Katar v datech: Skvělý Weghorst potrápil Argentinu, Chorvaty podržel Livakovič

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Katar v datech: Skvělý Weghorst potrápil Argentinu, Chorvaty podržel Livakovič
Wout Weghorst dotáhl Holanďany až do prodloužení a následným penaltám.
Wout Weghorst dotáhl Holanďany až do prodloužení a následným penaltám.Profimedia
Katarský šampionát se posunul do čtvrtfinálové fáze a zahájit ji byli připraveni jihoameričtí velikáni z Brazílie a Argentiny. Na Neymara (30) a Messiho (35) se upíraly zraky jejich národů s nadějí, že pomohou přiblížit své spoluhráče k vytouženému titulu. Jenže už odpolední utkání přineslo jedno obrovské překvapení.
Katar v datech, 9. prosince.
Livesport

Fantom Livakovič ukradl Neymarovi sen

Chorvati byli připraveni na všechny zbraně soupeře a když už Brazilcům během 90 minut základní hrací doby něco dovolili, zlikvidoval to brankář Livakovič. V závěru první části prodloužení dostal Kanárky do vedení Neymar, Vatreni ale ještě stihli vyrovnat a nakonec díky dvěma neproměněným penaltám Brazilců postoupili na druhém mistrovství světa po sobě do semifinále. Zároveň potvrdili, že jsou specialisté na prodloužení - osm z posledních devíti chorvatských zápasů ve vyřazovací fázi velkých turnajů neskončilo po devadesáti minutách.

Průměrné postavení Chorvatů
Průměrné postavení ChorvatůOpta by Stats Perform / Profimedia

Průměrné postavení hráčů Chorvatska v utkání říká, že nešlo o klasický zaparkovaný autobus. Chorvati byli neustále aktivní a rozhodně nečekali před vlastním vápnem. Do přesného zakončení se ale nedostávali, vyrovnávací gól ve 117. minutě byl jejich první střelou na branku.

Petkovičova gólová trefa
Petkovičova gólová trefaOpta by Stats Perform

Zatímco Balkánci dokázali po většinu utkání pečlivě bránit, Brazilci ani při vedení nezkrotili své ofenzivní choutky a vyrovnávající branka byla důsledkem. Chorvatsko se prakticky přes dvě přihrávky dostalo až do nebezpečného zakončení, kterým nepohrdnul Bruno Petkovič.

Individuální statistiky Dominika Livakoviče (CRO–BRA)
Individuální statistiky Dominika Livakoviče (CRO–BRA)Opta by Stats Perform

Až se jednou v Chorvatsku budou skládat oslavné písně o tomto mistrovství, jejich hlavním hrdinou bude bezesporu brankář Dominik Livakovič. Jedenáct zákroků proti jedněm z největších favoritů šampionátu a navrch chycená penalta. V rozstřelu chytil Livakovič na tomto mistrovství už čtyři penalty a dělí se v tomhle ohledu o pozici rekordmana.

Neymarův pohyb po hřišti (vs Chorvatsko)
Neymarův pohyb po hřišti (vs Chorvatsko)Opta by Stats Perform

A nakonec se podívejme na smolaře Neymara. Dal sice nádherný gól, ale k postupu to nakonec Brazilcům nestačilo. Statistiky jasně říkají, že příčinou vypadnutí Kanárků rozhodně není jeho neaktivita. Ale i na největší hvězdu Brazílie našli Chorvati, až na jednu výjimku, účinný recept.

Messi je zase o krok blíž vytouženému triumfu

Drama nabídlo i utkání Nizozemců s Argentinou. Jihoameričané vedli už 2:0, když na první gól geniálně nahrál Messi a druhý sám z penalty vstřelil. Nizozemci ale dvěma góly vyrovnali a vynutili si penaltový rozstřel. V něm opět čaroval brankář, tentokrát Martínez, a Argentina přeci jen urvala postup.

Individuální statistiky Lionela Messiho (vs Nizozemsko)
Individuální statistiky Lionela Messiho (vs Nizozemsko)Opta by Stats Perform

Lionel Messi vstřelil už svůj desátý gól na mistrovství světa a dotáhl se na argentinského rekordmana Gabriela Batistutu. K povedenému výkonu, jež potvrzují čísla, přidal i suverénně proměněnou penaltu v rozstřelu.

Pohyb po hřišti Nahuela Moliny (vs Nizozemsko)
Pohyb po hřišti Nahuela Moliny (vs Nizozemsko)Opta by Stats Perform

Argentina vedla většinu útoků po křídlech a ostré kraje doplňovali i krajní beci. Nahuel Molina byl za svou aktivitu odměněný i vstřelenou brankou. A dát svůj první reprezentační gól zrovna ve čtvrtfinále mistrovství světa, to už je pořádný achievement.

Porovnání Weghorsta a Depaye
Porovnání Weghorsta a DepayeOpta by Stats Perform

A krátce se můžeme zastavit i u Nizozemska. Wout Weghorst přišel do hry v 78. minutě místo Depaye. A nakonec díky svému poslednímu vystoupení na šampionátu gólově právě Memphise překonal. Depay dal na celém šampionátu jen jeden gól a se svým působením v Kataru asi nemůže být spokojený.