Krajánci v Evropě: Ve Švýcarsku jde do play off sedm Čechů včetně vítěze bodování Červenky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Ve Švýcarsku jde do play off sedm Čechů včetně vítěze bodování Červenky

Roman Červenka je podruhé za sebou vítězem kanadského bodování v NL.
Roman Červenka je podruhé za sebou vítězem kanadského bodování v NL.instagram.com/scrj_lakers_1945/
Základní části německé a švýcarské ligy jsou minulostí. Roman Červenka (37) jako první hráč v National League vyhrál podruhé za sebou kanadské bodování základní části. Kapitán Rapperswilu dovedl tým k postupu do čtvrtfinále ze třetího místa, ve vyřazovacích bojích se představí i dalších šest krajánků. V Německu si play off zahrají Češi v Kolíně nad Rýnem a Bremerhavenu, naopak Augsburg se dvěma krajánky sestupuje.

Švýcarsko

Roman Červenka v posledním týdnu základní části National League přidal do své sbírky tři asistence a právě ty ho dělily od ženevského Linuse Omarka. Kapitán Rapperswilu vyhrál bodování s bilancí 16+43, Omark měl rovněž 16 gólů, ale jen 40 asistencí. Červenka 59 bodů nasbíral ve 43 zápasech z 52 možných.

Češi ovládli kanadské bodování ve Švýcarsku čtyřikrát za posledních pět ročníků. Kromě dvou triumfů Červenky se v sezoně 2020/21 radoval Jan Kovář a o dva roky dříve Dominik Kubalík. V nejlepší desítce letos skončili také šestý Michael Špaček a sedmý Kovář. 

"Nemyslím si, že jsem lepší než ostatní hráči. Prostě jsme měli s týmem dobrou základní část sezony, tak je to někdy jednodušší sbírat body. Je to pěkné, že jsem bodování vyhrál podruhé za sebou, ale v mém věku je pro mě důležitější týmový úspěch," řekl Červenka po zápase s Ambri-Piottou, který Rapperswil ovládl 7:4. Lakers i s dalšími Čechy Petrem Čajkou a Michalem Jordánem se ve čtvrtfinále potkají s Zugem.

Tam určitě panuje dobrá nálada, jelikož Zug zvládl v týdnu všechna tři utkání a vybojoval poslední přímou jízdenku mezi nejlepší osmičku. S EVZ se raduje i kapitán Jan Kovář, který dalšími dvěma asistencemi vylepšil své statistiky na 20+30.

Ambri-Piotta v týdnu nezvládla dva ze tří zápasů, skončila až dvanáctá a postup jí i českým hráčům Špačkovi a Filipu Chlapíkovi unikl. Právě na jediné výhře proti Davosu měli v úterý Češi lví podíl, ze skóre 0:2 se radovali z triumfu 3:2 díky jedné trefě Špačka a dvěma gólům Chlapíka.

Mezi absolutní brankářskou špičku se ve Švýcarsku řadí Šimon Hrubec, který v základní fázi soutěže odchytal 33 utkání a s průměrnou úspěšností zákroků 92,7 % ovládl statistiky gólmanů. Parádním výkonem se blýskl i v uplynulém týdnu, a to ve čtvrtek proti Davosu. Hrubec kryl neuvěřitelných 44 střel soupeře a přispěl k výhře 4:1. I díky tomuto výsledku Curych postoupil do čtvrtfinále play off ze čtvrtého místa. V první vyřazovací fázi na něj čeká znovu Davos i s dalším krajánkem Matějem Stránským. Jeho tým jde sice dál z pátého místa, vítězně ale rozhodně naladěn není, prohrál totiž čtyři duely v řadě. 

Jediný z českých hokejistů v NL, který si zahraje předkolo play off, je obránce Lukáš Klok. Klíčový pro postup Lugana se ukázal i poslední sobotní zápas, který Lugano s druhým Bielem dotáhlo i díky Klokově asistenci do nájezdů a získalo cenný bod. Právě o jeden bod uhájilo poslední postupovou příčku před Lausanne s Jiřím Sekáčem a v osmifinále ho čeká Fribourg. První dva duely předkola sehrají týmy již v úterý a ve čtvrtek.

