Francie a Saúdské Arábie si mohou zajistit postup, Tunisko vyzve Austrálii

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Francie a Saúdské Arábie si mohou zajistit postup, Tunisko vyzve Austrálii
Francie a Saúdské Arábie si mohou zajistit postup, Tunisko vyzve Austrálii
Francie a Saúdské Arábie si mohou zajistit postup, Tunisko vyzve AustráliiProfimedia
Fotbalisté Francie si na mistrovství světa v Kataru mohou už po 2. kole zajistit postup do play off. Podaří se jim to, pokud navážou na úvodní vítězství nad Austrálií a v duelu skupiny D porazí také Dánsko. Výběr země galského kohouta se severskému soupeři pokusí oplatit dvě letošní prohry z Ligy národů. V druhém utkání skupiny vyzve Tunisko Austrálii. Postup by mohli slavit i Saúdové po druhém duelu skupiny C proti Polsku, které začalo šampionát bezbrankovou remízou s Mexičany.

Cesta k urychlenému postupu vede přes nebezpečné Dány

Francie na úvod turnaje v Kataru sice s Austrálií brzy prohrávala, ale pak čtyřmi góly otočila stav. Dvakrát se trefil Olivier Giroud, který s 51 brankami v reprezentaci dotáhl národního rekordmana Thierryho Henryho. Útočník AC Milán zastoupil držitele Zlatého míče Karima Benzemu, jenž Francouzům na šampionátu kvůli zranění schází. Dánové vstoupili do skupiny bezbrankovou remízou s Tuniskem.

Francouzi i do druhého duelu v Kataru půjdou v roli favoritů, před soubojem se semifinalistou loňského Eura jsou ale hodně obezřetní. Dány totiž třikrát za sebou neporazili a v červnu a v září jim podlehli v Lize národů 1:2 doma a 0:2 venku.

Sestřih utkání Francie – Austrálie
Livesport

"Už mnohokrát jsem říkal, že Dánové jsou neprávem podceňováni. Nemluvím jen o období mezi červnem a zářím. Jde o vynikající tým, který je schopen porazit ty nejsilnější soupeře. V Lize národů to pro nás byl takový budíček, dáme si na ně velký pozor," řekl na tiskové konferenci francouzský gólman Hugo Lloris.

Dánové po úvodní bezbrankové remíze potřebují v druhém duelu skupiny bodovat. Seveřané ve třech z posledních čtyř zápasů neinkasovali. "Po tom vstupu, jaký jsme měli, je sobotní zápas velmi důležitý. Čeká nás soupeř, který patří na samotný vrchol fotbalu. Kvalita a talent v současném francouzském týmu jsou velkolepé. Proti Austrálii hráli trochu jinak než v těch dvou zápasech proti nám. Cítíme k Francouzům velký respekt, ale také víme, že když předvedeme naše maximum, máme na to bodovat," řekl dánský trenér Kasper Hjulmand.

Přehled zápasu Francie – Dánsko + audiokomentář (17:00)

Pro Austrálii existuje jen vítězství

Tunisané na úvod skupiny uhráli s Dány cenný bod a v sobotu touží v prvním vzájemném duelu na mistrovství světa porazit Austrálii. Severoafrický celek prohrál jediný z posledních 10 zápasů, na světovém šampionátu ale zvítězil v jediném z posledních 15 utkání.

Tunisané usilují o první postup ze skupiny v historii. "Bude na nás trochu větší tlak než v prvním utkání. Austrálie nemá co ztratit, je to pro ně jako finále. Musíme být nachystáni stejně jako v úterý, se stejným přístupem můžeme dosáhnout na body," prohlásil tuniský obránce Mohamed Drager.

Sestřih utkání Dánsko – Tunisko
Livesport

Australané nutně potřebují bodovat, aby si udrželi naději na teprve druhý postup ze skupiny a první od roku 2006. Na světových šampionátech přitom sedmkrát za sebou nezvítězili, z toho šestkrát prohráli. "Je dobře, že druhý zápas úvodního kola skončil remízou. V sobotním zápase pro nás existuje jen vítězství, s tím musíme počítat. Prostřídáme některé hráče a půjdeme do boje," řekl australský trenér Graham Arnold.

Přehled zápasu Tunisko – Austrálie + audiokomentář (11:00)

Saúdové mají vše ve vlastních rukou

Saúdská Arábie by si v případě druhého vítězství zajistila účast v osmifinále, což outsider na závěrečných turnajích dokázal pouze v roce 1994. "Dosáhli jsme historické výhry, ale musíme se dívat dopředu. Proti Polsku to bude další nesmírně těžké utkání," upozornil francouzský trenér Hervé Renard.

Polsko porazilo Saúdskou Arábií ve všech třech přípravných utkáních. "Argentina skórovala jen z penalty, jinak se Saúdské Arábii dávají góly těžko, takže defenziva je jejich největší předností. Také hrají hodně vysoko, čehož bychom mohli využít," uvedl polský kouč Czeslaw Michniewicz.

Sestřih utkání Mexiko – Polsko
Livesport

Přehled zápasu Polsko – Saúdská Arábie + audiokomentář (14:00)

Posledním duelem dne je zápas Argentiny s Mexikem, ve kterém tým kolem Lionela Messiho potřebuje uspět. Tomuto zápasu se věnujeme podrobněji v rubrice Zápas dne.