Kane dal po 16 letech sbohem milovanému Chicagu, v NHL byl vyměněn do Rangers

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kane dal po 16 letech sbohem milovanému Chicagu, v NHL byl vyměněn do Rangers

Patrick Kane strávil v dresu s Indiánem na hrudi dlouhých 16 let.
Patrick Kane strávil v dresu s Indiánem na hrudi dlouhých 16 let.twitter.com/NHLBlackhawks
Hvězdný útočník Patrick Kane (34) opouští po 16 letech letech Chicago, se kterým získal třikrát Stanleyův pohár, a bude hrát za New York Rangers. Blackhawks získali za amerického hokejistu dvě volby v draftu. Dál budou platit polovinu Kaneovy mzdy, která v této sezoně činí 10,5 milionu dolarů.

"Jsem vděčný za všechno, co pro mě a mou rodinu město, klub, mí spoluhráči a fanoušci za těch 16 let udělali. Ta podpora byla znát od prvního dne a Chicago pro nás bude navždy domovem," uvedl Kane v prohlášení.

Kane strávil v Chicagu celou dosavadní kariéru, po sezoně 2022/2023 mu však měl vypršet osmiletý kontrakt a stal by se volným hráčem. Už během aktuálního ročníku se v zámoří spekulovalo o jeho odchodu z organizace Blackhawks, který nabral reálných obrysů v závěru přestupového období.

Chicago za jeho odchod obdrželo výběr v druhém kole draftu roku 2023, který se však v případě postupu Rangers do finále Východní konference může změnit v první kolo v letech 2024 nebo 2025. Kromě toho získalo rovněž výběr ve 4. kole na nejbližším draftu.

S Chicagem získal tituly v letech 2010, 2013 a 2015, nyní se o to pokusí v dresu Rangers. "Cítím, že díky tomuhle kroku mám nejlepší šanci vyhrál teď další Stanley Cup. Nejde o odchod z Blackhawks, ale je to pro mě příležitost," řekl Kane.

Pro Rangers je to v závěru přestupového období už druhá významná posila. Tu první získali nedávno, když angažovali ruského útočníka Vladimíra Tarasenka ze St. Louis Blues. Ofenziva Newyorčanů tak budí velký respekt. Mezi její největší hvězdy patří bezpochyby Mika Zibanejad, Chris Kreider, Vincent Trocheck či Artěmij Panarin, který může obnovit spolupráci z Blackhawks právě s Kanem.

Kane odehrál v probíhající sezoně 54 zápasů, v nichž zaznamenal 16 gólů a 29 asistencí. V základní části NHL doteď nastoupil k 1161 utkáním, během nichž vstřelil 446 gólů a posbíral 779 asistencí.