Japonsko – Španělsko 2:1. Doan a Tanaka otočili zápas, oba týmy postupují

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Japonsko – Španělsko 2:1. Doan a Tanaka otočili zápas, oba týmy postupují
Aktualizováno
Japonsko – Španělsko 2:1. Doan a Tanaka otočili zápas, oba týmy postupují
Japonsko – Španělsko 2:1. Doan a Tanaka otočili zápas, oba týmy postupují
Opta by Stats Perform / Profimedia
Závěrečný duel skupiny E mistrovství světa přinesl senzační vítězství Japonska nad Španělskem 2:1. Mistři světa z roku 2010 šli během úvodního dějství do vedení zásluhou přesné hlavičky Álvara Moraty (30), po přestávce však přišel další skvělý comeback asijského výběru. Ten nastartoval vyrovnávací brankou, stejně jako proti Německu, střídající Ritsu Doan (24). Japonci tak postoupili do vyřazovací fáze z prvního místa. Spolu s nimi putuje dál také Španělsko, které uhájilo druhou pozici díky lepšímu skóre.

Evropský celek zvolil od začátku tradiční taktiku, v níž soupeři prakticky nepůjčoval balon. V 8. minutě se ovšem bílomodrým povedlo překazit rozehrávku Španělů, čehož využil Junja Ito, který uvnitř vápna jen těsně minul pravou tyč. Poté však byla upřena pozornost výhradně na Šujčiho Gondu, jenž už v 11. minutě poprvé kapituloval.

Sestřih utkání Japonsko - Španělsko (2:1).
Livesport CZ

Na centr Césara Azpilicuety si naskočil Morata a hlavičkou doprostřed branky otevřel skóre. Dynamika hry se po první trefě příliš nezměnila, přičemž šancí blízko pokutových území nebylo k vidění mnoho, a La Roja tak odcházela do kabin s jednobrankovým náskokem.

Utkání Japonsko – Španělsko 2:1

Po změně stran se Španělům hrubě nevyplatila lehkomyslná rozehrávka. Té využil již tři minuty po pauze střídající Doan, jenž našel skulinu v pravé části branky Unaie Simóna. Záhy se Modří samurajové dokonce radovali z vedení. Po protiútoku se ocitl na konci gólové akce Ao Tanaka, který doklepl míč do odkryté sítě.

Statistiky utkání Japonsko - Španělsko (2:1).
Opta by Stats Perform

Celou akci ještě zkoumal VAR, jehož rozhodnutí nicméně vyznělo pro ostrovní celek pozitivně. Napjaté fanoušky poté zajímala spíše postupová matematika, protože se v jednu chvíli rodila senzace, kdy postupovali ze skupiny E oba outsideři. Do dění na hrací ploše vtáhl zpět fotbalové příznivce Ko Itakura, jehož nedůrazný pokus však Simón lapil. Závěrečné minuty patřily naopak Evropanům, ovšem obrovskou možnost k vyrovnání promarnil jak Marco Asensio, tak Dani Olmo.

Tabulka skupiny E.
Flashscore

Japonsko tak navázalo na šokující výhru nad Německem z prvního kola a dokázalo zaskočit i dalšího evropského giganta. Tým z Asie zároveň opanoval skupinu E. Španělé i přes prohru postupují z druhého místa.

Livesport hráč utkání: Ritsu Doan (Japonsko)