Slavia si poradila se Slováckem a je zpátky v čele. Pardubice se odlepily ode dna

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Slavia si poradila se Slováckem a je zpátky v čele. Pardubice se odlepily ode dna
Aktualizováno
Peter Olayinka rozhodl o vítězství Slavie nad Slováckem dvěma góly.
Peter Olayinka rozhodl o vítězství Slavie nad Slováckem dvěma góly.
Profimedia
Slavia se po vítězství nad Slováckem vrátila do čela FORTUNA:LIGY. O triumfu 2:0 rozhodl dvěma góly Peter Olayinka (27), přičemž u úvodní trefy mu naservíroval míč Christos Zafeiris (20), který asistencí oslavil premiérový start v základní sestavě klubu z Vršovic. Pardubice sice po penaltě v 98. minutě přišly o výhru v Olomouci, i tak se díky remíze 2:2 odlepily ode dna tabulky. Jablonec vyprovodil Teplice 4:0, v posledním zápase 21. kola Baník doma nestačil na Hradec a připsal si třetí porážku v řadě.

Slavia – Slovácko 2:0

Úvod 250. ligového zápasu Jindřicha Trpišovského byl ze strany favorita poměrně rozpačitý, hosté pokračovali v nastoleném trendu z posledních duelů a skvěle bránili. Sešívaní si tak museli pomoci ve 12. minutě standardní situací. Rohový kop zahrál Zafeiris přesně na hlavu nabíhajícího Olayinky, jenž tvrdou hlavičkou o zem otevřel skóre zápasu. Hosté tak inkasovali poprvé v novém roce, neprůstřelnost jejich gólmana Filipa Nguyena se zastavila na 435 minutách.

Navýšit vedení mohl po půlhodině hry David Jurásek, když se po narážečce ocitl před Nguyenem, brankáři Slovácka ale pomohli včasným návratem spoluhráči a nebezpečí zažehnali. V nastaveném čase ještě mohla Slavia zahrozit z rychlého protiútoku, ten ale zazdil špatným zpracováním míče Stanislav Tecl.

Slávisté mají důvod k radosti, znovu vedou ligu
@slaviaofficial

Po návratu ze šaten se oba celky snažily spoléhat na postupnou kombinaci, avšak obrany fungovaly skvěle. V 61. minutě ale přece jen ta slovácká trochu polevila, což se jí mohlo krutě vymstít. Ondřej Lingr ale po zasekávačce ve vápně Nguyena propálit nedokázal. To se však povedlo v 73. minutě Olayinkovi, jenž nechytatelně tečoval střílenou přihrávku uzdraveného Tomáše Holeše. Trpišovský tak vyhrál i svůj jubilejní zápas a podpořil úctyhodnou statistiku – ze všech trenérů s trojciferným počtem odkoučovaných utkání má nejvyšší procentuální úspěšnost, vyhrál jich 65 %.

Jablonec – Teplice 4:1

Duel odstartoval za mrazivého počasí a hru komplikovalo silné sněžení. Domácím to nezabránilo přejít do rychlého vedení. Na složitém terénu předvedl parádní techniku Jakub Považanec a přesným centrem našel Václava Sejka. Bývalý hráč Teplic vyskočil nejvýš a míč hlavou nasměroval za záda bezmocného Tomáše Grigara. Oba celky předváděly pouze to, co jim počasí dovolilo, a nebylo toho mnoho. Hlavní sudí byl tedy nucen koncem úvodního dějství přerušit utkání, naštěstí pouze na pár minut.

Po návratu na zasněžený pažit nejprve nevyužil Jan Chramosta situace jeden na jednoho, v další akci si však koupil odpustek, když nachystal parádní přihrávkou branku pro Matěje Polidara. Zelenobílí si tento dvougólový náskok zasloužili nejen za bojovný výkon, ale i práci trávníkářů jak před utkáním, tak i během něj.

Po změně stran se na listinu střelců zapsal i Chramosta. Se Sejkem se dostali do situace dva na jednoho proti brankáři žlutomodrých. Kmenový hráč Sparty nahrál po Grigarově vyběhnutí před prázdnou branku a Chramosta se štěstím dopravil míč do sítě.

