Ekvádor – Senegal 1:2. Afričané se po 20 letech probili do osmifinále MS

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Ekvádor – Senegal 1:2. Afričané se po 20 letech probili do osmifinále MS
Aktualizováno
Kalidou Koulibaly slaví gól, kterým rozhodl o vítězství Senegalu 2:1.
Kalidou Koulibaly slaví gól, kterým rozhodl o vítězství Senegalu 2:1.Opta by Stats Perform / AFP
Senegalci zvládli nelehký úkol prorazit pevnou ekvádorskou obranu a vítězstvím 2:1 si zajistili historicky druhý postup do osmifinále mistrovství světa. Poprvé se to jejich předchůdcům podařilo před 20 lety na šampionátu v Jižní Koreji a Japonsku, kde došli až do čtvrtfinále. Lvi z Terangy, o jejichž triumfu rozhodl po standardní situaci obránce Chelsea Kalidou Koulibaly (31), dokázali, že na Ekvádorce umějí. Porazili je i ve třetím vzájemném zápase.

Vývoj skupiny vykrystalizoval do přehledné situace. Katar, který oba jeho dosavadní soupeři porazili, už byl ze hry venku. Výběry Ekvádoru a Senegalu si to pak spolu měly rozdat v přímém souboji o postup. Díky remíze s Nizozemskem do něj v lepší pozici vstupovali Jihoameričané, jimž k osmifinále stačil i bod. Klíčem k němu měl být dosud třígólový kapitán Enner Valencia, problémem nicméně mohl být jeho zdravotní stav. Oba předchozí zápasy totiž opouštěl předčasně kvůli zranění.

Sestřih zápasu Ekvádor – Senegal
Livesport CZ

Na první gólové zahrození nemuseli diváci dlouho čekat, protože už ve třetí minutě se po křižné přihrávce z levé strany ocitl v nebezpečné pozici za hranicí pokutového území Idrissa Gueye, bránu však těsně minul. O pět minut později měl Senegal další šanci uzmout vedení, ani Boulaye Dia ale z bezprostřední blízkosti nezamířil přesně.

Statistiky zápasu Ekvádor – Senegal
Statistiky zápasu Ekvádor – SenegalOpta by Stats Perform

Po úvodní čtvrthodině, ve které si tým z Jižní Ameriky nevěděl s výpady senegalského celku rady, se hra vyrovnala a k vidění byla spíše trpělivá bitva o střed pole. Ve 44. minutě se však ve vlastním vápně nedovoleně provinil Ekvádorec Piero Hincapié a sudí Clément Turpin bez váhání ukázal na pokutový kop. K veledůležité penaltě se při absenci Sadia Maného postavil Ismaila Sarr, který přízemní trefou k pravé tyči opatrné utkání gólově otevřel.

Momentum zápasu Ekvádor – Senegal
Momentum zápasu Ekvádor – SenegalOpta by Stats Perform

Ihned po změně stran zvolil Senegal více opatrný přístup, a jihoamerická Trikolóra se tak horlivě pustila do obléhání defenzivního bloku soupeře, což nakonec v 68. minutě přineslo vyrovnání. Branku vstřelil Ekvádor po svém vůbec prvním rohu v zápase, trefil se nikým nebráněný Moisés Caicedo. Radost mu nicméně vydržela pouhé dvě minuty. Po přímém kopu Senegalu se totiž míč odrazil ke zkušenému Koulibalymu, který z voleje rozvlnil síť a vrátil svému týmu vedení.

Konečná tabulka skupiny A
Konečná tabulka skupiny ALivesport

Hra se následně vrátila do kolejí zavedených na začátku druhé půle, další branku už však bojující Jihoameričané nepřidali. Pro finální podobu tabulky zcela zásadní duel tak skončil výhrou Senegalu, který nakonec obsadil druhou příčku. V osmifinále se představí 4. prosince a jeho soupeřem bude vítěz skupiny B Anglie.

Livesport hráč utkání: Kalidou Koulibaly (Senegal)

Přehled zápasu Ekvádor – Senegal 1:2