Krajánci v Evropě: Kovařčík se do Liigy vrátil s chutí skórovat. Kovář nachystal pět tref

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Kovařčík se do Liigy vrátil s chutí skórovat. Kovář nachystal pět tref

Michal Kovařčík se raduje z branky.
Michal Kovařčík se raduje z branky.@MikkelinJukurit
Čeští reprezentanti Libor Zábranský (22) a Michal Kovařčík (26) v uplynulém týdnu pomohli finskému Jukuritu Mikkeli k důležitým bodům v boji o play off. Kovařčík dvakrát skóroval, Zábranský pro změnu dvakrát asistoval. Ve Švýcarsku byl hodně vidět Zug a s ním i jeho kapitán Jan Kovář (32), který při třech výhrách asistoval hned u pěti gólů.

Finsko

Zatímco většina evropských lig si v době Švédských her odbyla pauzu, ve Finsku se hrálo nepřetržitě. V minulém týdnu se do Liigy vrátili i čeští reprezentanti, a zejména opory Jukuritu Libor Zábranský a Michal Kovařčík nezahálely.

Celek z Mikkeli hraje tři týdny před koncem základní části o hodně a chtěl by navázat na první postup do play off v historii klubu, na který dosáhl vloni. Po vydařených dvou týdnech okupuje poslední postupovou příčku. Na záda ovšem Jukuritu dýchají Hämeenlinna a KooKoo Kouvola, a ty se svých nadějí rozhodně nevzdávají.

Ve středu se na ledě po delší zdravotní pauze znovu objevil i starší z bratří Kovařčíků Ondřej, který v průběhu podzimu utrpěl hned tři různé zlomeniny. Z ledu KooKoo ukradl Jukurit zásadní tři body, když zvítězil 5:2. Na druhé a páté brance se asistencemi podílel Zábranský.

V pátek dokázal Jukurit udolat JYP Jyväskylä 2:1 po nájezdech. Jediným gólem v základní hrací době se v první třetině blýskl Michal Kovařčík, který ve čtvrté minutě utkání vyzkoušel pozornost Veiniho Vehvilainena, a zatímco brankáři JYP puk proklouzl puk paralelně s brankovou čarou za pravý beton, obkroužil Kovařčík branku a kotouč uklidil do sítě.

Šňůra pěti výher v řadě skončila Jukuritu v sobotu, kdy zažil na domácím ledě debakl 2:7 s IFK Helsinki. Z českého pohledu ale lze najít pozitiva, druhý a zároveň poslední gól Vikingů z Mikkeli uvařili bratři Kovařčíkové, když Ondřej před bránou pohotově zareagoval na nahrávku Joniho Jurmoa a přiklepnul kotouč na bratra, který zakončil do prázdné brány.

Nick Malík v bráně KooKoo tolik příležitostí nedostává, v minulém týdnu je ale chytil za pačesy. Už při středeční prohře vystřídal jedničku Oskariho Setänena a následně týmu z Kouvoly vychytal dvě překvapivé výhry s Pelicans Lahti.

V pátek v pikantním duelu českých brankářů Malík přechytal Patrika Bartošáka, kdy po excelentních gólmanských výkonech na obou stranách vykryl všech jedenáct nájezdů Pelikánů včetně tří krajana Lukáše Jaška, který k ligovému utkání naskočil po dvouzápasové stopce. KooKoo zvítězilo 4:3.

V sobotní odvetě na domácím ledě zářil Malík ještě víc a zničil 29 pokusů čtvrtého celku Liigy, výhru 2:1 pak dvěma trefami ve třetí třetině zařídil kanadský útočník Charles-Edouard D'Astous. KooKoo je v tabulce dvanácté, na desátý Jukurit ale ztrácí jen dva body.

Zpět na vítězné vlně je Ilves Tampere, který během týdne přidal do řady výhry číslo tři, čtyři a pět. U pondělního triumfu 5:1 se Sportem a sobotního 7:2 se SaiPa Lappeenranta byl v bráně Jakub Málek. Marek Langhamer pro změnu nezabránil ve středu porážce Ilvesu s IFK Helsinki 3:2. Ilves v tabulce přeskočil svého městského rivala Tapparu a je jen čtyři body od vedoucího Lukka, které zapsalo dvě prohry.

Tabulky Liigy.
Tabulky Liigy.Livesport

Švédsko

Ve švédské SHL bodovali tři krajánci. Povedený týden má za sebou Oskarshamn, který posbíral tři výhry za devět bodů. V úterý jeho hokejisté porazili podruhé v sezoně čtvrté Örebro, na výsledku 5:3 se gólem z 59. minuty utkání podílel Jiří Smejkal.

