TOP 5 hráčů, kteří mohou před uzávěrkou přestupů NHL změnit dres: Hvězdný bek i český přesun

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
TOP 5 hráčů, kteří mohou před uzávěrkou přestupů NHL změnit dres: Hvězdný bek i český přesun
Erik Karlsson zažívá po špatných sezonách další skvělý ročník.
Erik Karlsson zažívá po špatných sezonách další skvělý ročník.@NHL
Na jedné straně najdete generální manažery, kteří se snaží před play off co nejvíc posílit svůj tým v honbě za Stanley Cupem, na té druhé většinou ty, jenž se na tom snaží co nejvíce vydělat do budoucna. Typická záležitost pro uzávěrku přestupů v NHL, která je letos datována k 3. březnu. Ačkoliv řada hokejistů včetně Bo Horvata nebo Ryana O'Reillyho už dres změnila, dá se očekávat, že NHL ještě několik zajímavých přestupů nabídne. V následujících řádcích najdete jména hráčů, o které je největší zájem a nechybí v nich ani česká stopa.

Erik Karlsson (San Jose)

Už to vypadalo, že časy, kdy švédský obránce v NHL dominoval, jsou nenávratně pryč. Karlsson, od kterého se v San Jose očekávaly podobné výkony, jako tomu bylo kdysi v Ottawě, byl v Kalifornii dlouho jen stínem hráče, který několik let bavil celou ligu. V San Jose ani jednou nepřekročil padesátibodovou hranici a jeho produktivita každým rokem klesala. 

V letošním ročníku se ale něco změnilo a všichni opět mohou sledovat starého dobrého Karlssona, možná jeho nejlepší verzi. Ačkoliv nastupuje v dresu Sharks, kteří jsou už téměř bez šance na play off, stále dokáže pravidelně sbírat body a v kanadském bodování mu aktuálně patří se 76 body šestá pozice. Je tedy na nejlepší cestě vylepšit své bodové maximum ze sezony 2015/16 (82 bodů).

O služby hvězdného beka stojí například Edmonton, jenže nejen pro klub z Alberty je komplikací obráncův kontrakt. Z platového stropu totiž až do konce sezony 2026/27 bude ukrajovat 11,5 milionu dolarů. Pokud tedy některý z týmů přeci jen prostor pro Švéda dokáže najít, je jisté, že generální manažer San Jose Mike Grier bude za Karlssona chtít vysokou protihodnotu.

Patrick Kane (Chicago)

S blížící se uzávěrkou přestupů se stále více spekuluje o odchodu Patricka Kanea, který je v Chicagu legendou. O hráče, který v dresu Blackhawks odehrál již 1160 zápasů a třikrát nad hlavu zdvihl Stanley Cup, se zajímá hned řada klubů. Jedním z nich jsou i Vegas Golden Knights, kde by se mohl stát dočasnou adekvátní náhradou za zraněného kapitána Marka Stonea, jehož návrat v této sezoně se zdá být nepravděpodobný.

Kane v tomto ročníku neprožívá bodově výraznou sezonu – v 54 odehraných zápasech si připsal "pouze" 45 bodů, což jde ruku v ruce s letošními výkony Chicaga, které patří mezi nejhorší celky soutěže. Nicméně je třeba říci, že v posledních zápasech jeho bodová produkce výrazně vzrostla, stejně jako výkony týmu. V uplynulých čtyřech zápasech si připsal skvělých deset bodů, včetně hattricku proti Torontu.

V posledních dnech se objevily spekulace, že hraje navzdory zranění, ačkoliv sám Kane tvrdí, že jsou přehnané. Otázkou tak zůstává, jak by se v případě jeho přestupu vyřešila otázka platového stropu. Američan z něj totiž ubere 10,5 milionu dolarů, což by mohlo znamenat zapojení třetího týmu do výměny. Pokud některý z klubů Kanea nakonec opravdu získá, může to být směrem do play off velmi cenná posila.

