Nizozemsko – Katar 2:0. Oranjes jsou mezi elitní 16, Gakpo se prosadil i potřetí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Nizozemsko – Katar 2:0. Oranjes jsou mezi elitní 16, Gakpo se prosadil i potřetí
Aktualizováno
LIVE: Nizozemsko – Katar
LIVE: Nizozemsko – KatarLivesport
Nizozemsko porazilo v závěrečném utkání skupiny A na mistrovství světa Katar 2:0. Do sítě hostitelské země se také ve třetím klání na šampionátu trefil Cody Gakpo, okolo kterého krouží takové celky jako Liverpool či Bayern Mnichov. Stále ještě útočník PSV odsoudil domácí výběr k tomu, že turnaj zakončil bez bodu s celkovým skóre 1:7. Reprezentanti země tulipánů prošli skupinou bez velkých obtíží a do osmifinále postoupili z prvního místa.

Svěřenci Louise van Gaala si v minulém duelu mírně zkomplikovali situaci chabým ofenzivním výkonem a výslednou remízou s Ekvádorem. Stále však měli vše ve svých rukou, k postupu z prvního místa jim totiž s velkou pravděpodobností stačilo porazit vyšším rozdílem Katar. To se vzhledem k tomu, co domácí celek zatím na turnaji předváděl, nejevilo jako složitý úkol. Úřadující mistr Asie ještě nezískal ani bod, proti Senegalu se však alespoň zmohl na svůj první gól na mistrovství.

Sestřih zápasu Nizozemsko – Katar
Livesport CZ

Už ve čtvrté minutě si Oranjes vypracovali zajímavou příležitost, ale žádné nebezpečí z ní nakonec pro katarskou bránu nehrozilo kvůli překombinování akce. Van Gaalovi svěřenci i nadále diktovali tempo hry. Kamenem úrazu pro ně však bylo řešení situací v soupeřově pokutovém území. Holanďané dokázali přesto udeřit ještě před 30. minutou. Do vedení je poslal odchovanec PSV Gakpo, jenž svou třetí branku na turnaji vsítil přízemní střelou k tyči. Po vstřelené brance ale Holanďané trochu usnuli na vavřínech, a růžky tak začali vystrkovat reprezentanti pořadatelské země. Se všemi jejich protiútoky si však obrana v čele s Virgilem van Dijkem poradila.

Statistiky zápasu Nizozemsko – Katar
Statistiky zápasu Nizozemsko – KatarOpta by Stats Perform

Hned zkraje druhé půle pojistil postup Tulipánů Frenkie de Jong. Po trpělivé kombinaci nakonec centroval Davy Klaasen, jenž našel nejlepšího střelce holandské reprezentace Memphise Depaye. Ten ale nedokázal míč propasovat za záda Meshaala Barshama, a tak se mohli hráči v oranžových dresech radovat až po dorážce de Jonga. Hráči v bílých dresech se po druhé inkasované brance nedokázali vzpamatovat a nepředstavovali žádné nebezpečí pro oranžovou defenzivu.

Konečná tabulka skupiny A
Konečná tabulka skupiny ALivesport

smý tým žebříčku FIFA naprosto s přehledem kontroloval následující vývoj utkání a pro vítězství si došel „v suchém triku”. V nastaveném čase mohl ještě navýšit vedení Steven Berghuis, ale zpoza vápna pouze orazítkoval břevno.Nizozemsko tedy podle očekávání zvládlo porazit domácí výběr a zajistilo si postup z první příčky. V osmifinále, které evropský celek čeká 3. prosince, narazí na druhého ze skupiny B, tedy USA. Katar se s domácím turnajem loučí bez zisku bodu.

Livesport hráč utkání: Cody Gakpo (Nizozemsko)

Přehled zápasu Nizozemsko – Katar 2:0