Německo – Japonsko 1:2. Die Mannschaft vstup do MS nezvládl, Asano završil snový obrat

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Německo – Japonsko 1:2. Die Mannschaft vstup do MS nezvládl, Asano završil snový obrat
Aktualizováno
Střídající Ritsu Doan obstaral z dorážky v 75. minutě vyrovnávací gól Japonska.
Střídající Ritsu Doan obstaral z dorážky v 75. minutě vyrovnávací gól Japonska.
StatsPerform / AFP
Němci vstoupili do MS s novým koučem, omlazeným kádrem a jasným úkolem napravit blamáž z minulého světového šampionátu. Jenže stejně jako před čtyřmi roky v Rusku nevytěžili z úvodního utkání v Kataru ani bod. Proti Japonsku sice díky proměněné penaltě İlkaye Gündogana vedli a ve druhé půli si vytvořili několik šancí, jenže opakovaně ztroskotali na výtečném brankáři Shuichim Gondovi. V závěru je brankami potrestali Ritsu Doan a Takuma Asano.

Mašina jménem Die Mannschaft projela kvalifikací devíti výhrami s fantastickými 36 nastřílenými góly. K tomu se navíc činila i defenziva, která jen čtyřikrát inkasovala. Přesto se německý národní tým málokdy objevoval v predikcích světového šampionátu na těch nejvyšších příčkách. Jeho sílu mělo na startu turnaje otestovat nevyzpytatelné Japonsko. Kouč Hajime Moriyasu měl k dispozici množství hráčů z těch nejlepších evropských soutěží, mezi nimiž počtem zastoupení vyčnívala německá Bundesliga.

Svěřenci Hansiho Flicka začali utkání s míčem na kopačkách. Japonci naopak hrozili převážně z protiútoků a jeden z nich, který zapříčinil Gündogan svou chybou, skončil dokonce gólem. Útočník Daizen Maeda si však nedokázal pohlídat ofsajdové postavení, a jeho trefa tak nemohla být uznána. První nebezpečnou situaci si Němci připravili až ve 21. minutě, kdy vyslal nepříjemný projektil z hranice velkého vápna Joshua Kimmich, ale brankář Gonda dokázal jeho střelu vyrazit.

Sestřih zápasu Německo – Japonsko
Livesport

Německý tlak postupně sílil, což ve 33. minutě vyústilo v pokutový kop, který zavinil zbytečným faulem Gonda. Následnou penaltu suverénně proměnil Gündogan a připsal si premiérovou trefu na mistrovství světa. Pojistku mohl ještě před přestávkou přidat Kai Havertz, ale jeho gól padl z těsného ofsajdu.

Japonci se nechtěli smířit s porážkou a snažili se o vyrovnání, stále se však spoléhali hlavně na protiútoky. Po hodině hry se dostal do další velké šance  Gündogan, trefil ovšem pouze tyč. Šance Japonska na bodový zisk držel při životě svými zásahy Gonda. V 73. minutě nejprve Manuel Neuer vyrazil reflexním zákrokem střelu Junja Ita, ale o dvě minuty později už německý brankář gólu nedokázal zabránit, když se z dorážky prosadil Doan

Statistiky zápasu Německo – Japonsko
StatsPerform

Sedm minut před koncem základní hrací doby překlopil skóre na stranu Asiatů další střídající Asano, který po nákopu za obranu z bezprostřední blízkosti ranou pod břevno propálil Neuera. Na poslední minuty se dostal na plac Youssoufa Moukoko, který je nejmladším německým hráčem na světových šampionátech od roku 1954.

Favorit utkání tak na úvod skupiny selhal a nepřipsal si ani bod. Pro oba týmy šampionát pokračuje 27. listopadu, kdy Německo vyzve Španělsko a Japonsko bude hrát s Kostarikou.

Livesport hráč utkání: Shuichi Gonda (Japonsko)

Němci měli po většinu zápasu navrch
StatsPerform