Jakob Chychrun (Arizona)

O Chychrunovi se v souvislosti s potenciálním trejdem hovoří už několik sezon. Čtyřiadvacetiletý zadák podává v Arizoně velmi kvalitní výkony, což nemohlo uniknout pozornosti ostatních klubů NHL. Na soupisce Coyotes je Chychrun možná tím vůbec nejcennějším artiklem. Dá se tak předpokládat, že Coyotes budou za kvalitního beka požadovat nemalou kompenzaci.

Poslední utkání Arizona Coyotes.
Poslední utkání Arizona Coyotes.Livesport

O velkém zájmu o jeho osobu svědčí i fakt, že od 10. února nenastoupil do utkání NHL. Klub se tím snaží zabránit případnému zranění, které by mohlo výhodný obchod zhatit. O dobře hrajícího beka byl zájem hlavně v Los Angeles, není ale vyloučeno, že do hry vstoupí i další týmy. Chychrun navíc disponuje velmi výhodnou smlouvou, jeho cap-hit až do konce sezony 2024/25 činí pouze 4,6 milionu dolarů.

Jakub Vrána (Detroit)

Přestože má český útočník v Detroitu platnou smlouvu až do konce příští sezony, je dost možné, že po březnové uzávěrce už bude hájit barvy jiného klubu. Vrána po nelehkém období, jímž si prošel koncem minulého roku, oblékl 22. února dres Detroitu v soutěžním utkání po více než čtyřech měsících.

To, že v Detroitu už o něj příliš nestojí, napovědělo i přesun na farmu, který pro Red Wings znamenal zapsat hráče na listinu nechráněných hráčů, odkud si ho může vzít kterýkoliv ze soupeřů. Vrána jím ovšem proplul bez povšimnutí. Následně se však postupně dostal do formy na farmě v Grand Rapids a vysloužil si povolání do prvního týmu.

Sám Vrána by podle svých slov v současném klubu rád pokračoval. "Nevím, co se stane. Chci říct, mám smlouvu na příští rok, že? Chci tady hrát. Chci být Red Wing," řekl pro Detroit Free Press. Jeho setrvání může nahrávat i fakt, že se v noci ze čtvrtka na pátek znovu proháněl po ledové ploše Little Caesars Areny v dresu Red Wings.

Vladislav Gavrikov (Columbus)

Velmi rušno je v posledních dnech také kolem Vladislava Gavrikova. Pro českého fanouška jde zřejmě o nepříliš známé jméno, nicméně jeho kvality jsou více než zajímavé pro nejeden tým NHL. Jedná se o urostlého ruského obránce, jehož hlavním úkolem není produktivita (ačkoliv loni posbíral slušných 33 bodů), nýbrž obranná činnost. Gavrikov je v Columbusu nejvytěžovanějším hráčem týmu, na ledě tráví průměrně přes 22 minut na zápas.

Toto množství bodů řadí Blue Jackets na dno Východní konference.
Toto množství bodů řadí Blue Jackets na dno Východní konference.Livesport

Stejně jako v případě Chychruna, i jeho nyní klub nechává od 11. února mimo sestavu. V případě Gavrikova se hovoří o zájmu Bruins. "Myslím si, že jedním z důvodů, proč mu Columbus Blue Jackets dali volno v souvislosti s výměnou, je to, že o něj stojí Bruins," uvedl v sobotu novinář Elliotte Friedman. "Jedním z problémů je podle mě platový strop. Boston musí udělat ještě pár věcí, aby to fungovalo... Myslím, že pozice levého obránce je oblast, na kterou se Boston zaměřil," doplnil.

Gavrikov, jenž se nachází v ideálním hokejovém věku, bude v play off platnou posilou pro jakýkoliv tým, který ho během následujících dní získá.

Další zajímavá jména: Karel Vejmelka (Arizona), Brock Boeser (Vancouver), Matt Dumba (Minnesota), Timo Meier (San Jose), Ivan Barbashev (St.Louis), Jake McCabe (Chicago), Tyler Bertuzzi (Detroit), Luke Schenn (Vancouver), Max Domi (Chicago).