Lazio poprvé po pauze vyhrálo, Atalanta znemožnila Salernitanu osmi góly

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Lazio poprvé po pauze vyhrálo, Atalanta znemožnila Salernitanu osmi góly
Aktualizováno
Hráči Atalanty se v zápase se Salernitanou radovali osmkrát.
Hráči Atalanty se v zápase se Salernitanou radovali osmkrát.AFP
V souboji trápících se celků zvítězilo Lazio v 18. kole Serie A na hřišti Sassuola 2:0 a za tři body uspělo poprvé od 10. listopadu. Na římský celek se záhy bodově dotáhla Atalanta, která zdemolovala Salernitanu 8:2, osm gólů v jednom utkání nejvyšší italské soutěže naposledy vsítil Inter proti Padově v dubnu 1996. AS Řím porazil Fiorentinu 2:0, Antonín Barák odehrál druhý poločas. Duel se Spezií proseděl na lavičce Turína David Zima.

Sassuolo – Lazio 0:2

O první vzruch zápasu se postarali domácí. Armand Laurienté ale ve druhé minutě nastřelil pouze boční síť brány Lazia. Poklidný průběh prvního dějství protnul až po necelé čtvrthodině Ciro Immobile. Nebylo to ovšem žádnou nebezpečnou akcí, nýbrž odstoupením ze hry vinou zranění.

Stejně jako na začátku půle, i na jejím konci se blýskl Laurienté. Ve 44. minutě si našel míč a přízemní střelou otestoval pozornost Ivana Provedela, leč neúspěšně. Zato na druhé straně zahrál v úplném závěru poločasu ve vlastním vápně rukou Jeremy Toljan. K nařízené penaltě se postavil Mattia Zaccagni.

A bez problémů překonal 41letého veterána Gianlucu Pegola, jenž si při absenci brankářské jedničky Consigliho odbyl premiérový start této sezony. Pojistku přidal v 94. minutě Felipe Anderson. Římané přerušili třízápasové čekání na výhru, Neroverdi naopak nedokázali po zimní přestávce ani na třetí pokus bodovat.

Statistiky zápasu Sassuolo – Lazio
Statistiky zápasu Sassuolo – LazioOpta by Stats Perform

FC Turín – Spezia 0:1

Domácí měli v úvodu navrch, dlouho ale nemohli najít skulinku v zatažené obraně Spezie. Do dobré šance se tak poprvé dostali hosté, když nadějné přečíslení z úhlu zakončil Emil Holm. Balon za záda gólmana ale neprocedil. Ve 28. minutě přišla ještě nadějnější příležitost pro Aquilotti.

Tvrdou ránu soupeře totiž rukou tečoval Koffi Djidji a pískala se penalta. Té se chopil nejlepší střelec Spezie M'Bala Nzola a s chladnou hlavou ji proměnil. Vstřelený gól Turín trochu uzemnil, a do konce první půle tak tahal spíše za kratší konec.

První obrovská příležitost druhého poločasu přišla v 66. minutě a měli ji znovu hosté. Po zpětné přihrávce pálil zpoza malého vápna Emmanuel Gyasi, prudkou ranou ovšem jen orazítkoval břevno. Spezia pokračovala v nebezpečných brejcích.

Druhou trefu si po jednom z nich mohl připsat Nzola, brankáře domácích ale zblízka nepřekonal. V závěru ještě zahrozil po rohovém kopu Djidji, jeho hlavičku však Bartlomiej Dragowski lapil.

Statistiky zápasu FC Turín – Spezia
Statistiky zápasu FC Turín – SpeziaOpta by Stats Perform

Udinese – Boloňa 1:2

Snaha ukončit pětizápasovou sérii remíz, táhnoucí se od roku 2019, byla na domácích patrná od samého začátku. Vysoká aktivita Bianconeri přinesla ovoce už v 10. minutě, kdy Isaac Success utekl obráncům po pravé straně a poslal do pokutového území přízemní balon, který dostal do brány prudkou ranou dosavadní nejlepší střelec Udinese Beto.

Portugalský útočník nepohrdl ani další příležitostí, gólovou radost mu však sebral videorozhodčí kvůli ofsajdu. Postavení mimo hru si VAR všiml těsně před přestávkou i na druhé straně hřiště, a přestože brankáři lovili v první půli míč ze svých sítí dohromady třikrát, do šaten se šlo za stavu 1:0.

