Chorvatsko – Maroko 2:1. Bronz putuje do Evropy, parádní střelou rozhodl Oršič

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Chorvatsko – Maroko 2:1. Bronz putuje do Evropy, parádní střelou rozhodl Oršič
Aktualizováno
Chorvaté oslavují vítězný gól Mislava Oršiče.
Chorvaté oslavují vítězný gól Mislava Oršiče.Opta by Stats Perform / AFP
Maroko působivou pouť šampionátem v Kataru do medailového konce nedotáhlo. Ve svižném, ofenzivním a taktikou příliš nesvázaném boji o třetí místo nestačilo na Chorvatsko. Už po devíti minutách byl zásluhou Joška Gvardiola a Achrafa Dariho stav 1:1 a vypadalo to na gólové žně, nicméně branka padla už jen jedna. V závěru první půle se o ni postaral parádní technickou střelou Mislav Oršič a rozhodl o tom, že Vatreni po stříbru z Ruska 2018 domů znovu přivezou cenný kov z mistrovství světa.

Přestože se v souboji o třetí místo tradičně potkávaly zklamané celky, jejichž cesta skončila těsně pod vrcholem, nemohla být v tomto případě řeč o nedostatku motivace na jedné či druhé straně. Zatímco Chorvaté živili po finálové účasti z minulého šampionátu šanci na druhou po sobě jdoucí medaili, Maroku se naskytla možnost vybojovat první cenný kov nejen v historii země, ale také celého afrického kontinentu. Oba soupeře sice na turnaji provázela pevná obrana, kvůli zranění se však nemohli spolehnout hned na několik jejích důležitých členů.

Početné skupině marockých fanoušků pořádně zatrnulo už po dvou minutách hry, kdy Bonův nepovedený odkop jen s velkým štěstím neskončil vlastním gólem. Zklamání z inkasované branky je však neminulo, když se chvíli nato Chorvaté prosadili svým přičiněním. Na konci vydařené standardky stál Gvardiol, který zužitkoval perfektní přihrávku od Ivana Perišiče a hlavičkou k levé tyči poslal kostkované do vedení.

Sestřih zápasu Chorvatsko – Maroko
Livesport CZ

To ale týmu Zlatka Daliče vydrželo jen dvě minuty. Lovro Majer nešťastně prodloužil přímý kop k osamocenému Darimu, jenž zblízka propálil Dominika Livakoviče. Chorvatsko bylo i přes obdržený gól mírně aktivnějším celkem a před odchodem do šaten se dočkalo druhé branky. Oršič využil chvíle, kdy byl nikým nestřežený a z prvního doteku vstřelil výstavním technickým pokusem na zadní tyč svou premiérovou a nejdůležitější trefu na mistrovství.

Statistiky zápasu Chorvatsko – Maroko
Statistiky zápasu Chorvatsko – MarokoOpta by Stats Perform

Maroko se v útoku začalo výrazněji prezentovat až po hodině hry, kdy trenér Walid Regragui vyčerpal všechny možnosti pro střídání. Ani čerstvé síly nepřinesly Lvům z Atlasu kýžené ovoce, Chorvatsko působilo v obraně pevně a navíc hrozilo z nebezpečných brejků. Famózní Gvardiol podpořil slibně se rozvíjející útok, při kterém byl zastaven jednoznačným faulem ve vápně. Ten ale katarský sudí ani jeho kolega u videa neviděli. Místo penalty se tak z protiútoku mohl na druhé straně radovat Youssef En Nesyri, vyrovnání však zabránil pozorný Livakovič.

Momentum zápasu Chorvatsko – Maroko
Momentum zápasu Chorvatsko – MarokoOpta by Stats Perform

Bitvu o bronzovou medaili tedy ovládlo Chorvatsko, čímž také uhájilo dominanci evropských mužstev v soubojích o třetí místo, která trvá už od roku 1982. Maročané se však mohli s dějištěm šampionátu rozloučit se vztyčenou hlavou jako nejúspěšnější africký celek historie.

Livesport hráč utkání: Ivan Perišič (Chorvatsko)

Detail zápasu Chorvatsko – Maroko 2:1