Během zápasu vypadalo hřiště takhle, v první půli byl duel kvůli sněhové vánici přerušen
@FKJablonec

Skláři ještě snížili. Dlouhým pasem za obranu překvapili Jablonec a vybíhající Jan Hanuš sestřelil Filipa Žáka. Z následného pokutového kopu se trefil v 66. minutě Abdallah Gning. S velkou chutí hrající Sejk se pak ovšem dostal do dalšího samostatného úniku a technickou parádou přehodil Grigara. U této finální trefy utkání mu částečně pomohlo i štěstí, když se míč nezastavil v bahně na brankové čáře. Teplice tak v novém roce nadále čekají na bodový zisk na hřišti soupeře.

Olomouc – Pardubice 2:2

Nasměrovat k prvnímu letošnímu vítězství mohl domácí krátce před koncem úvodní čtvrthodiny Jan Vodháněl, jenž se na hranici vápna odhodlal k nebezpečné střele. Ta ovšem minula pravou tyč brány Florina Nity. Rumunský brankář musel své umění předvést i ve 30. minutě, kdy se po standardní situaci dostal k hlavičce Vít Beneš. Východočeši následně ožili a převzali iniciativu, k výraznějšímu ohrožení branky Sigmy se ale nedostali.

Druhou půli začali aktivněji Hanáci. Po centru z levé strany dolétl míč k Antonínu Růskovi, jenže ani on na Nitu nevyzrál. V 57. minutě se dostali domácí do rychlého protiútoku, ten ale zastavil skvělým obranným skluzem Dominik Kostka. Skóre tak otevřeli v 59. minutě fotbalisté Pardubic. Pavel Černý ukázal svou přednost v podobě krytí míče, který následně připravil Michalu Hlavatému, a ten nádhernou ranou rozvlnil síť.

Filip Zorvan si kryje míč před Dominikem Janoškem
@SKSigmaOlomouc

Hosté však vedení dlouho neudrželi, neboť krátce po rozehrání vyrovnal Vodháněl. Série nádherných gólů ale neskončila. V 63. minutě se postavil k rozehrávce přímého kopu postavil Dominik Janošek a střelou na vzdálenější tyč znovu poslal do Pardubice do vedení. To ale do závěrečného hvizdu neudržely, jelikož v nastavení vyrovnal z penalty Filip Chytil.

Ostrava – Hradec Králové 0:2

Ani on však neuchránil Baník od slabého vstupu do zápasu, který zhruba v polovině první půle gradoval inkasovanou brankou. Jan Laštůvka špatně vyhodnotil rohový kop hostí a podběhl jej, čehož využil pohotový Michael Leibl, jenž nabídnutou šancí nepohrdl a zblízka otevřel skóre. Ještě do poločasu rozradostnil na několik chvil domácí ochozy Nemanja Kuzmanovič, jenž z těžkého úhlu procpal míč za záda brankáře. Ihned mu však byl odmáván evidentní ofsajd a stav se neměnil.

Ostravští si do přestávky vytvořili ještě jednu velkou příležitost, hlavička Muhameda Tijaniho z nastaveného času ale ztroskotala na pozorném Pavolu Bajzovi. Nigerijský útočník si mohl spravit náladu jen několik minut po návratu na trávník, když mu poslal výbornou přihrávku do malého vápna Jiří Klíma. Tijani své zakončení ale překvapivě přizvedl a branku ze snadné pozice přestřelil. Místo vyrovnání tak v 70. minutě přišel zdánlivě definitivní zářez.

Hradečtí se po vítězství v Ostravě vrátili do elitní šestky
@FCHradec

Zmatků v domácí rozehrávce využil Vojtěch Smrž, který našel Matěje Ryneše a ten přízemní ranou doprostřed brány zvýšil na 2:0. Ani závěrečná snaha Slezanů už na jejich dalším nevydařeném výsledku nic nezměnila. Votroci zvítězili po necelém měsíci a vrátili se do elitní šestky. Pohled na tabulku naopak nepotěší fanoušky Baníku, nově svůj tým totiž najdou až na 11. příčce.

Tabulka FORTUNA:LIGY
Livesport