Anglie – Írán 6:2. Dominance Albionu, dvěma góly se blýskl Saka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Anglie – Írán 6:2. Dominance Albionu, dvěma góly se blýskl Saka
Aktualizováno
Anglie – Írán 6:2. Dominance Albionu, dvěma góly se blýskl Saka
Anglie – Írán 6:2. Dominance Albionu, dvěma góly se blýskl SakaAFP
Úvodní střetnutí skupiny B mistrovství světa mezi Anglií a Íránem ovládli podle očekávání hráči Albionu, kteří vyhráli 6:2. Při gólové show doznalo změn několik zajímavých historických statistik reprezentace z Britských ostrovů. První zásah totiž obstaral 19letý Jude Bellingham, jenž se stal druhým nejmladším střelcem Anglie na světových šampionátech. Dvě branky pak zaznamenal také Bukayo Saka, a poprvé v anglických dějinách se tak v jednom zápase mistrovství světa prosadili dva hráči do 21 let.

Pro Íránce začal zápas velmi smolně, když už v úvodu musel kvůli zranění hlavy střídat brankář Alireza Beiranvand, držitel světového rekordu v nejdelším výhozu. Reprezentanti Albionu poprvé výrazně zahrozili zhruba po půlhodině hry, kdy byl blízko ke skórování Harry Maguire, jenže jeho hlavička po rohovém kopu jen orazítkovala břevno. Úspěch slavila až akce, na jejímž konci stál Bellingham, jenž si ve 35. minutě ideálně naskočil na centr z levé strany a hlavou překonal bezmocného Hosseina Hosseiniho. Pro mladíka hájícího barvy Dortmundu se navíc jednalo o premiérovou trefu v dresu seniorské reprezentace.

Druhý zásah přidal o osm minut později výstavní ranou, po které se ještě míč cestou za brankovou čáru odrazil od horní tyče, křídelník Arsenalu Saka. Definitivní pohodu na kopačky ostrovanů přinesl nedlouho poté Raheem Sterling. Ten využil přízemního centru z pravé strany od Kanea, jenž nakonec duhovou pásku nenavlékl, a gólově tak oslavil svůj jubilejní 80. start za Three Lions.

Statistiky zápasu Anglie - Írán
Statistiky zápasu Anglie - ÍránStatsPerform

Branková smršť pokračovala i po změně stran. Po hodině hry si s obranou Gepardů pohrál Saka a s přispěním teče od Hosseina Kanaaniho znovu dostal míč do sítě. V 65. minutě se poté v první velké šanci ocitli i svěřenci Carlose Queiroze a hned z toho byl čestný zásah. Mehdi Taremi se po přesné přihrávce ocitl sám před Jordanem Pickfordem a chladnokrevnou dělovkou pod břevno připravil anglického gólmana o čisté konto.

Vicemistři Evropy ale přišli s rychlou odpovědí. Po pár vteřinách na hřišti se totiž přízemní střelou prosadil Marcus Rashford a těsně před koncem základní hrací doby ještě balon do odkryté branky uklidil Jack Grealish, který tak navýšil vedení na pět gólů. Závěrečnou tečku za duelem přidal v dlouhém nastavení opět Taremi, jenž s přehledem proměnil nařízený pokutový kop.

Livesport hráč utkání: Bukayo Saka (Anglie)

Sestřih zápasu Anglie - Írán
Livesport

Detail zápasu Anglie - Írán