Klopp: Fotbal nepozná větší legendu než Pelého. FIFA vyzvala k minutě ticha

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Klopp: Fotbal nepozná větší legendu než Pelého. FIFA vyzvala k minutě ticha

Klopp: Fotbal nepozná větší legendu než Pelého. FIFA vyzvala k minutě ticha
Klopp: Fotbal nepozná větší legendu než Pelého. FIFA vyzvala k minutě tichaProfimedia
Trenér Liverpoolu Jürgen Klopp (55) je přesvědčený, že fotbal už nepozná větší legendu, než byl Pelé (†82). Na zesnulém brazilském útočníkovi ocenil také to, že i když byl světovou hvězdou, choval se velmi skromně. FIFA vyzvala organizátory fotbalových soutěží na celém světě, aby před zápasy uctili zesnulou legendu minutou ticha.

Pelé, který jako jediný vyhrál třikrát mistrovství světa a je považován za nejlepšího hráče historie, zemřel ve čtvrtek v 82 letech. V Brazílii byly poté vyhlášeny tři dny státního smutku. Jeho památku uctí i ligy v Anglii, Itálii a Španělsku.

"Můj táta vždycky říkal: Pelé byl a bude vždycky nejlepší. A ať už mi budou lidé v budoucnu říkat cokoliv, vidím to stejně. Ale Pelého jsem viděl hrát jen jako kluk," řekl Klopp na webu Liverpoolu.

Klopp se s brazilským útočníkem a německou legendou Franzem Beckenbauerem potkal na mistrovství světa v roce 2006. "Byl jsem tam jako komentátor. A nejsem člověk, co trpí nervozitou, ale tenkrát jsem byl hodně nervózní," uvedl německý kouč.

Od Pelého tehdy k narozeninám dostal podepsaný dres. "Oba mi ukázali, že i když jste nejslavnější osoba na planetě, pořád se můžete chovat jako normální člověk. Na to nikdy nezapomenu a to jsem si také odnesl jako ponaučení," dodal.

Dokud bude fotbal, Pelé zůstane

Mezinárodní federace FIFA vyzvala organizátory fotbalových soutěží na celém světě, aby před zápasy uctili minutou ticha zesnulou legendu Pelého. FIFA to v pátek napsala všem svým členským federacím v dopise, který má k dispozici agentura DPA.

"Dokud se bude hrát fotbal, zůstane Pelé ve vzpomínkách a bude nám chybět. Pelé představil světu kouzlo jihoamerického fotbalu a dal pojmu 'krásná hra' pravý význam," napsala generální sekretářka FIFA Fatma Samouraová.

Už před výzvou světové federace informovali o uctění památky pravděpodobně nejlepšího fotbalisty historie zástupci tří velkých evropských lig. V anglické Premier League se bude před zápasy na počest Pelého tleskat, utkáním ve Španělsku a Itálii bude předcházet minuta ticha.