Kostarika – Německo 2:4. Neskutečné trápení favorita a překvapivý konec

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Kostarika – Německo 2:4. Neskutečné trápení favorita a překvapivý konec
Aktualizováno
Kostarika – Německo 2:4. Neskutečné trápení favorita a překvapivý konec
Kostarika – Německo 2:4. Neskutečné trápení favorita a překvapivý konec
Opta by Stats Perform / Profimedia
Fotbalisté Německa porazili v závěrečném střetnutí skupiny E mistrovství světa Kostariku 4:2, se šampionátem se však i přesto předčasně loučí. Celek ze Střední Ameriky se v průběhu druhé půle dostal do vedení, pak ale zaúřadoval střídající Kai Havertz (23) a duel dvěma brankami zvrátil na stranu svého týmu. Tomu ale vítězství stačilo vinou horšího skóre pouze ke třetímu místu. Zápas vešel do dějin světových šampionátů jako vůbec první, který z pozice hlavní rozhodčí odřídila spolu se svými asistentkami žena Stéphanie Frappartová.

Kostarický autobus se Němci pokoušeli rozebrat trpělivou rozehrávkou. Jejímu strojovému provedení přidával potřebný šmrnc kreativity Jamal Musiala. Poté, co mladík z Bayernu neuspěl střelou ze střední vzdálenosti ani ukázkovým prokličkováním pokutovým územím, stupňoval Die Mannschaft tlak skrze centrované míče.

Sestřih utkání Německo - Kostarika (2:4).
Livesport CZ

Ten první sice poslal Thomas Müller rybičkou vedle, v 10. minutě se však již nemýlil Serge Gnabry, jehož hlavička zapadla přímo k zadní tyči. Německo i nadále doplňovalo jasnou dominanci na balonu vytvářením šancí, ke konci půle ho ale musel zachránit Manuel Neuer. Trestuhodnou ležérnost hned dvou obránců málem ztrestal jedovatou střelou zabíhající Keysher Fuller.

Utkání Kostarika – Německo 2:4

Po výměně stran pokračoval obdobný scénář, tlak Evropanů ovšem nepředčil vášeň a obětavost Los Ticos. Hráči Kostariky naopak v 58. minutě využili své jediné zbraně, když se z protiútoku prosadil z dorážky Yeltsin Tejeda. Němečtí obránci ulehčili svou pasivitou Středoameričanům rychlý kontr, vzápětí se alespoň probral jejich útok. Mladík Musiala ale hned dvakrát orazítkoval tyč a úspěšnější nebyli v tutovkách ani jeho spoluhráči. V 70. minutě naopak famózně obrátil vývoj utkání Juan Pablo Vargas.

Statistiky utkání Kostarika - Německo (2:4).
Opta by Stats Perform

Obránce Milionarios využil zmatku po centru a i se špetkou štěstí dopravil míč za záda Neuera. Němcům dal naději střídající Havertz v 73. minutě, když uvnitř vápna převzal balon a s přehledem překonal skvěle chytajícího Keylora Navase. V 85. minutě dokonce vrátil útočník Chelsea Evropanům vedení a ukázal spoluhráčům, jak se s klidem proměňují stoprocentní šance. Pozdní probuzení německé ofenzivy završil Niclas Füllkrug zakončením do odkryté brány.

Tabulka skupiny E.
Flashscore

Německo tak nepřipustilo další zaváhání a s Kostarikou si nakonec poradilo. Výhra mu však na postup ze druhého místa nestačila, a to vinou horšího skóre. Tým ze Střední Ameriky na turnaji dle očekávání končí už ve skupině.

Livesport hráč utkání: Kai Havertz (Německo)