Pohledem dat: Nejlepší obrana je... obrana. Ta ekvádorská je jednou z nejpevnějších na MS

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pohledem dat: Nejlepší obrana je... obrana. Ta ekvádorská je jednou z nejpevnějších na MS
Moises Caicedo (uprostřed) a Pervis Estupinán v zápase s Nizozemskem.
Moises Caicedo (uprostřed) a Pervis Estupinán v zápase s Nizozemskem.Profimedia
Ekvádorští fotbalisté mají hodně blízko k tomu, aby vyrovnali svůj historicky nejlepší výsledek na světových šampionátech, jímž byla účast v osmifinále v roce 2006. V závěrečném zápase skupiny jim k postupu stačí uhrát bod se Senegalem. A jejich dosavadní výsledky i nasbíraná data naznačují, že by to neměl být neřešitelný problém.

Jihoamerický tým dosud v Kataru inkasoval jediný gól od Nizozemců. Mimořádně ofenzivnímu týmu, zvyklému na spoustu střel a gólů, povolil pouhé dva pokusy na branku, navíc ani jeden z toho nebyl z prostoru uvnitř šestnáctky. Konečné xG (očekáváné góly) Oranjes vyčíslili analytici z české společnosti 11Hacks na titěrných 0,05. 

Z posledních 30 zápasů se jim přitom jen čtyřikrát stalo, že by si vytvořili méně než 1 očekávanou branku na zápas. Za remízu 1:1 mohou vděčit skvělé technice Codyho Gakpa, který se dokázal trefit i z dálky.

Metrika očekávaných branek už sice není tím nejmodernějším prvkem fotbalové analytiky, při správném použití je však při rozboru hráčských i týmových výkonů stále velmi užitečná. Platí to i pro hodnocení kvality obrany a předpovídání jejích budoucích výkonů. Pokud je k dispozici dostatečný vzorek dat zabalený do potřebného kontextu, lze dojít ke spolehlivým závěrům.

Přehled utkání Ekvádor – Senegal + audiokomentář

V předzápasové analýze k duelu Ekvádoru s Nizozemskem upozorňovali datoví odborníci z 11Hacks, že obrana La Tri bude těžkou zkouškou i pro dlouhodobě dobře fungující útok evropského favorita. Tuto teorii totiž data silně podporovala.

V utkání kvalifikace na MS povolil Ekvádor Argentině, která nastoupila v sestavě s Lionelem Messim, Julianem Álvarezem nebo Rodrigem de Paulem, pouze pět střel v součtu 0,76 xG. Nejednalo se přitom o ojedinělý vývoj zápasu proti silnému soupeři. Podobné problémy s vytvářením šancí pro Ekvádoru měly i týmy Mexika, Chile, Kolumbie nebo Peru. V sérii šesti přípravných utkání odehraných během posledního půlroku tým ani jednou neinkasoval. Průměrně v tomto období povolil 0,71 očekávaných gólů na zápas.

Do blízkosti své branky nepustili Ekvádorci v zahajovacím utkání šampionátu ani Katar, jenž se neprobil byť k jedinému pokusu mezi tři tyče. Moisés Caicedo, Pervis Estupinán, Piero Hincapié nebo Ángelo Preciado podávají podle dat velmi dobré defenzivní výkony v předních evropských ligách. Všichni klíčoví hráči do Kataru odcestovali. Experti z 11Hacks vycházeli ze vzorku 14 utkání jen za poslední rok, analyzovali tedy 1260 minut hry.

V čem jsou v Kataru nejlepší?

Přitom neplatí, že by se Ekvádorci přijeli na šampionát prezentovat ustrašenou defenzivní hrou. Jejich obranná linie je zatím čtvrtá nejvyšší v turnaji, a to za Portugalskem, Anglií a Německem. A ze všech 32 týmů se pohybují na hranici nejlepší desítky v modelech, které hodnotí intenzitu i efektivitu presinku.

Pořadí úspěšnosti sbírání odražených míčů v obranné třetině hřiště.
Pořadí úspěšnosti sbírání odražených míčů v obranné třetině hřiště.11 Hacks / Livesport

Soupeři usilovnost jejich hry pociťují především ve středu hřiště, kde mají Caicedo a spol. zatím největší počet defenzivních akcí ze všech týmů na turnaji. Ve své obranné třetině hřiště vykazují naopak druhý nejnižší, k čemuž jim dopomáhá třeba i fakt, že si zde udržují vynikající úspěšnost ve sbírání odražených míčů. Nikdo na šampionátu ji nemá lepší než oni.

Duel proti Senegalu bude mít obrovský náboj. Za předpokladu, že Nizozemsko zvládne svůj souboj proti Kataru, musí africký tým pro postup ze skupiny zvítězit. Najde recept na skvěle bránícího soupeře, jemuž navíc stačí i remíza?