Boloňa se ale nevzdávala a Nicola Sansone ukázal, že zrušení jeho gólu z prvního poločasu ho z herní pohody nevyvedlo. V 59. minutě se po razantní přihrávce Nikoly Mora dostal k míči uprostřed pokutového území a přesnou dělovkou ho uklidil do pravého dolního rohu branky. To hostům rozproudilo krev v žilách a po změně skóre se zdáli být nebezpečnějšími.

Zlepšený obraz hry Rossoblu vyvrcholil v 80. minutě. Centr z rohového kopu prodloužil na první tyči Jerdy Schouten a následně míč do sítě poslal hlavou nikým nehlídaný Stefan Posch. Konec utkání už si hosté pohlídali, a po závěrečném hvizdu se tak radovali z vítězství 2:1.

Statistiky zápasu Udinese – Boloňa
Statistiky zápasu Udinese – BoloňaOpta by Stats Perform

Atalanta – Salernitana 8:2

Diváci se nestihli ani usadit a Jeremie Boga rozvlnil síť jihoitalského celku. Reprezentant Pobřeží slonoviny se napřáhl těsně za hranicí pokutového vápna a jeden z obránců Salernitany tečoval míč za bezmocného Guillerma Ochou. Hostující fanoušci nečekali na vyrovnávací branku dlouho.

O pět minut později se dostal do situace jeden na jednoho Boulaye Dia, který zachoval chladnou hlavu a rozvlnil síť. Kontroverzní moment nastal v 18. minutě, kdy sudí nařídili pokutový kop pro domácí za faul Federica Fazia na hraně vápna. Povinnosti z 11 metrů se ujal Ademola Lookman, jenž opět s dávkou štěstí překonal mexického brankáře.

Ve 23. minutě se Bergamo dostalo do dvoubrankového vedení. Špatnou komunikaci defenzivy Salernitany využil Giorgio Scalvini. Několik málo minut před koncem prvního dějství způsobil kapitán hostů Fazio další penaltu. Ochoa opět uhodl směr a dokonce i vyrazil pokus Teuna Koopmeinerse, ten byl však nejrychleji u míče a dorazil ho do prázdné branky. Ještě před odchodem do šatny stihl Rasmus Höjlund v situaci jeden na jednoho navýšit na 5:1.

V 54. minutě přidal svůj druhý gól Lookman fantastickou ránou z dálky. Stejně jako v prvním poločase hosté rychle odpověděli. Svou premiérovou trefu v nejvyšší italské soutěži si připsal mladík Hans Nicolussi Caviglia. Sůl do otevřené rány jihoitalského celku přisypali jeho bývalý hráči. Nejprve Éderson krásnou trefou z dálky a chvíli před koncem Nadir Zortea.

Statistiky zápasu Atalanta – Salernitana
Statistiky zápasu Atalanta – SalernitanaOpta by Stats Perform

AS Řím – Fiorentina 2:0

Rozpačitý úvod utkání spíše uspával, drama ovšem přinesla 24. minuta. Pravý bek Dodo si totiž nedal pozor při skluzu na mladého Nikolu Zalewského a vyfasoval druhou žlutou kartu. Vyloučení mírně obrátilo obraz hry, když začali hrát více s míčem domácí.

A ve 40. minutě přišel také první gól. Tammy Abraham na hranici vápna pohledně sklepl tělem balon, do kterého se následně opřel Paulo Dybala a i s přispěním teče překonal brankáře Fiorentiny.

Statistiky zápasu AS Řím – Fiorentina
Statistiky zápasu AS Řím – FiorentinaOpta by Stats Perform

Na začátek druhé půle si trenér hostů připravil hned dvojité střídání, jedním z nastoupivších byl i Barák. V 51. minutě už ale mohlo jít AS do dvoubrankové vedení. Z úhlu zakončoval Zeki Celik, nicméně Pietra Terracciana nepropálil. O 10 minut později Abraham obdržel dárek od Giacoma Bonaventury v podobě ukvapené zpětné přihrávky.

Anglický dlouhán ovšem chyby soupeře nevyužil. A tak se v závěru alespoň znovu vyznamenal v roli nahrávače, když k rozvlnění odkryté sítě pobídl Dybalu. AS Řím vyhrál také druhý domácí duel v novém roce a přiblížil se konkurentům v boji o postup do Ligy mistrů. 

Aktuální tabulka Serie A
Aktuální tabulka Serie ALivesport