Inter – AC Milán. Poslední tři bitvy: Efektivní Nerazzurri i koncert dua Leao – Giroud

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Inter – AC Milán. Poslední tři bitvy: Efektivní Nerazzurri i koncert dua Leao – Giroud
Derby della Madonnina je mnohdy velmi vyhrocené.
Derby della Madonnina je mnohdy velmi vyhrocené.AFP
Bitva o Milán, chcete-li Derby della Madonnina. Inter znovu změří síly s AC, tentokrát, v kontextu poslední doby trochu netradičně, v lize. Poslední tři vzájemné zápasy totiž zahrnují semifinále Coppa Italia i Superpohár. Právě v duelech mimo Serii A kralovali Nerazzurri, zatímco v honbě za Scudettem byli úspěšnější Rossoneri.

19. dubna 2022, Inter Milán – AC Milán 3:0

Zásahy brankářů: 6:1

Druhé semifinále Italského poháru pro sebe naprosto jednoznačně získal Inter Milán. Poté, co první zápas skončil bezbrankovou remízou, nastartovali Nerazzurri v odvetě demolici rivala už v samotném začátku utkání. Jeho hrdinou se stal Lautaro Martínez, který nejprve pohotovým volejem otevřel skóre už po čtyřech minutách a krátce před poločasovou přestávkou zvýšil na 2:0.

AC se nedala upřít snaha, během zápasu byl aktivnější, chyběla mu však efektivita. Brankář Interu Samir Handanovič si počínal velmi jistě a zlikvidoval i největší šance Alexise Saelemaekerse či Rafaela Leaa. A když se kvůli ofsajdu nakonec neujala ani trefa Ismaela Bennacera, přidal v závěru pojistku Robin Gosens. Konečný výsledek 3:0 posunul Inter po dlouhých 11 letech do finále Coppa Italia.

3. září 2022, AC Milán – Inter Milán 3:2

Žluté karty: 5:2

Inter šel do ligového derby bez zraněného Romela Lukaka, navzdory jeho absenci se však hrál oboustranně ofenzivní zápas. Nerazzurri šli do vedení po průniku Marcela Brozoviče, pak už to ale bylo fantastické představení v podání Rafaela Leaa. Portugalský forvard nejprve srovnal pohotovým zakončením levou nohou, aby ve druhé půli dokonal v součinnosti s Olivierem Giroudem obrat. Jejich spolupráci na dvou brankách, během níž si vyměnili role střelce a nahrávače, tleskal ze střídačky i zraněný Zlatan Ibrahimovič.

Inter sice díky Edinu Džekovi stihl ještě snížit, všechny tři body pro Rossoneri ale udržel několika výtečnými zákroky brankář Mike Maignan. V tradičně vyhroceném derby rozdal sudí Daniele Chiffi sedm žlutých karet, přičemž jednu viděl i trenér Interu Simone Inzaghi. AC díky výhře nad rivalem udrželo ligovou neporazitelnost a po vzájemném zápase bylo v tabulce Serie A třetí. Inter naopak musel zkousnout druhou porážku z posledních pěti zápasů.

18. ledna 2023, AC Milán – Inter Milán 0:3

Držení míče 65% - 35%, úspěšné nahrávky 432:194

Když se oba milánské celky sešly naposledy, derby nehostilo ikonické San Siro. Souboj o italský Superpohár totiž hostil saúdskoarabský Rijád. Nic platné to nebylo fotbalistům AC, kteří se marně snažili najít ztracenou formu. V zápase sice drželi míč častěji na kopačkách, ale výrazně efektivněji hrál Inter. Jeho první gól vstřelil po rychlém kontru Federico Dimarco, na nějž před poločasovou přestávkou navázal geniálním řešením gólové situace Edin Džeko.

Navzdory velké snaze Rafaela Leaa, který dokonce svou ranou trefil břevno, zatloukl Inter svému rivalovi pomyslný poslední hřebíček do rakve. Postaral se o to Lautaro Martinez, který v daleké Saúdské Arábii zařídil vůbec první vítězství nad městským rivalem mimo území Milána. Jeho trefa zároveň stvrdila fakt, že Inter se sedmi triumfy v Supercoppa Italiana vyrovnal v historických tabulkách právě AC.