Francie – Dánsko 2:1. Fantom Mbappé utnul černou sérii a vystřílel Les Bleus postup

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Francie – Dánsko 2:1. Fantom Mbappé utnul černou sérii a vystřílel Les Bleus postup
Kylian Mbappé vstřelil do sítě Dánska dva góly.
Kylian Mbappé vstřelil do sítě Dánska dva góly.Opta by Stats Perform / AFP
Odpolední zápas druhého kola skupiny D mistrovství světa mezi Francií a Dánskem ovládli Les Bleus poměrem 2:1. Konečný triumf a zároveň i postup do osmifinále zařídil úřadujícím šampionům v 86. minutě Kylian Mbappé (22), který se ve druhém poločase prosadil hned dvakrát. Svěřenci Didiera Deschampse tak nejenže prolomili sérii nezdarů s Dánskem z poslední doby, ale na mistrovství světa porazili severský tým poprvé od roku 1998.

Obhájci titulu odstartovali turnaj výtečně, když navzdory rychle inkasovanému gólu přejeli Austrálii 4:1. Díky dvěma brankám již chyběl Olivieru Giroudovi pouhý jeden zásah k tomu, aby se odpoutal od Thierryho Henryho v čele historické tabulky střelců francouzské reprezentace. Tomu však chtěla zamezit pevná dánská defenziva, která toho v úvodním duelu Tunisanům mnoho nedovolila. Ve prospěch Seveřanů navíc hrála i vzájemná bilance, jelikož s Les Bleus padli v soutěžním zápase naposledy v roce 2000.

 

Sestřih zápasu Francie – Dánsko
Livesport CZ

Utkání zahájili aktivněji reprezentanti země galského kohouta, z čehož po necelé čtvrthodině hry rezultovala šance Raphaëla Varaneho, kterou na poslední chvíli zlikvidoval Joakim Maehle. Ve 21. minutě si nejvýše na centr z pravé strany naskočil Adrien Rabiot, jehož povedenou hlavičku zneškodnil parádním zákrokem Kasper Schmeichel. Brankář Nice podržel značně pasivní Seveřany opět ve 33. minutě, tentokrát proti přízemní střele Antoinea Griezmanna z úhlu zakročil nohou. Z následné protiakce poprvé zahrozili Dánové, Andreas Cornelius nicméně tvrdý projektil namířil těsně vedle tyče.

Po změně stran začali lépe červenobílí, první příležitost si ovšem připsal Mbappé, jenž po samostatné akci vystřelil levou nohou jen do místa, kde se nacházel připravený Schmeichel. Po hodině hry už se ale Les Bleus mohli radovat. Právě útočník PSG akci sám zahájil a po zpětné přihrávce od Thea Hernándeze překonal obránce i bezmocného gólmana. Dány ale obdržená branka nepoložila a chvíli nato vyrovnali. Po rohovém kopu ideálně nahrál do volného prostoru Joachim Andersen a osamocený Andreas Christensen hlavičkou pod břevno rozvlnil síť. V 79. minutě si výborně našel míč na zadní tyči Rabiot, který svůj akrobatický pokus nůžkami namířil těsně nad bránu. Před koncem utkání strhl vedení zpět na stranu modrých opět Mbappé. Griezmann jej parádně našel na zadní tyči a francouzská megastar už jen doklepla balon do sítě.

Statistiky zápasu Francie – Dánsko
Statistiky zápasu Francie – DánskoOpta by Stats Perform

Francie si tak s nevyzpytatelným soupeřem poradila a kráčí turnajem bez ztráty bodu. Prodloužit úspěšnou bilanci bude chtít 30. listopadu v duelu proti Tunisku. Dánsko sehraje tentýž den zápas o všechno proti Austrálii.

Livesport hráč utkání: Kylian Mbappé (Francie)

Přehled zápasu Francie – Dánsko 2:1