Podobný kousek zopakoval český útočník i v pátek proti Brynäsu, tentokrát ale jeho střele z 58. minuty nestál v cestě brankář. Brynäs po sérii pěti proher v řadě směřuje mílovými tempy do baráže a na rozjetý Oskarshamn neměl nárok, na domácím ledě padl 1:7.

Nejcennější výhra týdne přišla v sobotu, kdy si celek z jihovýchodu Švédska vyšlápl na tabulkového souseda Färjestad a po výhře 3:0 na něj ztrácí jen jeden bod. Osm kol před koncem základní části ligy má tak Oskarshamn stále na dostřel přímý postup do čtvrtfinále, do kterého se vloni poprvé v historii probojoval z předkola.

Lulea má podobné starosti, jen o pozice usiluje o něco níže v tabulce. Jejím největším soupeřem v boji o play off je aktuálně Linköping, na který vicemistři letošní Ligy mistrů ztrácejí po minulém týdnu pouze bod. V úterý si Lulea poradila 4:2 s Timrou, v pátek ale padla 3:4 s Leksandem. Bod si v utkání připsal za asistenci k poslednímu gólu domácích Filip Pyrochta.

HV71 se snaží vyhnout baráži a v poslední době se jí daří. Zásluhu na tom má i Radan Lenc, který gólem pomohl k úternímu triumfu 4:3 po nájezdech se třetí Frölundou. Lenc skóroval za stavu 0:2 a nakopnul svůj tým k obratu.

Tabulka SHL.
Tabulka SHL.Livesport

Švýcarsko

Po neslaném a nemastném období chytili hokejisté Zugu v National League konečně dobrou vlnu. V úterý úspěšný týden odstartovali proti poslednímu Ajoie, které i díky dvěma asistencím Jana Kováře rozdrtili 5:2. Kapitán týmu byl ústředním článkem první gólové akce, kterou do růžku zavěsil Lino Martschini. Bod si Kovář připsal i u posledního gólu do prázdné brány.

EVZ se nejvíce nadřelo v pátek s předposledním Langnau, které udolalo až po nájezdech 3:2. V sobotní přestřelce s Klotenem hrál ústřední roli opět Kovář, který se podílel na třech gólech a výhře 6:4. Po třech úspěších v řadě tak Zug na sedmém místě tabulky trochu odskočil z nebezpečných míst na hraně postupu do play off. Kovář je s bilancí 16+24 střeleckým tahounem týmu.

Čtvrtý Rapperswil ztratil úterní zápas s Langnau 1:2 a následně nezvládl ani domácí duel s tabulkovým sousedem Davosem. Bod si v utkání připsal Roman Červenka, který asistoval u srovnávacího gólu na 1:1 už v 55. vteřině utkání. Do nového týdne ale mohou jít Lakers dobře naladěni, v sobotu se jim podařilo otočit s Curychem skóre z 0:2 na konečných 4:3. Po asistenci u prvního a druhého gólu posbírali Červenka a Petr Čajka.

Zajímavý a vyrovnaný boj o postupové příčky svádí Kloten, Lugano, Ambri-Piotta a Lausanne. V úterním utkání stáhlo Lausanne po drtivé výhře 4:0 Lugano o tři body, poslední gól vstřelil do prázdné brány Jiří Sekáč. Po prohře s vedoucím Servette Ženeva, ale skalpu Fribourgu 3:2 má Lausanne na 12. příčce 60 bodů, o dva méně než jedenáctá Ambri-Piotta s Michaelem Špačkem a Filipem Chlapíkem, a o čtyři méně než deváté Lugano s Lukášem Klokem.

Tabulka National League.
Tabulka National League.Livesport

Německo

V německé DEL byl v uplynulém týdnu vidět Dominik Uher, kterého po nepříliš oslnivých výsledcích týmu mohou těšit alespoň vlastní body. Po úterní prohře 2:4 s Norimberkem padli Fischtown Pinguins 2:3 v prodloužení i v pátek s Mannheimem. U obou gólů hostů si asistence připsal Uher.

Výhra přišla až v nedělním souboji s tabulkovým sousedem z Kolína nad Rýnem. Žraloky porazili Tučňáci už potřetí v za sebou, k triumfu 5:2 Uher přispěl asistencí u prvního gólu a také trefou do prázdné klece 11 sekund před koncem utkání. Bremerhaven je v tabulce sedmý, Kolín osmý.

Augsburg dá za dva týdny nejvyšší lize s velkou pravděpodobností sbohem, do zápasů tedy chodí alespoň s touhou překvapit. To se Panterům povedlo v neděli proti druhému Ingolstadtu, a to i přesto, že vždy jen dotahovali ztrátu. První trefu Augsburgu dal ve druhé třetině Marcel Barinka, obrat na 5:4 dokonal tým v prodloužení.

Tabulka DEL.
Tabulka DEL.Livesport