Austrálie – Dánsko 1:0. Socceroos uhájili druhé místo a zahrají si osmifinále MS

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Austrálie – Dánsko 1:0. Socceroos uhájili druhé místo a zahrají si osmifinále MS
Aktualizováno
Australané slaví postup do osmifinále MS.
Australané slaví postup do osmifinále MS.AFP
Erupce radosti vybuchla v Austrálii, jelikož její fotbalová reprezentace porazila v posledním zápase skupiny D Dánsko 1:0 a zajistila si postup do vyřazovací fáze. Hrdinou Australanů se ve druhé půli stal Mathew Leckie (31), jenž z brejkové situace vstřelil vítězný gól. Tým z Oceánie se tak radoval z postupu ze skupiny světového šampionátu teprve podruhé v historii. Evropané naopak po skvělé štaci na posledním Euru překvapivě vypadli, když získali jediný bod.

Ačkoliv se v australském výběru nenacházela žádná hvězda světového formátu, v úvodních dvou duelech Socceroos rozhodně nezklamali a díky triumfu nad Tuniskem měli postup ve svých rukou. Dánové na tom s hodnocením svých výkonů byli o poznání hůře, a to i přesto, že s obhájci titulu z Francie padli až brankou v úplném závěru. Bota tlačila Seveřany především v útoku, kde trenér Kasper Hjulmand za dvě utkání protočil hned šestici různých hráčů.

Sestřih zápasu Austrálie – Dánsko (1:0)
Livesport

Martin Braithwaite se chtěl koučovi odvděčit za důvěru hned v úvodu, ale na centr Joakima Maehleho těsně nedosáhl. O chvíli později si Mathias Jensen přichystal první střelu na branku, jeho pokus zevnitř vápna ovšem pohotově vyrazil Mathew Ryan, který dorovnal australský rekord Tima Cahilla v počtu zápasů na světových šampionátech.

Dánové hrozili hlavně průniky po krajích, ale s následnými centry si obrana žlutozelených většinou bez problémů poradila. Australská defenziva měla větší starosti pouze s brejkem Jensena, jeho střelu však zablokoval jeden z bránících hráčů a Christian Eriksen následně dorážel pouze do boční sítě. Tým z Oceánie si připravil šance pouze sporadicky a soustředil se hlavně na bránění.

Statistiky zápasu Austrálie – Dánsko
Statistiky zápasu Austrálie – DánskoOpta by Stats Perform

Tlak Seveřanů pokračoval i po změně stran. V 52. minutě vypálil Andreas Skov Olsen rychlý projektil zpoza vápna, ale obětavě ho břichem zastavil Kye Rowles. Po hodině hry však vypukla v australském táboře bujará radost, když Leckie po famózní přihrávce od Rileyho McGreeho úspěšně zakončil po sólu z poloviny hřiště rychlý protiútok žlutozelených.

Seveřané se posléze ještě aktivněji tlačili do útoku, ale defenziva Socceroos nadále odolávala. V 70. minutě se dánští fotbalisté dožadovali penalty, kvůli ofsajdu faulovaného hráče se však pokutový kop nerozehrával. Evropanům nepomohl k potřebné výhře ani bývalý hráč pražské Slavie Alexander Bah, který odehrál celý druhý poločas.

Tabulka skupiny D
Tabulka skupiny DLivesport

Australané si připsali čtvrtý triumf na mistrovství světa a po 16 letech postoupili do vyřazovací fáze. V osmifinále na ně čeká vítěz skupiny C. Za černého koně turnaje označování Dánové naopak skončili ve skupině poslední.

Livesport hráč utkání: Mathew Leckie (Austrálie)

Přehled zápasu Austrálie - Dánsko 1:0