Tabulka National League.
Tabulka National League.Livesport

Finsko

V Liize nastalo v uplynulém týdnu střídání v čele tabulky. Zatímco doposud vedoucí Lukko se už nekolik týdnů trápí, na první místo šel Ilves Tampere. Ten naposledy vedl ligu v tak pozdní fázi na jaře 1988 a nikdy předtím se nedostal do čela ligy po 57 kolech. Aktuálně má tři zápasy před koncem základní části 110 bodů, stejně jako druhá Tappara.

Ilves v týdnu vyhrál všechna tři utkání, z toho dvě proti těžkým soupeřům. V úterý se rozehřál proti předposlednímu Sportu, který rozsekal osmi góly. Jakub Málek v bráně si připsal druhé čisté konto v sezoně. Zbylé dva duely odchytala jednička Ilvesu Marek Langhamer, který je ve Finsku prvním kandidátem na trofej pro nejlepšího brankáře. V pátek při výhře 4:1 s Lukkem kryl 28 z 29 střel soupeře, v sobotu pomohl k triumfu 4:2 nad Pelicans Lahti 21 zákroky.

Mimo postupové pozice se nachází Jukurit, který je v tabulce dvanáctý a na desáté KooKoo ztrácí dva body. V týdnu tým z Mikkeli nejprve ve vyrovnaném utkání nestačil na Tapparu. V zápase se bodově prosadili i Češi – bratři Kovařčíkové nachystali první gól Markuse Odena a Michal Kovařčík si pak připsal asistenci i u Odenova vyrovnávacího gólu na 2:2. Jukurit nakonec padl 3:4.

V sobotním duelu s JYP si Vikingové vydobili důležité tři body za výhru 3:1. Play off bude ale možná nedostižným cílem, KooKoo má oproti Jukuritu jeden zápas k dobru, Mikkelinští navíc poslední dvě utkání sehrají s třetím Lukkem a šestým Kärpätem.

Tabulka Liigy.
Tabulka Liigy.Livesport

Švédsko

Ve Švédsku zbývají do konce základní části už jen dvě kola a nejnapínavější souboj se v SHL odehrává na dně tabulky, kde HV71 i Brynäs usilují o dvanáctou příčku, která znamená vyhnutí se baráži. A do posledních dvou utkání týmy vyrazí z pomyslné stejné startovní čáry, oba mají totiž v tabulce 62 bodů.

Mírně lépe (o skóre) je na tom HV71, které v uplynulém týdnu zapsalo dvě výhry a jednu porážku. Na úterním tříbodovém zisku proti Rögle se výrazně podílel Radan Lenc. Český útočník asistoval u prvního, druhého a pátého gólu týmu z Jönköpingu, který zvítězil 5:2. Ve čtvrtek pak mužstvo udolalo Leksand 3:2 v prodloužení.

Brynäs padl 1:4 s Luleou a 2:3 v prodloužení s Örebrö, zvládl ale velmi důležitý sobotní střet obou celků. Cestu za triumfem 5:3 odstartoval v osmé minutě utkání David Sklenička. Obránce Brynäsu následně ještě nahrál Hannesu Bjorninenovi na čtvrtý gól.

I Oskarshamn ztratil v posledních sedmi dnech dvě utkání a stále ještě nemá zaručený postup do čtvrtfinále. Jedinou výhru 4:3 urval v sobotu proti sedmé Timře, která ho potenciálně v tabulce ještě může ohrozit, mezi týmy je jen tříbodový rozdíl. Na třetí gól IF nahrával Jiří Smejkal, když ve 34. minutě vypíchl puk u hrazení a nahrál před bránu, kde Johan Johnsson z pokleku vypálil přímo do sítě.

Tabulka SHL.
Tabulka SHL.Livesport

Německo

Všech 60 kol odehráli hokejisté v DEL. Do play off z prvního místa postupuje Mnichov, který základní část ovládl s náskokem devatenácti bodů. Z šestého místa přímo do čtvrtfinále proklouzli hráči Kolína nad Rýnem se Stanislavem Dietzem a utkají se s Mannheimem. Předkolo čeká na Bremerhaven, Tučňáci i s Vladimírem Emingerem a Dominikem Uherem skončili s 87 body osmí a osmifinálovou sérii sehrají s Norimberkem.

Jen 51 bodů nasbírali v sezoně Panteři z Augsburgu a z předposlední příčky putují do druhé ligy. S elitní soutěží se alespoň bodově rozloučili čeští krajánci, Marcel Barinka se trefil v úterním utkání s Mannheimem, David Stieler si v pátek proti Eisbären Berlín připsal asistenci.

Tabulka DEL.
Tabulka DEL.Livesport