Španělsko – Kostarika 7:0. Koncert La Roja: Sedm gólů a zápis mezi elitu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Španělsko – Kostarika 7:0. Koncert La Roja: Sedm gólů a zápis mezi elitu
Aktualizováno
Španělsko – Kostarika 7:0. Koncert La Roja: Sedm gólů a zápis mezi elitu
Španělsko – Kostarika 7:0. Koncert La Roja: Sedm gólů a zápis mezi elitu
AFP / StatsPerform
Španělsko nepřipustilo další překvapení ve skupině E a naprosto ovládlo své úvodní vystoupení na mistrovství světa, když porazilo Kostariku 7:0. Zmar Středoameričanů podtrhl fakt, že ani jednou za zápas nezakončili. Skóre otevřel už v 11. minutě Dani Olmo jubilejním 100. gólem svého národního týmu na světových šampionátech. Mistr světa z roku 2010 se tak stal teprve šestou zemí, která tento historický milník překonala.

La Roja toužila vylepšit svou bilanci na světových šampionátech, neboť si v historii kromě vítězství z roku 2010 nepřipsala jedinou medaili. Na Pyrenejském poloostrově navíc vzbudila kontroverzi nominace Luise Enriqueho, jenž vsadil spíše na mládí a doma nechal třeba Sergia Ramose či Davida de Geu. Od Kostaričanů se naopak mnoho neočekávalo. Sestava z poloviny tvořená hráči z domácí ligy se měla spoléhat na defenzivu, která v 10 z posledních 11 soutěžních utkání obdržela nejvýše jednu branku.

Španělé pod dohledem vlastního krále dle očekávání kontrolovali hru, zatímco Středoameričané chtěli vycházet především ze zmíněné pevné obrany. V ní se ovšem objevila první trhlina již v páté minutě, jenže Olmo po přihrávce Pedriho střelou z první netrefil prostor mezi třemi tyčemi. O šest minut později už se však favorit radoval. Olmo si vyměnil míč s Gavim, krásně si ho připravil k zakončení a lehkým obloučkem překonal Keylora Navase.

Sestřih zápasu Španělsko – Kostarika
Livesport CZ

Dominance červených vyústila v druhou branku ve 21. minutě. Nehlídaný Marco Asensio si našel centr z levé strany a ranou na zadní tyč podruhé rozvlnil síť. Na střeleckou listinu se po půlhodině zapsal i třetí z ofenzivního trojlístku La Roji Ferrán Torres, když s ledovým klidem proměnil pokutový kop. Obraz hry se po změně stran nijak nelišil od úvodního dějství a Enriqueho svěřenci si na hřišti mohli dělat, co chtěli. V 54. minutě přidal svůj druhý přesný zásah Ferrán Torres, jenž se skvěle zorientoval ve vápně a přízemním pokusem prostřelil kostarického gólmana.

Statistiky zápasu Španělsko – Kostarika
StatsPerform

Čtvrt hodiny před závěrečným hvizdem přidal pátou branku pěkným volejem 18letý Gavi, mimo jiné vůbec nejmladší hráč, který kdy nastoupil za Španělsko do utkání světového či evropského šampionátu. Definitivní tečku za zápasem pak udělali střídající hráči, když se nejprve trefil Carlos Soler a následně na něj v nastavení navázal střelou k pravé tyči i Álvaro Morata.

Momentum zápasu Španělsko – Kostarika
StatsPerform

Kostaričané na úvod podle očekávání prohráli a historicky třetí postup ze skupiny se jim notně vzdálil. Zvýšit své naděje na osmifinále budou moci v neděli, kdy v dopoledním utkání vyzvou Japonsko. Španělé zakončí víkend šlágrem proti Německu.

Livesport hráč utkání: Dani Olmo (Španělsko)

Přehled utkání Španělsko – Kostarika 7:0