Pohledem dat: Anglie bude dávat góly ze standardek, klíč k nim se jmenuje Trippier

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pohledem dat: Anglie bude dávat góly ze standardek, klíč k nim se jmenuje Trippier
Kouč Southgate bude na Kierana Trippiera hodně spoléhat.
Kouč Southgate bude na Kierana Trippiera hodně spoléhat.
Profimedia
Na minulém světovém šampionátu vystoupili Angličané ze svého stínu, v němž se už pomalu ztrácela jejich nálepka jedné z fotbalových mocností a po 28 letech opět hráli na mundialu o medaile. O tři roky později se na Euru dokonce probili do finále. Bude v Kataru vzestup svěřenců Garetha Southgatea pokračovat a uchvátí snad dokonce trofej pro vítěze? Datoví odborníci z české analytické společnosti 11Hacks prozkoumali jejich přednosti.

V nedávné Lize národů Anglie výsledkově vyhořela: šest zápasů, tři porážky, žádná výhra a ostudný debakl 0:4 s Maďarskem před zraky svých fanoušků. Z pohledu dat se však o takovou katastrofu nejednalo. 

Co se týče kvality vytvořených i nabídnutých šancí, výběr kolébky fotbalu ani jednou vyloženě nevybouchl. Některé zápasy byly vyrovnané, v některých byl viditelně lepší a zápas proti Maďarsku byl vyloženě smolný. Což dokládá statistika očekávaných gólů, jež se odvíjí od vzniklých možností na vstřelení branky.

Anglie 2,3 xG vs 2 xG Německo (3:3)

Itálie 0,94 xG vs 1,05 xG Anglie (1:0)

Anglie 0,77 xG vs 0,83 xG Maďarsko (0:4)

Anglie 2,4 xG vs 1,27 xG Itálie (0:0)

Německo 0,66 xG vs 1,61 xG Anglie (1:1)

Maďarsko 1,47 xG vs 1,58 xG Anglie (1:0)

Tým hvězd Premier League navíc v Kataru nastoupí ve skupině proti Íránu, USA a Walesu, tedy celkům, které svým soupeřům pravidelně povolují velké množství nebezpečných šancí. 

Jisté obavy ovšem vzbuzuje fakt, že i když Anglie praktikuje vysoce kontrolovaný styl hry s velkým množstvím přihrávek, často má problém dostávat se do vápna proti týmům, které brání hluboko (tentokrát to budou především Wales s Íránem). Naštěstí pro ni má ale k dispozici i jiné zbraně.

Těmi jsou krajní beci a standardní situace, což jsou do velké míry spojené nádoby. Kieran Trippier je jedním z nejnebezpečnějších exekutorů standardek v celé Premier League a k dispozici jsou mu spoluhráči, kteří z nich umějí zakončit: Harry Kane, Harry Maguire nebo John Stones. Ze standardních situací (či penalt) vstřelila Anglie během předchozího šampionátu plných devět ze svých 12 branek a podstatnou část jejího gólového účtu budou standardky pravděpodobně tvořit i tentokrát.

Přehled utkání Anglie – Írán + audiokomentář

V tomto ohledu má Trippier nejvyšší přínos ze všech beků Premier League, až za ním se seřadili například Trent Alexander-Arnold, Andrew Robertson nebo Reece James. Zadák Newcastlu navíc dokáže nadprůměrně tvořit i ze hry.

Velmi důležitým faktorem bude pro Anglii rozpoložení Harryho Kanea, jemuž se v posledním období v národním týmu proti silnějším týmům nedařilo. Srovnání dat z kvalifikace na mistrovství světa (kde byli soupeři třeba San Marino, Andorra a Albánie) a Ligy národů (Itálie, Německo, Maďarsko) ukazuje jasný kontrast.

Kane v kvalifikaci na MS.
11Hacks
Kane v Lize národů.
11Hacks

Draví Američané vs. velšská obrana

Dnešní program skupiny B uzavře duel mezi USA a Walesem. Neboli mezi druhým respektive čtvrtým nejmladším celkem turnaje. Američtí mladíci hrají v rozestavení 4-3-3 s ofenzivním duem fullbacků (Antonee Robinson a Sergino Dest) a snahou posílat přihrávky za obranu na rychlá křídla, tudíž je proti nim výhodnější hrát nízký blok s cílem takovým situacím co nejvíc zabránit.

Což je přesně taktika, s níž do zápasů nastupuje Wales. Ostrovní celek je zvyklý hrát hluboko v systému 5-2-3 a posouvat do protiútoků své rychlé ofenzivní hráče Garetha Balea, Daniela Jamese nebo Harryho Wilsona.

Přehled utkání USA – Wales + audiokomentář