Katar – Ekvádor 0:2. První zápas mistrovství světa rozhodl dvěma góly Valencia

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Katar – Ekvádor 0:2. První zápas mistrovství světa rozhodl dvěma góly Valencia
Aktualizováno
Katar – Ekvádor 0:2. První zápas mistrovství světa rozhodl dvěma góly Valencia
Katar – Ekvádor 0:2. První zápas mistrovství světa rozhodl dvěma góly ValenciaStatsPerform / Reuters
V Kataru začalo 22. mistrovství světa, po slavnostním zahájení na stadionu Al-Bayt vyzvala reprezentace hostitelské země Ekvádor. A od začátku tahala za kratší konec, Jihoameričané vyhráli první poločas 2:0. Oba góly dal útočník Fenerbahce Enner Valencia (33), první v 16. minutě z penalty a druhý o čtvrt hodiny později hlavou. A kdyby mu VAR uznal branku z úvodu utkání, už by měl na kontě hattrick. Druhá část byla vyrovnanější, šance si vypracovali i domácí, ale ve svém historicky prvním vystoupení na MS vyšli gólově naprázdno.

Pořadatelská země se zapojila do kvalifikačního cyklu pouze skrze přátelská utkání a konfrontace s evropskými reprezentacemi nevyzněla z pohledu Kataru vůbec dobře. Duely se zbytkem světa už vypadaly mnohem lépe, důkazem budiž prvenství na asijském šampionátu z února 2019 či semifinále v americkém Gold Cupu o dva roky později. Ekvádor při své celkově čtvrté účasti na mundialu vyhlížel v pořadí druhý postup ze skupiny, k němu ale potřeboval zvládnout zahajovací utkání.

Hned třetí minuta přinesla výbuch radosti v ekvádorském táboře. Po nejistém výběhu brankáře na letící centr totiž rozvlnil síť hlavičkou Valencia, radost však hostům zhatil videorozhodčí kvůli ofsajdovému postavení. Gólman Saad Al Sheeb pokračoval v nepřesvědčivém výkonu a pozdější průnik útočníka Fenerbahce zastavil uvnitř pokutového území za cenu faulu.

Statistiky zápasu Katar – Ekvádor
Statistiky zápasu Katar – EkvádorStatsPerform

Nařízenou penaltu v 16. minutě s ledovým klidem proměnil v úvodní branku šampionátu sám faulovaný. Po půlhodině hry ekvádorský útočník navýšil vedení Jihoameričanů. Centrovanému míči z pravé strany dodal kromě přesného umístění k tyči také nechytatelnou razanci. Ojedinělá šance Katařanů v závěru půle mohla znamenat snižující gól z hlavy Almoeze Aliho, ten však nedokázal zakončit.

Sestřih utkání Katar – Ekvádor
Livesport CZ

Domácí tým se navzdory svému tradičnímu stylu hry v druhém dějství více vyskytoval na balonu, až na nepřesnou křižnou hlavičku Pedra Miguela po hodině hry se však k pořádnému zakončení nedostal. Zodpovědný výkon Ekvádorcům zajistil klidný průběh hry po výměně stran, fanoušci na moderním stánku Al- Bayt však byli na delší dobu ochuzeni o gólové příležitosti. Až v 86. minutě vyslal překvapivou ránu Mohammed Muntari, ta však nestihla ideálně klesnout a přeletěla břevno.

Momentum zápasu Katar – Ekvádor
Momentum zápasu Katar – EkvádorStatsPerform

Poprvé v historii mistrovství světa se tak stalo, že pořadatelská země prohrála své první utkání na šampionátu. Pro oba celky turnaj pokračuje 25. listopadu, kdy Katar bude hrát se Senegalem a Ekvádor vyzve Nizozemsko.

Detail zápasu Katar – Ekvádor 0:2