost, když jste tam nedosáhli toho, co jste si představovali. Takové věci se stávají, ale je také pravda, že je jedním z es týmu a vždy se od něj očekává, že něco změní. Navíc pokud nejste na vrcholu fyzicky, upadáte i psychicky. A Milán se dostal do negativní dynamiky."

Je to krize?

"Já bych to tak úplně nenazýval. Ale je pravda, že cesta k důležitému cíli se nyní prodloužila a ztížila."

Kdo může v neděli v derby nejvíce ztratit?

"Nepochybně AC, protože pokud by prohrálo, bylo by to potřetí v řadě. Vítězství by naopak Pioliho týmu zvedlo po porážce od Sassuola morálku. Také proto, že Scudetto je letos velmi těžko dosažitelné, takže je třeba dát o sobě vědět aspoň v boji o Ligu mistrů. V psychologické rovině může mít derby velký vliv na zbytek sezony, a pokud by Inter triumfoval, bylo by to důležité znamení i pro Lazio a Atalantu."

A co sestava? Tomori je zraněný, jeho spoluhráč Simon Kjaer by mohl opět hrát ve středu obrany.

"Je to pro něj bezpochyby šance, jak se znovu nastartovat. Na mistrovství světa měl smůlu, protože v prvním zápase odehrál půl hodiny a pak byl vystřídán. Pak už nehrál a Dánsko vypadlo. Myslím, že jeho příprava na MS nebyla dokonalá."

Jak ho vidíte nyní?

"V poslední době toho moc neodehrál, takže se z toho bude muset dostat psychicky. Doufám, že se zotaví co nejrychleji, protože měl smůlu na mistrovství světa, kde dřel dvakrát tolik než normálně, aby tam mohl být, a pak tam kvůli fyzickým problémům nebyl. Mým přáním je, aby se vrátil jako střídající hráč a dokázal opět něco změnit."

Simon Kjaer
Simon KjaerAFP

Máte nějaká derby, které vám navždy zůstane v paměti?

"Bezpochyby vítězství 6:0 (v sezoně 2000/01 v dresu AC). Ten večer byl kouzelný, vzpomínám si na Comandiniho branku, která otevřela historický triumf a dala nám impuls do zbytku sezony. Byl to pro mě jako hráče Milána jeden z nejkrásnějších večerů. Nezapomenutelný zápas."

V Rossoneri byl kapitánem Paolo Maldini, v Nerazzurri měl zase pásku na ruce Javier Zanetti.

"Byli to dva vůdci, kteří nezvyšovali hlas, ale veleli pevně a správným způsobem. Dnes už žádní takoví hráči nejsou, žádné další opory. Za fotbalisty spjaté s dresem si v Miláně pamatuji také Costacurtu a Albertiniho."

Všiml jsem si ve vašich výrocích jisté nostalgie?

(Směje se) "Vlastně víc než nostalgie. Nemůžete srovnávat fotbal minulosti a ten dnešní. Naopak, někteří hráči, kteří byli silní před třiceti lety, nevím, jestli by dnes něco změnili. Fotbal je úplně jiný. Všechno je to o výbušnosti."

Ronaldo a Thomas Helveg
Ronaldo a Thomas HelvegAFP

Když už mluvíme o výbušnosti. Nejprve v Udinese a poté v AC Milán jste musel několikrát bránit jistého Ronalda...

"Byl to útočník, který byl příběhem sám o sobě. Neobstáli jste, když jste na něj čekali a lepší to nebylo ani když jste se drželi blízko něj. To kolem vás s klidem prokličkoval. Vždycky vás ztrapnil. Takových jako on bylo málo."

Tabulka Serie A.
Tabulka Serie A.Livesport