Klenot Realu brousili Solari a Zidane. Zazáří Vinícius Junior i proti Atlétiku?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Klenot Realu brousili Solari a Zidane. Zazáří Vinícius Junior i proti Atlétiku?
Vinícius Junior patří mezi hlavní tváře Realu Madrid.
Vinícius Junior patří mezi hlavní tváře Realu Madrid.AFP
Už loni i díky němu Real Madrid slavil vítězství v Lize mistrů. Před pár dny – znovu proti Liverpoolu – potvrdil, že se může stát jednou z největších fotbalových superstar. Vinícius José Paixão de Oliveira Júnior (22), tak zní jeho celé jméno. Nad číslem 20 na zádech nosí značku Vini Jr. a už v sobotu na něj bude Bílý balet znovu spoléhat. V derby s Atlétikem.

Trenér Carlo Ancelotti o něm nepochybuje: "Vinícius je dnes podle mého názoru nejvíce rozdílovým hráčem současného světového fotbalu," prohlásil na adresu mladíka, který je ve 22 letech mimořádně komplexní. Má stabilitu, techniku, umí šance připravovat i zakončovat. Různá srovnávání či žebříčky bývají ošidné, ale je opravdu těžké s italským trenérem nesouhlasit.

Progres brazilského křídelníka či útočníka je v posledních měsících působivý. Místo zraněného Karima Benzemy to byl právě on, kdo v první polovině sezony vzal odpovědnost za výkony Realu Madrid na svá bedra a nakonec přesvědčil trenéra Titeho, aby jej zařadil i do základní sestavy Brazílie na mistrovství světa. Vlastně i sám Neymar se kvůli němu přesunul níže do středu pole.

Dostal čas

Ale to byl jen začátek. Poté, co se ze šampionátu vrátil do Madridu, navzdory brazilskému zklamání z krachu ve čtvrtfinále s Chorvatskem ukázal, že neztratil nic ze svých fotbalových ani fyzických schopností, které mu zápas co zápas umožňují překonávat obranné řady soupeře. Je zkrátka rozeným forvardem. Zatím poslední demonstrací jeho umění byl úterní zápas na Anfieldu, další příležitost má v sobotu od 18:30 proti Atlétiku.

Způsob, jakým na Anfieldu dokázal pokořit Alissona Beckera při prvním gólu Bílého baletu, měl v sobě obdivuhodnou lehkost. Převzetí míče, okamžité uvolnění "na pětníku" a krásná rána na zadní tyč.

Druhá trefa pak ukázala, že nabral i dostatek zkušeností – pronásledoval zdánlivě ztracený balon a využil následného kiksu brazilského gólmana. Šancí zahazuje méně než v minulosti, v Liverpoolu jim chodil naproti a byl odměněn. Dnes si bezmezně věří a výsledkem jsou góly, v aktuální sezoně jich za Real ve všech soutěžích nastřílel už 15.

Přitom na začátku evropské kariéry mu vyčítali, že právě pro střílení gólů nemá cit. Že je dalším brazilským příslibem, který na starém kontinentu vyhoří. To se ale nestalo. Florentino Pérez věděl, koho získal. A když jej vítal na Santiago Bernabeu, představil ho sebevědomě s nadějí, že podepsal nového Neymara.

Postava prezidenta Realu Madrid byla pro Viniho zásadní. V době krize, když Pérez odvolal z pozice trenéra Julena Lopeteguiho a svěřil tým Argentinci Santiagu Solarimu, bylo jeho hlavním požadavkem, aby argentinský kouč nezapomněl na mladíka, za kterého Flamengo dostalo 45 milionů eur. V době transferu v roce 2018 přitom bylo Viníciusovi teprve 16 let.

V té době talentovaný mladík potřeboval hlavně trpělivost. A byť velký fotbalový svět takový přepych nadějným hvězdičkám příliš často nedává, Solari měl pochopení. Dalším Viniho štěstím byl příchod Zinedina Zidana. Jak je známo, v Realu Madrid jsou názory francouzské osobnosti bezmála svaté.

Zizou si respekt vysloužil jak na hřišti, tak následně i na trenérské lavičce. A s vědomím toho, jak těžké to měl v prvních letech působení v Juventusu, dokázal Viníciuse chránit. Kritika chodila z médií a často i ze samotného klubu. Ale Zidane, stejně jako před ním Solari, dávali brazilskému talentu čas, aby beze spěchu dozrál.

On, nebo Hazard

Dnes si kvality brazilského drahokamu snad ještě víc užívá Carlo Ancelotti. Právě pod ním Vinícius Junior udělal nejvýraznější výkonnostní skok. Pokud se před časem spekulovalo o tom, že by se měl Real těšit na návrat Edena Hazarda na hřiště, Ancelotti vsadil na Viníciuse.

Navzdory pochybovačům ho začal stavět do základní sestavy a odmítal slyšet hlasy, že Belgičan, za kterého Real v květnu 2019 utratil více než 100 milionů euro, nemůže sedět na lavičce. Hazard ale na lavičce dál sedí a nikomu to nevadí. A vzhledem k tomu, jak pomalu stárnou Modrič nebo Benzema, stává se brazilské křídlo středobodem nové éry Realu Madrid.

Vinícius Junior dobyl fotbalový Olymp už loni, ve finále Ligy mistrů dal rozhodující gól a ti, kteří už na něj nemohli útočit kvůli jeho nesporným fotbalovým dovednostem, si našli nový cíl – barvu jeho pleti. 

Rasistické poznámky i útoky se začaly objevovat ve chvíli, kdy Vini dával góly jak na běžícím pásu a začal je spontánně slavit. Prezident Asociace španělských fotbalových agentů Pedro Bravo se nechal slyšet, že by si Brazilec měl přestat hrát na opici, a následně svá slova revidoval s tím, že pokud chce po gólech tančit, měl by jít na sambodrom v Brazílii, neboť ve Španělsku se soupeři respektují. Záložník Koke z Atlétika Madrid se přidal s tím, že kdyby takové emoce ukázal na jejich Metropolitanu, byl by to průšvih.

Nenávist vůči Viníciusovi se nese hlavně napříč Madridem. Jedním z nejvýraznějších útoků na něj byla akce ultras Colchoneros, kteří navlékli Viniho dres na figurínu a pak ji pověsili jako oběšence pod silničním mostem.

Obecně řečeno, pokaždé, když se Vini objeví na hřišti, bývá terčem frustrace omezenců, kterých je sice málo, ale bývají slyšet. "Dokud bude barva pleti důležitější než jas očí, bude válka," zněla jeho odpověď, kterou má vytetovanou na těle. Je výjimečný na hřišti a stejně osobitý i mimo něj. Ač nerad, stává se jedním ze symbolů boje proti rasismu.

Slova podpory jsou naštěstí silnější. Jeden z posledních vzkazů poslal svému krajanovi dnes už nebožtík Pelé. "Fotbal je radost. Je to tanec. Je to opravdová párty. Přestože rasismus stále existuje, nedovolme mu, aby nám zabránil se dál usmívat," napsal jeden z nejlepších fotbalistů všech dob. 

Vinícius Junior na hřišti radost každopádně rozdává.