Kvaradona, Spalletti a chytré nákupy. Má Neapol konečně na zisk Scudetta?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Kvaradona, Spalletti a chytré nákupy. Má Neapol konečně na zisk Scudetta?
Neapol v aktuální sezoně ještě neprohrála.
Neapol v aktuální sezoně ještě neprohrála.Profimedia
V Neapoli budou vždy vzpomínat na dvě zásadní sezony: 1986/87 a 1989/90. Tehdy s Diegem Maradonou v sestavě získal SSC dosud jediné tituly v klubové historii. Od té doby už to pod Vesuvem tak slavné nebylo. Změní to družina vedená Lucianem Spallettim v aktuálním ročníku, který má skvěle rozjetý?

Ve skutečnosti to to bylo tak špatné, že Aurelio De Laurentiis musel slavný klub tahat v roce 2000 z obrovských finančních potíží. Italský filmový producent zavedenou značku koupil a započal druhou omlazující éru neapolského fotbalu během níž se klub zvedl ze třetí ligy až na stříbrnou příčku Serie A.

Neapolí prošla řada velkých jmen, která se dříve či později prosadila ve fotbalovém světě: Gonzalo Higuaín, Edinson Cavani, Marek Hamšík, Ezequiel Lavezzi, Lorenzo Insigne, Dries Mertens, Kalidou Koulibaly či Fabian Ruíz.

Poslední čtveřice opustila jihoitalské město po skončení poslední sezony a celá Itálie si pokládala otázku: Nepřijde snad další neapolský útlum?

Všichni očekávali, že trenér Luciano Spalletti obětuje sezonu, aby mohl přestavět kádr. Přeci jen přišel o čtyři zkušené hráče, opory a v případě Mertense, Insigneho a Koulibaly i klubové legendy. Jenže opak je pravdou. Perteponei udělali chytré tahy na přestupovém trhu a po letní přestávce se vrátili ještě silnější.

Po deseti ligových kolech má Neapol druhou nejlepší bilanci napříč pěti nejlepšími evropskými soutěžemi. Lépe je na tom pouze poslední vítěz slavné Ligy mistrů Real Madrid.

Pořadí na čele Serie A
Pořadí na čele Serie AFlashscore

Italský klub zůstává v domácí Serii A neporažený s osmi vítězstvími a dvěma remízami, to vše s 25 vstřelenými a devíti inkasovanými góly. Nesmíme opomenout ani bilanci mužstva zpod Vesuvu v milionářské Champions League. V rámci slavné soutěže je totiž po čtyřech utkáních základní skupiny A stoprocentní s neuvěřitelným skóre 17:4 – odnesl to dvakrát Ajax 6:1 a 4:2, Liverpool 4:1 a Rangers 3:0. Zvláště výprask Reds v prvním zápase na Stadio Diego Armando Maradona stál za to.

Co se vlastně stalo? A mohou se vrátit slavné časy z dob, kdy na jihu Itálie válel legendární Diego Maradona?

Argentinec je pod Vesuvem zbožňován: jeho malby, obrazy a jméno zdobí celé město, blízko centra je dokonce bar, ve kterém je průhledná krabice s Maradonovými vlasy a nápisem "zázračný".

I proto jsou na jihu Itálie stále velmi nároční. Noví hráči to mají v klubu složité a často čelí kritice, neboť jsou často srovnávaní právě s legendárním číslem deset.

Velká část společnosti zkrátka stále žije v minulosti a sní o slavné době, během níž měl rebel Maradona dokonalý vztah s celou Neapolí. Ta do něj byla totiž zblázněná a cítila se jako velikán napříč nejen Itálií, ale také Evropou.

Posledních 10 zápasů Neapol vyhrála
Posledních 10 zápasů Neapol vyhrálaFlashscore

I proto fanoušci nyní ožívají, ač fandí neustále, protože fotbal pro ně není pouze Scudetto. S týmem drží navzdory velké frustraci, aktuálně se však těší – jsou totiž svědky zrodu nové éry.

Ta se začala budovat v letním přestupovém období. Pod Vesuv se stěhovalo hned několik nováčků: Kim Min-Jae, Mathias Oliveira, Kvicha Kvaratskhelia, Giacomo Raspadori, Leo Ostigard, Salvatore Sirigu, Giovanni Simeone a Tanguy Ndombélé. Ti všichni za méně než 70 milionů liber (asi 1,96 miliardy korun).

Osvědčil se především nákup gruzínského zázraku z Dinama Batumi. Stále teprve jednadvacetiletý mladík stál 10 milionů liber (asi 280 milionů korun), které se ukázaly jako fantastická investice. Kvaratskhelia se totiž podílel už na 13 gólech (7+6), zatímco Dušan Vlahovič, jenž stál Juventus 60 milionů liber (1,68 miliardy korun), má na kontě “kanadských bodů” osm (7+1).

Se zkušenostmi nanejvýš z ruské ligy vlétl "Kvaradona", jak se Gruzínci na jihu Itálie po vzoru argentinské legendy, ve velkém stylu. Daří se mu však také v Lize mistrů a díky svému chování, sebevědomí, talent i gólové oslavy si rychle získaly Maradonův stadion. Například při svém debutu v naepolském dresu pobavil oslavou spícího muže, aby si vystřelil z rozhozené obrany Hellasu.

Mimochodem na stejném stadionu ve Veroně debutoval také Diego Maradona…

Osvědčily se i ostatní posily: Raspadori je budoucností italské ofenzivy, ze stínu svého otce vystupuje další střelec Giovanni Simeone, uprostřed hřiště dostává prostor Tanguy Ndombélé a dobře si vede také obrana, kde si získal svou pozici vedle Amira Rrahmaniho a Jihokorejec Min-Jae z Fenerbahce.

Velký kredit však zaslouží trenér Luciano Spalletti, který týmu naordinoval vysoký presink ve formaci 4-3-3, kterému jeho svěřenci stále více a více rozumí. Kouzlo Neapole by mohlo zapůsobit také proto, že se Serie A nesmírně vyrovnala. Juventus už není dominantní a poslední vítězové z Milána nejsou neomylní.

Partenopei v neděli zamíří do hlavního města na Derby Del Sole, kde vyzvou AS Řím a mají tak další šanci otestovat své schopnosti. Ve velkých zápasech se zatím ukázali jako spolehliví a 90 minut na Stadio Olimpico by to mělo jen potvrdit.

Zajímavé bude sledovat návrat “domů” oblíbeného manažera Spallettiho, proti němuž se postaví José Mourinho. Ital "Special One" ještě neporazil a pokud se tomu tak má stát, tak tento víkend.

Vítězství v hlavním městě by upevnilo pozici Neapole v boji o titul. V roce 1989 s Maradonou se jim to nepodařilo, tentokrát jsou však velká očekávání. Perteponei mohou začít psát novou pohádku. Mají k tomu vše potřebné – posily, mentalitu a nahrává jim i zbytek Serie A. Pokud se má někdy tvořit historie, tak právě teď.