Pohledem dat: United měli problém, který se jmenoval Ronaldo. Bude ho mít i Portugalsko?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pohledem dat: United měli problém, který se jmenoval Ronaldo. Bude ho mít i Portugalsko?
Pohledem dat: United měli problém, který se jmenoval Ronaldo. Bude ho mít i Portugalsko?
Pohledem dat: United měli problém, který se jmenoval Ronaldo. Bude ho mít i Portugalsko?Profimedia
Největší pozornost na sebe v portugalském týmu opět strhává Cristiano Ronaldo (37). Tentokrát zatím nikoliv svými výkony, nýbrž nedávným televizním rozhovorem, v němž si vyřizoval osobní antipatie s trenérským štábem Manchesteru United a odborníky, kteří se okolo klubu pohybují. Navrch obvinil vedení z toho, že se ho z klubu snaží vyhnat. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat: Ronaldo už není hráčem Reds.

Prapůvodem všeho přitom nejsou pochroumané vztahy, nýbrž právě výkony portugalské ikony na hřišti. Ronaldo stárne, ztrácí na rychlosti i dynamice a hra United tím trpěla.

Už v minulé sezoně byl Portugalec jedním z nejméně presujících útočníků Premier League. Ze seznamu 40 devítek, které odehrály alespoň 1000 minut, měli menší počet presinkových duelů už pouze tři další hráči. Ano, nikdo nepředpokládal, že by CR7 pomáhal United v napadání a existuje spousta týmů, které na vysoké úrovni zvládnou hrát s jedním statickým hráčem, jehož úkolem je bránit soupeřovu šestku. V aktuálním ročníku se ale objevil nový problém.

Ronaldo začal podnikat velmi nízký počet náběhů do vápna. Méně už jich zaznamenal pouze Velšan Kieffer Moore z Bournemouthu. Navíc nechává hru kolem sebe plynout, takže ani po zisku míče není v dobrém postavení. Často pouze stojí ve středu hřiště, a pokud už se dostane do vápna, je to v situaci, kdy čeká na centr. Jenže jak chcete přihrát na gól spoluhráči, který se dostatečně nenabízí?

Ronaldovy doteky v pokutovém území v porovnání se zbytkem Premier League.
Ronaldovy doteky v pokutovém území v porovnání se zbytkem Premier League.11Hacks / Livesport

Další nově vyvstalý problém: Ronaldo nedokáže vystřelit v situaci jeden na jednoho proti obránci. Už nemá potřebné zrychlení, aby se v takové situaci uvolnil pro ohrožení branky. V Premier League žádný jiný hráč nepotřebuje na vstřelení gólu tolik střeleckých pokusů jako on. V ročníku 2022/23 proměnil v zásah pouze 4 % svých střel, jednoduše proto, že se k nebezpečným pokusům v podstatě nedostal.

Přehled zápasu Portugalsko – Ghana + audiokomentář

Historicky přitom patřil mezi nejlepší zakončovatele na světě. Z části to může být náročností Premier League a je možné, že na šampionátu bude Ronaldo proti slabším celkům i nadále velmi platný. Otázkou je, zda ve vyřazovací části už nebude muset Portugalsko zachraňovat spíš někdo jiný.

Leao – Ronaldo, bude se to rýmovat i na hřišti?

Pokud dostane od trenéra Fernanda Santose důvěru, velká pozornost bude upřena na Rafaela Leaa. Zcela po právu, protože v posledních dvou sezonách je mladý hráč AC Milán nejdominantnějším křídelníkem v Serii A.

Svým spoluhráčům vytváří nejhodnotnější šance, sám se dostává do nejnebezpečnějších střeleckých pozic a jeho celkový ofenzivní přínos ve finální třetině hřiště je nejvyšší v celé lize. Navrch je schopným driblérem a velmi slušně si vede i ve vzduchu.

Nejhodnotnější přihrávky Rafaela Leaa do šestnáctky od sezony 2021/22 v Serii A.
Nejhodnotnější přihrávky Rafaela Leaa do šestnáctky od sezony 2021/22 v Serii A.11Hacks / Livesport

Sice si stále neodpustí poměrně vysoký počet střel mimo vápno nebo z velkého úhlu, ale dostatečně často se dostává i do centrálních prostorů uvnitř vápna.

V šestnáctce má obrovský přehled a často místo střely hledá lépe postaveného spoluhráče. Dobře to ukazuje analýza přihrávek, podle které se Leao snaží co nejvíc chodit do vápna a odtamtud rozdávat míče pod sebe, centrovat do prostorů okolo penaltové značky nebo posouvat míč kratší přihrávkou do lepší pozice.

Pokud se do těchto míst Ronaldo nebude dostávat dostatečně často, bude jen plýtvat Leaovým potenciálem…