Livesport Daily #90: Daří se investovat do sportu, říká šéf Národní sportovní agentury Šebek

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Livesport Daily #90: Daří se investovat do sportu, říká šéf Národní sportovní agentury Šebek

Livesport Daily #90: Daří se nám investovat do sportu, říká šéf Národní sportovní agentury Šebek
Livesport Daily #90: Daří se nám investovat do sportu, říká šéf Národní sportovní agentury ŠebekLivesport / Profimedia
Od svého vzniku byla opakovaně terčem kritiky – přitom si od ní sportovci slibovali, že bude efektivně rozdělovat veřejné peníze tam, kam bude potřeba. Během covidu pomáhala umazat prostřednictvím některých dotací ztráty, do kterých se kluby po zavření sportovišť dostaly, během energetické krize jim zase přispívala na zvýšené náklady spojené s růstem cen energií. Jak se od začátku svého působení proměnila? Podařilo se přenastavit kontrolní procesy tak, aby se peníze rozdělovaly efektivně a podle zákonů a pravidel pro čerpání dotací? A co nápady na její transformaci na ministerstvo sportu, dávají smysl?

Vznikla teprve před čtyřmi lety, za tu dobu se do jejího čela postavil už třetí šéf – po hokejovém brankáři Milanu Hniličkovi převzal otěže vedení Národní sportovní agentury bývalý gólman pozemního hokeje a sportovní funkcionář Filip Neusser. Od prosince loňského roku agenturu, která přerozděluje hlavně státní peníze, vede Ondřej Šebek. Právě on byl dalším hostem podcastu Livesport Daily.

"Sport předtím spadal pod MŠMT a byl tak trochu popelkou, vždycky když bylo potřeba někde škrtat peníze, tak se sebraly sportu. My ale nechceme, aby se NSA stala jakýmsi průtokovým ohřívačem peněz, chceme přispívat i k tvorbě koncepcí, ke koordinaci s dalšími organizacemi, které můžou podpořit sport," nastiňuje své vize a cíle ve vedení agentury Ondřej Šebek.

Některá pochybení z minulosti se podle něj už podařila vyřešit – například přenastavit smlouvy, nebo zpřehlednit systém čerpání dotací sportovními kluby a organizacemi – z původních 30 dotačních titulů jich teď funguje asi 12. Část z nich je určená na provoz spolků a část na investice. Právě některým z nich ale hrozilo, že by v příštím roce mohly být v ohrožení – pokud by se naplnila dřívější prohlášení vlády, že NSA pro příští rok ze státního rozpočtu nezíská zhruba 7 miliard, stejně jako letos, ale o 1,7 miliardy méně.

"Já se snažím argumentovat všem odpovědným osobám, že pro ten sport by to byl velký problém, pokud bychom o ty peníze přišli," dodává Šebek.

Podle našich informací český sport nakonec o více než půldruhou miliardu nepřijde. Oficiální rozhodnutí a konečnou částku, kterou bude v příštím roce Národní sportovní agentura rozdělovat mezi sportovní spolky a svazy, by měl v příštích dnech zveřejnit premiér Petr Fiala.

Livesport Daily #90: Plní národní sportovní agentura svou funkci?
Livesport

V dnešním rozhovoru jsme mimo jiné řešili i tato témata:

- úlohu NSA po změne zákona o sportu

- úvahy o transformaci NSA na ministerstvo sportu

- přístup českých úřadů k účasti ruských a běloruských sportovců na sportovních akcích

I tento díl najdete na všech oblíbených podcastových platformách – Spotify, Google Podcasts a Apple Podcasts.

Zmínky